Eindelijk is het zo ver! Koekjesbijbel ligt vanaf vandaag in de boekwinkels! Het afgelopen jaar stond voor mij in het thema van koekjes. Heel veel koekjes! Ruim 170 koekjesrecepten bedenken, proefbakken, perfectioneren, uitwerken, nogmaals bakken en op de foto vastleggen. Het was superleuk om te doen, maar vooral ook heel veel werk. Sommige koekjes heb ik tot wel 5 keer opnieuw gebakken, totdat ze voor mij echt perfect waren! Ik ben dan ook heel trots dat iedereen vanaf vandaag kan gaan genieten van en bakken uit Koekjesbijbel.

koekjesbijbel

Ben je nu al nieuwsgierig geworden naar Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie en om hem te bestellen!

koekjesbijbel styling

Het proces van een bakboek maken is iets wat ik al meerdere keren heb meegemaakt en waar ik enorm van geniet. Het begon allemaal in september 2017. In navolging van mijn Bakbijbel (waarvan er nu al ruim 50.000 zijn verkocht) – in de reeks kookbijbels van Carrera culinair – bedacht ik samen met mijn uitgever dat het supertof zou zijn om een Koekjesbijbel te maken. Er zijn zoveel verschillende koekjes en het is zo’n leuk bakonderwerp, daar moest ook echt een bijbel mee gevuld worden. De grote lijnen voor het boek waren al snel bedacht en dus kon ik aan de slag met de verschillende recepten. In Koekjesbijbel vind je bijna alle koekjes die je maar kunt bedenken, van oud-Hollandse klassiekers tot internationaal bekende koekjes en alles daar tussenin. Ook vind je een hoofdstuk stukwerk; grotere koeken die bij de bakker per stuk worden verkocht. Denk daarbij aan gevulde koeken, roze koeken en mokka ladies.

koekjesbijbel

Na uitgebreid testbakken, heel veel proefavondjes met vrienden (waarin we dineerden met 15 verschillende soorten koekjes) en het uitwerken van al die koekjesrecepten kon het leukste werk beginnen: de foto’s. Ik wilde graag  dat ieder koekje op een foto te zien zou zijn. Meer nog dan bij koken vind ik het in bakboeken heel belangrijk dat je ziet wat je gaat bakken. Zo krijg je er echt zin in en weet je hoe het eindresultaat er uit gaat zien. Dit betekende wel dat alle 170 soorten koekjes in 5 weken allemaal nogmaals gebakken moesten worden. Gelukkig kreeg ik bij deze bakdagen heel veel hulp van mijn vader. Zonder hem zou het niet gelukt zijn om alle koekjes zo mooi en in zo’n korte tijd te bakken.

koekjesbijbel props

De foto’s werden gemaakt in de studio van fotograaf Saskia. Samen met Alexandra (die de styling verzorgde) en mijn vader hebben we in 6 dagen – verdeeld over 5 weken – alle foto’s voor het boek gemaakt. Van tevoren hadden we bedacht welke sfeer we ongeveer op elke foto wilden. Alexandra had daarvoor kratten vol met props meegenomen en al per koekje gesorteerd.

Voor elke foto werd eerst gekeken welke ondergrond het meest geschikt is en in het betreffende hoofdstuk past. We wilden voorkomen dat bijvoorbeeld het hoofdstuk met brosse koekjes alleen maar witte ondergronden had, terwijl de luchtige koekjes allemaal op donker geschoten zouden worden. Daarna werden de koekjes met behulp van verschillende props (schalen, borden, trommels, kopjes etc.) mooi gestyled door Alexandra. En dan natuurlijk de foto. Sommige koekjes waren het mooist van boven, anderen juist weer meer van opzij. Vaak werden er dan nog wat kleine dingen veranderd en aangepast tot we tot de perfecte foto kwamen. Pas als we allemaal tevreden waren gingen we door met het volgende koekje.

styling koekjesbijbel

macarons koekjesbijbel

macarons koekjesbijbel

De leukste foto hebben we voor het laatst bewaard. Van (bijna) alle koekjes hadden we er een aantal bewaard, die op de laatste dag als een grote muur van koekjes op de foto gingen. Het was geweldig om al die koekjes zo bij elkaar te zien. Wat een rijkdom! En de allerlaatste foto was voor bij het dankwoord, waarbij ik in de koekjeszee mocht gaan liggen. Superleuk om te doen!

koekjesbijbelkoekjesbijbel

koekjesbijbel

Bij deze wil ik iedereen die aan Koekjesbijbel heeft meegewerkt nogmaals onwijs bedanken!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie en om hem te bestellen!

koekjesbijbelkoekjesbijbel

Foto’s van de making of: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (28)
Sandra Bresser 2018-08-03 06:56:27

Hoi Rutger,
Gefeliciteerd met je Koekjesbijbel! Wat leuk om te lezen en te zien hoe de Koekjesbijbel tot stand is gekomen. Wat een werk is het geweest! Ik ben erg benieuwd naar de Koekjesbijbel en zie hem zondag wel op Festival Zoet. Ben ik samen met m'n jongste dochter als Vip bij jouw bakworkshop. En voor m'n oudste dochter koop ik sowieso de Koekjesbijbel als kadootje voor haar verjaardag. Ze was in juni jarig maar vond dit kado het wachten wel waard ;) . Tot zondag!

Beantwoorden
SA
Gerda 2018-08-21 18:41:15

Hallo Rutger,

Op bladzijde 443 van de koekjesbijbel staat het recept van de gevulde koeken, en ik zie dat de hoeveelheid boter is aangepast door jou.
Was eerst 200gram en in dit boek 165 gram.
Kun jij dit uitleggen
Ik heb ze eerder gemaakt met de 200 gram en die waren verrukkelijk.
We genieten enorm van de recepten erg leuk om te maken en het is allemaal zo lekker!!

Bedankt voor het maken van de bak boeken

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-08-23 08:22:28

Hoi Gerda. Voor Koekjesbijbel heb ik de gevulde koeken nog een paar keer proefgebakken en vond ik het resultaat met iets minder boter net wat mooier bakken. Met 200 gram kan het ook prima, zo deed ik het inderdaad voorheen. Fijn dat jullie zo genieten van alle recepten! Dat is heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Gerda 2018-08-11 13:45:28

Hallo Rutger,
Wat een ontzettend leuk en heerlijk nieuw boek de koekjesbijbel.
Wij zijn gek op de echte bitterkoekjes maar hoe maak ik zelf amandelextract? Van echte bittere amandelen of van rauwe amandelen met vlies.
Jammer dat het niet in de koekhesbijbel staat hoe ik dit kan maken.

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-08-13 00:00:41

Dankjewel! Heel leuk om te horen! Zelf lekker amandelextract maken is echt heel lastig, daarom staat het er ook niet in. Ik zou een goed amandelextract kopen en dat gebruiken.

Beantwoorden
Rutger 2018-08-06 13:27:16

Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Arja 2018-08-03 07:09:41

Gefeliciteerd, dat is een hele bevalling geweest.
En nu promoten, signeren met koekjes erbij.
Heel veel plezier met alles ?

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-08-06 13:26:55

Wat leuk! En heel tof van de oliebollen!

Beantwoorden
Debby den Dekker 2018-08-03 07:26:12

Wat een super leuk verslag. Sta er nooit zo bij stil. Wat leuk om jouw vader te zien. De man van de lekkerste oliebol die ik ooit gebakken heb! Veel succes met de koekjesbijbel. Ik ben benieuwd.

Beantwoorden
DE
Karin 2018-08-03 07:53:58

Gefeliciteerd met je nieuwe boek, leuk om de foto's achter de schermen te zien. Succes met de verkoop!

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-08-06 13:25:02

Dankjewel!

Beantwoorden
Goitske 2018-08-03 08:23:57

Oooh wauw! Mijn vingers jeuken al maanden om hem te bestellen. Al vanaf het moment dat ik hoorde dat dit boek in de maak is wil ik hem zoooo graag hebben. Helaas moet nog ik heel even wachten voordat ik op de bestelknop mag drukken....

Beantwoorden
GO
Rutger 2018-08-06 13:24:52

Superleuk!

Beantwoorden
Ingrid 2018-08-03 08:27:00

Geweldig al die foto's die je hier al geplaatst hebt, en ik zag wat staan over de mokka ladies. Nou die ga ik als 1 van de eerste koekjes maken denk ik. Helaas komt bij Bol.com het boek pad 6 augustus uit, dus ik moet nog een paar dagen wachten. Wel jammer want ik had me er echt op verheugd. Als deze binnen is dan heb ik de serie boeken van Rutger weer compleet. Geweldig wat je de afgelopen jaren allemaal gedaan hebt :-) :-)

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-08-06 13:24:25

Hele goede keus de mokka ladies! Die zijn waanzinnig lekker!

Beantwoorden
J.M. 2018-08-03 08:45:45

Gefeliciteerd met de lancering van je boek, het boek was al een tijd in bestelling, ben benieuwd wanneer hij binnen komt Wil graag gaan bakken als het wat minder warm is .

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-08-06 13:23:50

Dankjewel!

Beantwoorden
Anneke 2018-08-03 09:05:28

Gefeliciteerd. En dank voor het hele leuke verslag.
Ik ben binnenkort jarig en de koekjesbijbel staat als nr. 1 op mijn verlanglijstje!!
Spannend.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-06 13:23:37

Alvast gefeliciteerd en veel plezier met Koekjesbijbel!

Beantwoorden
Ans Krosse 2018-08-03 09:06:41

Van harte gefeliciteerd Rutger met jouw nieuwe boek. Wat komt er toch veel bij kijken om het allemaal tot stand te brengen. In mei heb ik het boek al besteld en ik kijk reikhalzend uit naar de postbode vandaag. Ik moet nog heel even geduld hebben maar als het boek er is, ga ik meteen even de tijd nemen om het te bekijken. Succes met de verkoop. Is er een kans dat er over een jaartje weet iets nieuws van jou in de boekwinkel ligt? Wat een vraag hè als je net een beetje bij mag komen van alles inspanningen maar jouw boeken zijn ook zo mooi en duidelijk en de recepten heerlijk dat ik elke keer weer hoop dat het niet het laatste boek is dat verschijnt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-06 13:23:14

Hoi Ans! Er komt zeker weer een volgend boek! (zelfs meer dan 1) Dus dit is voorlopig nog niet de laatste! Heel veel koekjesplezier!

Beantwoorden
Melinda 2018-08-03 09:09:23

Wat een leuke reportage van de totstandkoming van je boek. Gefeliciteerd. Ben reuze benieuwd. Een leuk project om onze boekenbon aan te besteden. Ik verheug mij erop. :-)

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-08-06 13:22:16

Alvast veel bakplezier!

Beantwoorden
Annelies 2018-08-03 09:21:52

Gefeliciteerd Rutger, wat een werk is er in gaan zitten joh. Leuk gedaan met het verslag en die mooie foto's, ik ben zo benieuwd naar het boek! Heel veel succes met de Koekjesbijbel. :)

Beantwoorden
AN
Linda 2018-08-03 10:13:33

Wauw, wat een mooi stuk! Leuk om 'the making off..' zo te lezen en gefeliciteerd met alweer een nieuw boek! ?
Je bakbijbel is mijn 'bijbel' dus ik de koekjesbijbel ook zeker aanschaffen! ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-08-06 13:21:43

Dankjewel!

Beantwoorden
Charlotte 2018-08-03 10:35:45

Leuk zo'n kijkje achter de schermen! Wel jammer dat al die koekjes niet meer te eten zijn als ze op de grond hebben gelegen met jou er bovenop... :P

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-08-06 13:21:31

We hebben de meeste koekjes gewoon opgegeten hoor! Slechts 5 of 6 per soort die we voor de eindfoto hebben gebruikt, maar sommige daarvan waren ook al zes weken oud, dus ook niet heel lekker meer om op te eten.

Beantwoorden
Coby Bock 2018-08-03 10:36:17

hallo Rutger
Wat een werk maar leuk om te doen.
Leuk dat je Vader je kon helpen.
Hier was blij en trots maar dat is toch geweldig.
Veel succes met de verkoop van je koekjesbijbel
Groetjes Coby

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-08-06 13:20:41

Het was heel fijn en leuk dat mijn vader hielp ja! Dankjewel!

Beantwoorden
Laura Geerlings 2018-08-03 10:45:15

Fantastisch.
Weer een boek van jou op mijn kookeiland.
De vorige staan er al met heel veel blaadjes ertussen.
Compliment voor jou, bijna geen mislukkingen dus gauw het nieuwe boek uitproberen, afnemers van de lekkernijen genoeg.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-08-06 13:19:55

Dat is heel tof om te horen! Dankjewel! Heel veel plezier ermee!

Beantwoorden
Marjolein 2018-08-03 13:59:43

Gefeliciteerd Rutger met dit geweldige boek! Ik heb hem al binnen ? en zodra ik weer kan en mag bakken ga ik elke week een nieuw koekje proberen, wat een overheerlijke koekjes heb je verzameld. Daar mag je zeker trots op zijn.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-06 13:19:33

Super! Dankjewel! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Rianne 2018-08-03 14:02:03

Gefeliciteerd met je nieuwe boek, Rutger!
Hij is vast net zo perfect als je andere boeken.
Past precies bij mij...

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-08-06 13:19:13

Dankjewel!

Beantwoorden
Petra 2018-08-03 17:27:25

Gefeliciteerd met je nieuwe boek Rutger, wat een klus, maar wat een leuke klus!
En natuurlijk komt deze bijbel ook op de verlanglijst.

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-08-06 13:18:17

Thanks! Het was een hele grote klus ja! Maar zo onwijs leuk om te doen! En lekker!

Beantwoorden
kitty greven 2018-08-03 19:56:07

proficiat met je nieuwe boek .Is vast zo mooi als je andere boeken

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-08-06 13:17:22

Dankjewel!

Beantwoorden
Mycon van Verseveld 2018-08-03 22:51:11

Hoi Rutger,

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Ik heb ‘m zojuist besteld.
Ben zo benieuwd!
Dank en veel succes.

Groetjes Mycon

Beantwoorden
MY
Rutger 2018-08-06 13:16:50

Veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
Natascha 2018-08-04 08:39:04

Spannend!! Mijn boek komt vandaag ???

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-08-06 13:17:08

Dat worden dan heel veel koekjes de komende weken! Geniet er van!

Beantwoorden
Matthea 2018-08-04 12:49:19

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Ik heb ‘m net opgehaald,kwam een paar dagen eerder.Ziet er geweldig uit,ben er heel blij mee!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-06 13:16:35

Superleuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Petra 2018-08-04 17:20:36

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Hij staat al even op m'n verlanglijstje en op de leuke foto's zie ik al verschillende koekjes die ik graag wil bakken, ik ben erg benieuwd naar de inhoud en de recepten! Geniet van de rust als de drukte van het harde werken na de presentatie even voorbij is:-).

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-08-06 13:16:12

Dankjewel!

Beantwoorden
Marjolijn Bas 2018-08-05 15:38:27

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Ik heb hem gisteren ontvangen en gelijk doorgebladerd. Prachtige vormgeving en de foto's zijn absoluut waanzinnig! Ben gelijk aan het bakken geslagen :-D Ik weet zeker dat ik hier net zoveel plezier van ga hebben als van je bakbijbel <3

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-06 13:07:43

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel en veel bakplezier!

Beantwoorden
Rian 2018-08-07 21:36:30

Wat is het toch ontzettend leuk om de manier waarop je dit ongetwijfeld prachtige boek tot stand is gekomen!
Ik geniet er zo van hoe je er liefdevolle mensen bij betrekt. Wat bijzonder om je vader er weer bij betrokken te zien... Mooi. Ik heb al een plekje vrij voor je koekjesboek, naast je andere boeken, weliswaar met bakvlekken erin en op..... Ik geniet zo van je recepten : ze kloppen nl altijd.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-08-13 00:08:16

Heel leuk om te horen! Dankjewel! Alvast veel bakplezier!

Beantwoorden
Sylvia 2018-08-11 10:57:18

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Het is wederom weer een prachtig boek net als je andere boeken. Ik word altijd zo blij van jou recepten...het klopt gewoon altijd. Ik weet zeker dat ik hier heel veel plezier van ga hebben. Nu nog kiezen wat ik als eerste ga bakken...;-)

Groetjes Sylvia

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-08-13 00:00:56

Heel veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
Marja 2018-08-12 03:34:50

Hoi Rutger,
Van harte gefeliciteerd met weet een nieuw boek van jouw hand. Helaas heb ik er nog niet een van jou, maar ben een trouw bezoeker van je blog. Ze staan wel bovenaan mijn verlanglijstje hoor, maar ja een bakboek aanschaffen blijft nu eenmaal prijzig hoe je het ook wend of keert. Ik kreeg van een vriendin het bakboek ban Sarena Solari voor mijn verjaardag vorige maand omdat zij ook vaak van baksels mag genieten. Heel lief natuurlijk, maar jij stond bovenaan. Maar ook dat is een erg mooi bakboek hoor. En wat leuk om een keer zo’n kijkje achter de schermen te krijgen! Er komt veel meer bij kijken dan dat je denkt zeg! Wat een berg werk komt erbij en omheen kijken bij het maken van een bakboek zeg!
Ik hoop dat deze net zo goed verkoopt als je andere boeken. Geniet er van in elk geval. Het boek is nu klaar.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-12 23:57:18

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Desirée 2018-08-15 17:53:14

Gefeliciteerd met je koekjesbijbel. Super om eens een boek met álle koekjes te hebben. Wij boffen maar met jou! En wat ik altijd zo fijn vind is dat jouw recepten gewoon goed kloppen.
Ik ben vandaag begonnen met een challenge om binnen een jaar zoveel mogelijk koekjes uit het boek te bakken. Vandaag Jan Hagel gebakken. Héérlijk.
Mocht je nog eens in de buurt van Vlaardingen zijn dan kan ik je aanraden om een bezoekje te brengen aan de Aeolus molenwinkel. Ik koop daar altijd mijn ingrediënten voor mijn baksels. Een écht leuk winkeltje.
Nogmaals dank voor het verzamelen van de koekjes en het maken van de recepten. Na 1 keer bakken geniet ik al :)
Groetjes Desirée

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-08-20 13:58:37

Hoi Desirée! Wat onwijs leuk om te horen! En tof dat je veel koekjes gaat bakken! Heel veel plezier ermee en geniet er van!

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.