Vorige maand sprak ik in dit artikel over onze nieuwe keuken, die eind van dit jaar geplaatst gaat worden. In deze blog vertel ik je meer over een aantal keuzes waar we tijdens het ontwerpen van onze nieuwe keuken voor kwamen te staan.
Het werkblad
De vorm van de keuken hadden we vrij snel bepaald. Behalve een werkblad langs de muur komt er ook een groot kookeiland. Op die manier kan ik straks makkelijk bakvideo’s opnemen. Bovendien is er dan een fijne plek waar meerdere mensen aan kunnen werken tijdens een workshop. Lastiger was om het soort werkblad te bepalen. Welk materiaal is het prettigst bij bakken en welke kleur willen we? We hadden inmiddels wel een materialenbord gemaakt, met daarop onder andere staaltjes van de vloer en de muurkleur die we in gedachten hadden. Samen met Martin van Grando Hilversum hebben we gekeken welke kleuren en stijlen daar mooi bij staan.
Vooral voor het uitrollen van deeg en het werken met chocolade vind ik het belangrijk dat het werkblad glad en koud is. Hout en kunststof vielen daardoor voor ons af, maar alsnog was er de keuze tussen rvs, keramiek, composiet en marmer. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken; waar het ene beter tegen hete temperaturen kan, is het andere weer minder gevoelig voor het intrekken van vlekken. En natuurlijk verschilt ook de uitstraling van de verschillende bladen. Rvs vonden wij bijvoorbeeld weer minder geslaagd voor het filmen, vooral omdat dit materiaal soms licht reflecteert. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een glad, donkergrijs composiet werkblad. Composiet is kras-, stoot- en slijtvast en minder poreus dan bijvoorbeeld graniet en marmer. We laten het blad aan de zijkanten 10 centimeter overhangen, zodat het werkblad heel robuust oogt. Ik kan niet wachten om mijn koekjesdeeg straks op het nieuwe werkblad uit te rollen! Meer informatie over de verschillende soorten werkbladen en hun eigenschappen vind je op deze pagina.
Frontjes
Naast het werkblad zijn ook de frontjes erg bepalend voor het uiterlijk van de keuken. Ook hierin zijn veel keuzes mogelijk tussen materialen, kleuren en motieven. Uit ons moodboard dat we op Pinterest hadden gemaakt kwam veel eiken naar voren, dus dat wilden we graag terug laten komen in de frontjes. We hebben gekozen voor frontjes met een melamine toplaag met een houtprint. Als je niet beter wist zou je denken dat het echt hout is; zo mooi ziet het eruit. We kozen voor melamine in plaats van echt hout omdat melamine frontjes redelijk onderhoudsarm zijn en minder gevoelig voor vocht en vlekken. Alles over de verschillende soorten frontjes lees je hier!
De ideale werkhoogte
In mijn huidige keuken krijg ik na een hele dag bakken altijd last van mijn rug. Zeker met veel kneden en uitrollen voel ik dat goed aan het einde van de dag. Voor onze nieuwe keuken hebben we de hoogte van het werkblad met hulp van Grando uitgerekend. De methode om achter je ideale werkhoogte te komen is eigenlijk heel makkelijk: ga voor het werkblad staan en zorg dat je met je handen naar voren een hoek van 90 graden maakt. Laat iemand de afstand tussen je elleboog en de vloer meten en trek daar 15 centimeter van af. In mijn geval (met een lengte van 191 centimeter) kwam daar een ideale werkhoogte van 100 centimeter uit.
Keukenkraan
Nu we de basis voor de keuken bepaald hadden, konden we verder met de details. Over de kraan en spoelbak hadden we nog niet goed nagedacht. Wel wist ik dat ik graag een hoge kraan wilde, zodat ik er makkelijk wat grotere vormen of schalen onder kan afspoelen. Martin adviseerde ons om ook een grotere spoelbak te nemen. We hebben gekozen voor een spoelbak van 90 centimeter breed, die is ook perfect om bijvoorbeeld een bakplaat in af te wassen. Als kraan hebben we gekozen voor een Quooker. Zeker als je net als ik vaak in de keuken staat, bespaar je met een Quooker een hoop tijd. Wij kozen voor de optie met niet alleen kokend water, maar ook bruisend en gekoeld water. Zelf drink ik graag bruiswater en gebruik ik het ook af en toe in recepten, bijvoorbeeld door beignetbeslag. We hebben gekozen voor de Quooker met uittrekbare flexibele slang. Die lijkt mij heel handig voor het afwassen van bijvoorbeeld grote vormen, schalen en bakplaten.
Afzuiging
Omdat er in nieuwbouwhuizen geen afvoer voor een afzuigkap meer wordt gemaakt, komt er in onze keuken een recirculatiekap. Zoals ik in het vorige artikel al vertelde, wilden we in eerste instantie de afzuiging in de kookplaat verwerken. Maar met alle geurdampen uit de verschillende ovens is een afzuigkap aan het plafond toch praktischer. We hebben gekozen voor een designafzuigkap van het merk Wave, gemaakt van wit veiligheidsglas. Behalve dat dit er heel mooi uitziet, is het ook erg praktisch met schoonmaken. De kap wordt tegen het plafond aan gemonteerd en komt slechts 16,5 centimeter naar beneden. Dat laatste was wel een voorwaarde: door mijn lengte sta ik tijdens het maken van bakvideo’s vaak met mijn hoofd pal voor de afzuigkap. De afzuigkap is voorzien van ledverlichting en werkt ook met een afstandsbediening.
Aan het einde van dit jaar neem ik je mee achter de schermen bij het plaatsen van onze keuken. Wil je alvast meer keukeninspiratie en lekkere bakvideo’s zien? Bekijk dan hier de filmpjes die ik speciaal voor Grando in hun keukens heb gemaakt!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Grando Keukens & Bad
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bedankt voor het kijkje in de keuken! Voor ons nieuwe we op termijn ook een nieuwe keuken en dan is deze blog erg behulpzaam!
Beantwoorden