Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 150 gr Hero frambozenjam
  • Voor de kruimels
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 70 gr witte basterdsuiker
  • 85 gr bloem
  • snufje zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Leuk nieuws van Hero! Ze hebben de receptuur verbeterd en hun jampot vernieuwd! Niet alleen leuk voor pottenkijkers, maar die aangepaste receptuur is echt heel fijn. In de jams zit niks meer dan dat je voor jam nodig hebt: fruit, suiker, citroensap en natuurlijke pectine. Door pectine (afkomstig uit fruit) te gebruiken kun je een jam met een goede dikte maken. De jam daardoor perfect te gebruiken in dit recept voor kruimelcake. De frambozenjam is door het cakebeslag gemarmerd en daarna bedekt met een laagje kruimels. Die kruimels bakken heerlijk krokant, dat zorgt voor verschillende texturen in de kruimelcake. Heerlijk! Als je deze kruimelcake nog lekkerder wilt maken kun je nog 100 gram grof gehakte witte chocolade door het cakebeslag mengen.

Kruimel cake met frambozen

Wil je trouwens meer inspiratie voor wat je allemaal met Hero jam kunt bakken? Check dan de Hero Jam Studio! Maar nu eerst aan de slag met deze kruimelcake!

kruimelcake_frambozen

Bereiding: Kruimelcake met Hero frambozejam

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Laat dit aan de zijkanten overhangen, zo krijg je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm.

Doe de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanille-extract in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de eieren één voor één toe en klop het mengsel goed door na iedere toevoeging. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het cakebeslag en schep dit in de bakvorm. Roer de Hero frambozenjam kort los en verdeel deze over het beslag. Gebruik een vork om de jam licht door het beslag te marmeren.

Meng voor de kruimels de gesmolten boter met de rest van de ingrediënten en kneed dit tot een kruimelig geheel. Verdeel de kruimels over het beslag en bak de kruimelcake in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en til hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster en snijd hem voor het serveren in 16 vierkantjes.

Kruimelcake met frambozen

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met HERO

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Tony 2018-07-01 22:09:01

De jam zakt altijd tot op de bodem. Geweldig recept immers Echt lekker en een aanrader. Ik heb alleen dus dat de jam doorzakt tot op de bodem. Waar kan dit aan liggen, wat moet ik anders doen?

Beantwoorden
TO
Rutger 2018-07-09 07:57:41

Dat is niet de bedoeling inderdaad. Het kan zijn dat je het cakebeslag te luchtig hebt geklopt, waardoor de jam er te zwaar voor is en er doorheen zakt. Probeer het beslag de volgende keer wat minder luchtig te kloppen.

Beantwoorden
Tony 2018-07-19 21:56:40

Helemaal goed. Minder luchtig geklopt en jam bleef mooi op z'n plaats. Dank je. Ps las over de cake die over de kruimels heen gaat. Ik had dat ook een keer. Heb daarna bij de verdeling minder cake beslag aan de zijkanten gedaan. Heeft bij mij geholpen.

Beantwoorden
TO
Marieke 2018-03-03 18:28:55

Kan ik hier ook speltbloem voor gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-04 21:20:32

Jazeker!

Beantwoorden
Miranda 2017-12-21 13:54:57

Wat een heerlijk, frisse cake met een lekkere crunchy bite. Samen met collega’s lekker van gesmuld!

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-12-22 16:53:27

Heel tof! Fijn om te horen!

Beantwoorden
Bianca 2017-11-12 08:52:38

Gemaakt met verse frambozen extra door het deeg (de vriezer gevuld met moestuinlekkers moet een keer leeg ;-) ) had ook trek in chocola, dus heel lichtjes na het bakken pure chocolade gesmolten en eroverheen geslingerd . Zag er prachtig uit en was heerlijk. Ben nu de volgende soorten al aan t verzinnen, waaronder eentje met peer, spijs en chocolade.... lijkt me goddelijk met zo’n cake.
Trouwens: had er twee gemaakt en 1 ingevroren als test (ik bak als vrijwilliger bij evenementen in t buurthuis vaak, dus zoek altijd dingen die ik kan voorbereiden) Ging prima, smaakte net zo lekker, heel iets kleffer, maar dat vind ik heerlijk.
Ik hou me aanbevolen voor meer inspiratie, dank!

Beantwoorden
BI
Rutger 2017-11-12 12:34:22

Dat klinkt heerlijk allemaal! Leuk om te horen dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Nicole 2017-11-06 14:28:41

Dag Rutger
Ik heb de cake eerst gemaakt met zelfrijzende bloem en deeg kwam boven de kruimels
Heb hem nu teruggemaakt met bakpoeder zoals je in een andere reactie schreef maar het
Is met hetzelde resultaat dit vind ik wel jammer weet jij een oplossing?

Grts

Nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-11-12 13:11:00

Raar! Je kunt de hoeveelheid bakpoeder nog iets verminderen, anders dan dat durf ik het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Krijnie 2018-07-19 20:45:08

Bij mij ook met minder bakpoeder alle kruimels verdwenen onder de rijzende cake. Minder mooi om te zien, maar wel erg lekker.

Beantwoorden
KR
Anne Korevaar 2017-10-31 18:57:39

Rutger, ik heb net deze kruimelcake gemaakt. Het onderste deeg rees zo hard dat het boven mijn kruimels uitkwam. Dus mijn kruimels zitten nu in de cake ipv er bovenop. Enig idee hoe dat zou kunnen komen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-02 12:09:24

Bij mij gebeurd dat wel wat aan de zijkant, maar niet in het midden. Heb je per ongeluk zelfrijzend bakmeel gebruikt? Of teveel bakpoeder toegevoegd?

Beantwoorden
Anne 2017-11-02 15:21:26

Ik heb inderdaad zelfrijzend bakmeel gebruikt, dan is dat mogelijk de oorzaak. Dank voor je reactie!
Smaak was prima, dus ik maak hem zeker nog een keer!

Beantwoorden
AN
Marja 2017-10-31 01:00:36

Alweer een verrukkelijk recept En weer eentje waar je heerlijk mee kunt variëren. Met een andere smaak jam wordt het weer een heel andere cake.
Bedankt voor het recept en tot een volgende keer maar weer.
Groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Hetty 2017-10-30 13:59:13

Een lekker en gemakkelijk recept Rutger. Ik heb er een variant op gemaakt, omdat ik geen frambozenjam in huis had. Sinaasappelmarmelade gebruikt en in de kruimellaag wat geraspte citroen verwerkt. Door het deeg een klein beetje gehakte pure chocolade.
Zo zie je maar weer, dat je recepten gebruikt worden als inspiratie, maar er vervolgens iets anders mee gedaan wordt. Ik heb er al zoveel gemaakt en altijd met goed resultaat!
Ga vooral zo door??

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-11-02 12:18:33

Superleuk om te horen! Dankje!

Beantwoorden