- Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 300 ml melk, lauwwarm
- 65 gr boter, op kamertemperatuur
- 15 gr suiker
- Verder nodig
- 1 eidooier
- 1-2 tl melk
Dit rijke witbrood leerde ik kennen door vrienden van ons uit Zwitserland. Het is echt een weekendbrood en wordt meestal op zaterdag en zondag gegeten. Het wordt ook wel een Butterzopf genoemd, omdat het brooddeeg verrijkt is met boter. Dit recept stond op de nominatie om in de Bakatlas te komen, maar helaas moest ik vanwege ruimtegebrek sommige recepten schrappen, waarbij deze het niet gehaald heeft. Maar het brood is te lekker om het recept niet met jullie te delen! Ik heb het zopf recept van François en Remi, die in Bern wonen. Op de middelbare school kregen zij wekelijks kook- en bakles en één van de recepten die zij daar leerden was dit Zwitserse vlechtbrood. De naam van het brood verwijst naar de vorm: een vlecht.
Tijdens onze vakantie in Zwitserland heb ik samen met Remi dit brood gebakken, zodat we het de volgende dag konden meenemen tijdens een bergwandeling. Samen met worst van de lokale slager, een stuk Zwitserse kaas en Zwitserse chocolade was dit een perfecte lunch! In Zwitserland gebruiken ze speciaal zopfenmehl om dit brood te maken. Dat bestaat voor 90% uit tarwebloem en voor 10% uit speltbloem. In dit recept ben ik uitgegaan van 100% bloem van tarwe, maar je kunt daar natuurlijk een gedeelte van vervangen door speltbloem.
Zopf maken
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel brooddeeg. Kneed het geheel minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol ieder deel uit tot een sliert van 30 centimeter en laat deze 5 minuten rusten. Rol de sliert vervolgens verder uit tot een lengte van 60-70 centimeter. Leg de twee slierten als een kruis over elkaar heen en vlecht ze zoals te zien is in dit filmpje. Leg het gevormde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek het losjes af met plasticfolie en laat het 45-60 minuten rijzen.
Verwarm de oven intussen voor op 200 °C. Meng de eidooier met de melk en bestrijk het deeg daarmee. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
Foto: Erik Spronk




