Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 bloem
  • 100 gr semolina (fijngemalen griesmeel)
  • 310 ml water, lauwwarm
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 ½ -2 el gedroogde Italiaanse kruiden

Met dit panini broodjes recept maak je eigenlijk een soort afbakbroodjes; je bakt de broodjes wel gaar vanbinnen, maar nog niet bruin vanbuiten. Daardoor zijn de broodjes perfect om later te grillen als panini met een lekkere vulling. In het brooddeeg voor de panini’s gebruik in semolina. Dat is een fijngemalen griesmeel dat ook gebruikt wordt om pasta mee te maken. Mocht je het niet kunnen krijgen, dan kun je in plaats van semolina ook gewone bloem gebruiken. En wil je een lekkere serveersuggestie voor deze broodjes? Check dan deze panini met roomkaas, chorizo, manchego en spinazie op de site van Koken voor vrienden! Met dit panini recept bak je 6 broodjes.

Zelf panini broodjes bakken

Panini broodjes maken

Doe voor het brooddeeg alle ingrediënten – behalve de Italiaanse kruiden – bij elkaar en kneed daar een deeg van. Kneed dit minimaal 10 minuten door, tot je een mooi soepel geheel hebt. Meng tegen het einde van de kneedtijd de Italiaanse kruiden door het panini deeg. Maak er een bal van, doe deze in een licht ingevette kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in zes gelijke delen. Maak bolletjes van het deeg, druk deze plat tot een ronde lap van 10-15 centimeter doorsnede en rol de lapjes op tot een worstje. Leg het deeg met de naad naar onderen op de bakplaat en druk ze iets plat. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat het 30 minuten rijzen. Druk het deeg weer wat plat en laat het nogmaals – afgedekt met plasticfolie – 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 160 °C.

Bak de panini broodjes in 15-20 minuten gaar. Aan de buitenkant blijven ze vrij licht van kleur, dat hoort zo. Na het afkoelen zijn de broodjes klaar om te vullen en te grillen in een contactgrill of tosti-ijzer. Ze zijn ook heel goed in te vriezen, zodat je er op een later moment van kunt genieten.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Doreen 2020-03-30 22:30:17

Leuk recept om te maken.
Hoe krijg ik de panini “luchtiger”?
Mijn versie was vrij vast en daardoor droger.

Beantwoorden
DO
Walter 2020-03-21 09:20:31

Rutger, mss de LINK invullen. Ik heb de tss mijn favorieten van vorige gelegenheden maar mss heeft ni iedereen dat gedaan. Bedankt voor deze consideratie

Beantwoorden
WA
Rutger 2020-03-23 10:35:15

De link staat er inmiddels bij! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Walter 2020-03-21 09:08:44

Leuk de twist met de semolina. Denk dat ik er ook wat pitten ga doordraaien.
In ieder geval, leuk projectje voor vandaag

Beantwoorden
WA
Sandra 2020-03-21 08:58:43

wat ben ik blij met dit recept want mijn kinderen zijn gek op een panini broodje maar door gehamster nergerns meer te krijgen. deze gaan we het weekend maken, dank je wel

Beantwoorden
SA