Heb jij ooit van eierballen gehoord? Om eerlijk te zijn had ik dat niet, totdat het nieuwe boek van Laura de Grave bij mij op de deurmat plofte. In Nederland kookboek crost Laura op haar elektrische motor heel Nederland door, op zoek naar de lekkerste en mooiste lokale Nederlandse gerechten. Naast de recepten daarvan staat het boek vol met achtergrondinformatie over producten en streekgerechten, tips waar je de lekkerste gerechten kunt proeven en heel veel sfeerbeelden. Naast een kookboek is het dus ook echt een heerlijk boek om te lezen.

Eierballen van De Piloersemaborg

Aangezien ik gek ben op gekookte eieren (en ook op snacks) kon ik niet wachten om aan de bak te gaan voor de Groningse eierballen. Een eierbal is een gekookt ei, omhuld met ragout, gepaneerd en daarna gefrituurd. De ragout die voor het maken van een eierbal wordt gebruikt is dikker dan die voor bijvoorbeeld een kroket; je moet de ragout immers om het ei heen kunnen kneden. Het recept voor deze versie van de Groningse eierbal is van Dick van Soek. Bij De Piloersemaborg serveert hij deze eierballen – maar dan in het klein met kwarteleitjes – als amuse. Ga je zelf eierballen maken? Begin dan wel drie dagen van tevoren, omdat het opstijven tussendoor wat tijd kost. Met dit recept maak je 4 grote eierballen of 16 kleintjes.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de ragout
  • 65 gr tarwebloem
  • 1 tl fenegriekpoeder (bij sommige natuurwinkels en online te koop)
  • 1 tl gemalen mosterdzaad
  • 32 gr ongezouten roomboter
  • 250 ml koude groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren of 16 kwarteleieren
  • Voor het paneren
  • 60 gr bloem
  • 4 eiwitten
  • 50 gr paneermeel
  • Verder nodig
  • bloem, om te bestuiven
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Groningse eierballen maken

Dag 1: Zeef voor de ragout de bloem in een kom. Voeg het fenegriekpoeder en het gemalen mosterdzaad toe. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem, het fenegriekpoeder en gemalen mosterdzaad in één keer toe. Verhit het bloemmengsel al roerend 2-3 minuten op laag vuur.

Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en roer met een garde. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat enkele minuten garen op laag vuur. Roer regelmatig.

Schep de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten afkoelen. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 2: Kook gewone eieren 5 minuten. Kook kwarteleieren 2,5 minuut. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Dep de eieren goed droog met een schone theedoek.

Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van circa 80 g (middelgroot ei) of 16 porties van circa 18 g (kwartelei). Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat.

Bestuif de eieren en je handpalmen met wat bloem. Leg telkens een plak ragout in een handpalm en vouw deze om het ei heen. Zorg ervoor dat het ei helemaal bedekt en de ragout gelijkmatig verdeeld is. Was na elk ei je handen, dep droog en bestuif met bloem. Dek de eieren af met vershoudfolie. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 3: Doe de bloem voor het paneren in een diep bord. Klop de eiwitten los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord. Haal de eierballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Herhaal zodat de eierballen dubbel gepaneerd zijn.

Groningse eierballen bakken

Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Frituur de grote eierballen in circa 5,5 minuut en kleine eierballen in circa 2 minuten en 45 seconden.

Let op: Normaal frituur je op 180 °C. Frituur eierballen nooit in olie met een temperatuur hoger dan 170 °C, anders wordt het ei vanbinnen niet warm en van buiten te bruin. Gebruik eventueel een keukenthermometer, als je frituurpan niet de exacte temperatuur aangeeft.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Nederland kookboek? Kijk hier voor meer informatie!

Eierballen van De Piloersemaborg

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Alita 2019-11-22 14:45:04

Ja hoor hier heel bekend in kampen en IJsselmuiden..
Alleen is het lekkerder om het ei in stukjes door de ragout te doen en niet het ei heel laten...
Dus gekookte ei in stukjes door de ragout en dan ballen van maken..

Beantwoorden
AL
Janny 2021-01-14 09:28:04

Za best ook lekker zijn Alita, maar.....dan is het geen Groningse eierbal meer. 😉

Beantwoorden
JA
Wout 2021-03-16 17:07:03

Volgens mij noemen ze dat een frietei

Beantwoorden
WO
Walter 2019-11-22 16:40:32

Ook bekend als scoth eggs, dacht ik, een tijdloze klassieker

Beantwoorden
WA
Karin Bergmans 2019-11-22 17:43:35

Nee, dit is écht iets anders ( Nederlands streekgerecht ). Scottish eggs zijn omhuld met gehakt en daarna gepaneerd. Eigenlijk meer gehaktballen met een gekookt ei erin.

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-11-25 13:44:31

Dit is inderdaad net iets anders.

Beantwoorden
Ruby Smits 2021-01-19 22:15:22

Hoi Rutger,
Ik ben dol op eierballen en zou graag je recept willen maken. In je recept staat de eieren 5 minuten koken, maar doe jij de eieren van begin af aan in koud water en als het kookt 5 minuten of eerst het water laten koken, eieren er in en dan 5 minuten?

Groepjes Ruby

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-01-25 09:02:53

Hoi! Ik doe de eieren gelijk al in het water.

Beantwoorden
Hofmann 2021-03-22 16:13:41

Dit is geen eierbal. Een recept aanpassen met andere ingrediënten maakt het iets anders, het verliest de authentieke smaak, zoals het bedoeld is. Zeker dus geen grunninger aierbal!

Beantwoorden
HO

U kunt niet meer reageren.