Ingrediëntenlijst
  • Voor de courgette cake
  • 3 grote eieren
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • rasp van 3 sinaasappels
  • 300 gr amandelmeel
  • 2 grote courgettes, grof geraspt (ongeveer 300 gr in totaal)
  • 150 gr gezouten boter, gesmolten (of gebruik gewone boter en voeg ¼ tl zout toe)
  • Voor het yoghurtglazuur
  • 150 ml dikke Griekse yoghurt
  • 50 gr poedersuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • extra sinaasappelrasp, om te garneren

Het recept voor deze verrassende courgettecake is afkomstig uit het boek Bazaar van Sabrina Ghayour. In dit boek vind je een fijne verzameling vegetarische recepten uit het Midden-Oosten. Zeker niet alleen maar bakrecepten, maar recepten voor elke gelegenheid. Als voorproefje koos ik voor deze cake met courgette, maar ik weet zeker dat ik nog meer ga maken uit Sabrina’s nieuwe boek. De courgette in dit cake recept zorgt er voor dat de cake lekker smeuïg wordt. En door gebruik van amandelmeel is deze cake ook nog eens glutenvrij.

Bereiding: Courgettecake met sinaasappel en yoghurtglazuur

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop de eieren met de fijne kristalsuiker in een grote mengkom licht en romig. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe, samen met het amandelmeel, de courgette en tot slot de gesmolten boter. Meng alles tot een glad beslag.

Schep het beslag in de springvorm. Bak de courgettecake 1 uur en 20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Als de bovenkant van de cake tijdens het bakken te donker dreigt te worden, bedek de vorm dan met een stuk aluminiumfolie.

Meng voor het glazuur de yoghurt, de poedersuiker en de geraspte sinaasappelschil in een kom.

Haal de cake voorzichtig uit de springvorm en leg deze op een serveerschaal. Verdeel het glazuur over de cake en garneer het met de extra geraspte sinaasappelschil. De cake is 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar laat hem voor het serveren wel eerst op kamertemperatuur komen.

Nieuwsgierig geworden naar Bazaar? Kijk hier voor meer informatie!

bazaar

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Marjon 2019-08-08 19:56:35

Hoi Rutger,
Vanmiddag jouw courgettecake gebakken en hij is verrassend lekker. Vol van smaak (waarschijnlijk door het amandelmeel) en erg sappig. Goede textuur!!! Een blijvertje. Zeker met zo'n overschot aan courgettes

Beantwoorden
MA
Fatime 2019-08-02 12:28:20

Ik heb gister de courgette taart gemaakt, erg goed gelukt. Zou benieuwd zijn of het met andere granenvrije bloem ook zou lukken. Vind het amandelmeel nogal prijzig.
Het recept is duidelijk en dummyprove :).

Beantwoorden
FA
Rutger 2019-08-05 14:12:35

Zelf heb ik geen ervaring met andere (granenvrije) bloem in dit recept, maar het lijkt mij dat het wel moet kunnen.

Beantwoorden
Laura 2019-07-15 14:42:28

Hoi Rutger,
Ik ben toch meer fan van jouw eigen baksels..
Vond deze echt nog wel naar courgette smaken en hoewel het leuk was om hem te maken vond ik de smaak niet zo geweldig.
Tot de volgende keer.
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-07-16 12:45:34

Jammer om te horen. Zelf vond ik die courgettesmaak erg meevallen, maar smaken verschillen uiteraard. Fijn dat je fan blijft van mijn recepten! :)

Beantwoorden
Wilma 2019-07-13 17:04:16

Ik heb de courgettecake gisteren gebakken en hij smaakt heerlijk en is lekker zacht !

Beantwoorden
WI
Carina 2019-07-13 14:46:39

Heb vandaag een bakdag😜 elke dag hoor
Maar deze met courgette was vandaag aan de beurt
Lekker en makkelijk,maar moet nog proeven natuurlijk.

Beantwoorden
CA
Sonja 2019-07-10 10:35:26

Rutger, ik mag geen amandelmeel gebruiken, kan ik dit recept ook gewoon met speltmeel maken?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes,
Sonja

Beantwoorden
SO
Rutger 2019-07-11 16:01:03

Dat heb ik niet getest, dus kan ik je niet met zekerheid zeggen.

Beantwoorden