Voor dit gevulde brood kun je jouw favoriete paddenstoelen(mix) gebruiken. Dit is een herfstbrood bij uitstek en smaakt heerlijk bij een kop soep na een lange boswandeling. Door al een dag eerder met het voordeeg te beginnen, krijgt het paddenstoelenbrood een intensere smaak.
- Voor het voordeeg
- 60 ml water
- 60 gr volkorenmeel
- gedroogde gist, mespuntje
- Voor het deeg
- 270 gr bloem
- 140 ml water, lauwwarm
- 6 gr gedroogde gist
- 7 gr zout
- Voor de topping
- scheut olijfolie
- 200 gr paddenstoelenmix, in plakjes
- ½ rode ui, gesnipperd
- peper en zout
- 2 el peterselie, fijngehakt
- 30 gr uitgelekte zwarte olijven, in plakjes
- 20 gr pijnboompitjes
- 50 gr geraspte oude kaas
- Voor de garnering
- een handje rucola
Paddenstoelenbrood maken
Doe voor het voordeeg het water, volkorenmeel en het mespuntje gist in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.
Voeg voor het deeg de volgende dag de bloem, het lauwwarme water, de gist en het zout aan het voordeeg toe en kneed het geheel in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg daarna 1 uur rijzen in een afgedekte schaal op kamertemperatuur.
Bereid intussen de topping voor het brood. Verhit de scheut olijfolie en bak hierin de paddenstoelen en rode ui met wat peper en zout kort aan, 2 à 3 minuten is genoeg. Roer de gehakte peterselie door het mengsel en laat het uitlekken in een zeef.
Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap met een doorsnede van ruim 30 centimeter. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg op 2 centimeter van de rand in, maar laat het op twee plaatsen tegenover elkaar heel. Til de rand aan de twee ingesneden kanten op en verplaats deze naar de overzijde, zodat een opstaande rand ontstaat. Omdat het wellicht een verwarrend verhaal is, heb ik hieronder een schets geplaatst van het intekenen. Bedek het midden van het brood met het paddenstoelenmengsel. Verdeel daar de plakjes olijf en de pijnboompitjes over en tot slot de geraspte oude kaas.
Laat het brood op een warme plek nog 45 minuten rijzen.
Paddenstoelenbrood bakken
Verwarm de oven intussen voor op 220 °C. Bak het brood in 20 tot 25 minuten gaar. Garneer het brood met wat rucola.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Het spijt me erg , maar ik snap niet wat en hoever ik in moet snijden en naar welke kant ik dat moet brengen. Als ik naar de foto kijk moet het een cirkel worden waar wat in kan, toch? Normaal kan ik je recepten uitstekend volgen, maar deze zie ik echt niet. Ik snap het simpelweg niet. Heb je geen filmpje om het te verduidelijken? Dat zou echt helpen.
Misschien ben ik niet goed wakker of zo, maar ik snap het echt niet. Als je het me uit kunt leggen....heeeeeel erg graag! Ik ben namelijk gek op paddestoelen en op brood.
Kan ik trouwens speltMEEL gebruiken hiervoor? Als ik het ooit snap tenminste.
Hartelijke groetjes en een hele fijne Zondag toegewenst.
Dag Rutger,
Ook ik snap niet hoe je het deeg moet vormen.
Ben trouwens fan van je altijd duidelijke recepten.
Compliment voor je mooie boeken.
Vriendelijke groet,
Diana
Het stond inderdaad wat raar in de tekst. Deze heb ik iets aangepast en een tekening erbij gezet. Hopelijk is het zo duidelijk!
BeantwoordenHet stond inderdaad wat raar in de tekst. Deze heb ik iets aangepast en een tekening erbij gezet. Hopelijk is het zo duidelijk!
BeantwoordenHoi Rutger, als ik het goed begrijp hou je 26 cm over om te bedekken. Is 200 gram paddenstoelen dan niet wat weinig? Er blijft altijd zo weinig van over na het bakken!
BeantwoordenZoals je op de foto ziet is het brood redelijk belegd. Je kunt natuurlijk altijd meer gebruiken, maar kijk uit dat je niet teveel vochtige ingredienten voor de topping gebruikt. Het deeg eronder kan daardoor minder gaar worden.
BeantwoordenDag Rutger,
welke bloem gebruik je best voor het deeg? is de temperatuur voor een gewone oven of voor hetelucht?
bedankt
Pat
Hoi Patricia. Je kunt gewoon tarwebloem gebruiken, of als je dat kunt vinden Amerikaanse patentbloem. Dat bevat iets meer eiwitten en is daardoor nog geschikter voor brood. De temperaturen zijn altijd voor onder- en bovenwarmte.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.