Brood bakken is leuk en geeft veel voldoening. Er is niks lekkerder dan warm versgebakken brood met een knapperige korst. Samen met Baktotaal Bouwhuis heb ik mijn zes favoriete tools voor bij het brood bakken op een rijtje gezet. Wat is jouw favoriet?

Weegschaal

Brood bakken, eigenlijk bakken in het algemeen, vraagt om precisie en daarom is een goede digitale weegschaal onmisbaar. Een digitale weegschaal is veel preciezer dan zijn analoge voorganger en die nauwkeurigheid is bij broodbakken erg handig. Voor het afwegen van bijvoorbeeld 10 gram zout of 5 gram gedroogde gist kan je bijna niet zonder een weegschaal die per gram weegt. Zelf weeg ik ook altijd al het vocht af, dat vind ik makkelijker en nauwkeuriger werken dan een litermaat. Deze weegschaal van Paul Hollywood is extra handig met de omrekentabellen die er op staan. Ook is deze weegschaal erg makkelijk schoon te maken omdat de bovenkant helemaal glad is.

Deegsteker

Een deegsteker is ideaal om deeg mee te verdelen, in kleinere porties of bijvoorbeeld om een rol deeg in mooie plakken te snijden (zoals bij deze kaneelbroodjes). Daarnaast kan je hiermee ook het deeg open steken voor bijvoorbeeld een vulling of ter decoratie. Last but not least is een deegsteker erg handig om een aangekoekt werkblad mee schoon te schrapen. Dat moet helaas ook gebeuren af en toe. Zelf vind ik metalen deegstekers het lekkerste werken. Deze zijn iets steviger dan de versies van plastic.

Rijsmandjes

Rijsmandjes zijn perfect om het deeg tijdens de tweede rijs een mooie vorm te geven. Na de tweede rijs stort je het deeg op de bakplaat of op een ovensteen, het mandje gaat dus niet mee de oven in. Je hebt de rijsmandjes van verschillende materialen en in verschillende vormen. Zelf werk ik graag met de rieten rijsmandjes, die geven een erg fijn resultaat. Bestuif het rijsmandje voordat je het deeg erin doet goed met bloem, zodat het gerezen brooddeeg er weer makkelijk uit kan komen. Dit driehoekige rijsmandje geeft hele mooie broden, ik gebruik het graag.

Deegkleed

Een deegkleed is perfect om stokbroden en vloerbroden in te laten rijzen. Door de broden in een deegkleed te laten rijzen behouden ze hun vorm omdat ze steun krijgen van de rijsdoek. Tevens kunnen ze niet aan elkaar vast plakken en doordat ze bedekt zijn droogt het deeg niet uit. Bestuif het deegkleed voor gebruik heel licht met bloem. Klop het bakkerslinnen na gebruik uit en laat het drogen voor je het weer opbergt.

Stokbroodmesje

Een stokbroodmesje wordt ook wel een deegmesje of lame genoemd en wordt gebruikt om een (stok)brood mee in te snijden. Eigenlijk is het een soort scheermesje met een handvat. Met dit mesje gaat het insnijden van een brood net wat makkelijker en mooier dan met bijvoorbeeld een gewoon broodmes.

Broodvorm

Om een hoog (bus)brood of ander rechthoekig brood te maken (zoals bijvoorbeeld dit volkoren appel-mueslibrood) is een broodvorm onmisbaar. De standaard maat voor een broodvorm, vaak aangeduid als loaf vorm, is zo’n 23 bij 13 centimeter. In deze broodvorm krijgt het brood zijn tweede rijs en het wordt er in afgebakken. Vet de vorm voor gebruik in met wat boter of bakspray om er zeker van te zijn dat het brood goed lost na het bakken. Het is beter om de vorm niet in de vaatwasser te doen maar met heet water schoon te maken. Berg de vormen altijd goed gedroogd op.

Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Jeanette 2017-05-07 21:58:00

Wat leuk om te lezen! Dat deegkleed lijkt mij echt heel fijn! Gaat op mijn verjaardagslijstje!

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-05-09 01:23:57

Goed cadeau!

Beantwoorden
Rens 2017-05-09 12:00:23

Wat een vet handige weegschaal met die omrekenmaten!

Beantwoorden
RE
Simon 2019-05-28 22:48:16

Hi Rutger,
Afgelopen weekend had ik zelf geen brood gebakken en dus ging ik bij Vila Augustus (Dordrecht) een brood halen. De bakker was ook nog brood aan het bakken en gebruikte in haar rijsmandjes een soort haarnetje. Ze zei me dat het dat niet was maar wel heel handig.
Ken/heb jij dergelijke netjes?
Groeten Simon.

Beantwoorden
SI
Cepa 2022-11-04 14:13:23

Ik bak regelmatig brood en gebruik bij de 2e rijs in de vorm een vel bakpapier.Je brood komt er dan makkelijk uit en je hoeft niet meer in te vetten.
Groeten cepa

Beantwoorden
CE
Rutger 2019-06-02 20:41:22

Hoi Simon. Dat zijn non-woven haarnetjes. Die worden inderdaad veel gebruikt in rijsmandjes en zorgen dat je brood er altijd mooi uitkomt.

Beantwoorden
Iko Zijlstra 2021-10-25 20:01:26

Beste Rutger,

Ik ga brood bakken, maar ik weet niet welke tafeloven ik moet kopen.
Kun je een paar tips geven?

Groet,

Iko Zijlstra-Burgum (friesland)

Beantwoorden
IK
Rutger 2021-11-01 09:42:36

Met verschillende ovenmerken heb ik zelf weinig ervaring.

Beantwoorden