Wil je zelf knäckebröd bakken? Dat is makkelijker en lekkerder dan je wellicht denkt! Traditioneel worden deze Zweedse crackers gebakken in het rond met een gat in het midden. Zo konden ze makkelijk opgehangen worden aan een stok en voor een langere tijd bewaard worden. Natuurlijk kun je de crackers in elke vorm maken die je maar wilt.

Knäckebröd met gerookte zalm

In dit knäckebröd recept heb ik gedroogde gist gebruikt, maar vaak wordt het deeg ook op basis van een zuurdesem gemaakt. Om dit recept toegankelijk te houden heb ik nu gekozen voor gist. Na het uitrollen kun je het deeg ook nog licht te bestrijken met water en te bestrooien met bijvoorbeeld sesamzaad, maanzaad, venkelzaad of zonnebloempitten. Met dit recept bak je 12 grote ronde crackers.

Knäckebröd met gerookte zalm
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 352 gr bloem
 • 175 gr roggemeel
 • 300 ml water
 • 5 gr gedroogde gist
 • 10 gr zout
 • 1 ½ el zonnebloemolie
 • 1 tl karwijzaad
 • 1 tl venkelzaad
 • 1 tl anijszaad
 • Verder nodig
 • bloem, voor het werkblad
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Knäckebröd maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de specerijen – in een kom en kneed deze tot een soepel deeg. Kneed het deeg 5-10 minuten door. Doe het karwijzaad, het venkelzaad en het anijszaad in een vijzel en plet deze grof. Voeg de geplette specerijen toe aan het deeg en kneed deze erdoor. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1-2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Knäckebröd met gerookte zalm

Het knäckebröd bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen (anders met een bakplaat erin), voor op 225 ⁰C. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Rol ieder deegstuk op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter. Je kunt het deeg rond bijsnijden, bijvoorbeeld met een springvorm of taartring van die maat. Eventueel kun je ook een gat uit het midden steken, zelf heb ik daar de achterkant van een spuitmondje voor gebruikt.

Prik het uitgerolde deeg vervolgens meerdere malen in met een vork en leg het daarna direct op de hete ovensteen of bakplaat. Bak de crackers per stuk (of per twee) in 6-10 minuten goudbruin en krokant. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Joep 2022-10-25 11:00:33

Hallo Rutger,

Jij beschrijft het bakken van ronde stukken knäckebröd.
Ik wilde proberen om op een bakplaat gewone rechthoekige te bakken.
Ik nam de helft van de receptuur in jouw recept en rolde de deegplak uit, zodat die op de ovensteen (bakplaatgrootte) paste.
Het werden jammer genoeg dikke stukken brood met een vaste structuur, een beetje zoals taai-taai. De smaak was wel goed.

Mijn vraag:
Van jouw recept maak je 12 ronde stukken.
Ik zou er dus eigenlijk 6 kunnen bakken, maar ik vrees dat mijn deeglap te dik was toen hij deo even inging.
Hoe dik is het uitgerolde deeg ongeveer voordat het de oven ingaat?

Of moet ik me maar gewoon alleen beperken tot het bakken van een eitje? haha

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-10-26 15:29:09

Hoi. De dikte heb ik niet gemeten, ik ben uitgegaan van de cirkelmaat van 20 centimeter, nadat het deeg in stukken was verdeeld. Het is wel echt dun.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.