Spoiler alert! Met haar heerlijke finaletaart won Annemarie vanavond de finale van Heel Holland Bakt 2016. De finale was al eerder dit jaar opgenomen en ik was één van de gelukkigen die alle drie de taarten mocht proeven. Geen straf om te doen kan ik je zeggen!

Annemarie is getrouwd met Michiel en moeder van vier dochters (van 12, 9, 7 en 1). Ze woont met haar gezin in Den Haag en is in het dagelijks leven projectleider bij het Leger des Heils. Samen met Francis en Guido bakte zij vanavond voor de laatste keer drie opdrachten in de finale van Heel Holland Bakt 2016.

Waarom heb je je opgegeven?

Toen het eerste seizoen op televisie was keek ik eigenlijk niet eens, ik wist niet dat het bestond. Ik werd op mijn werk getipt door een collega. ‘Dat is echt een leuk programma, dat moet je echt gaan kijken, en meedoen!’ Ik bak altijd al veel thuis. Als ik zaterdag wakker word kan ik denken.. SCONES! Als ik nu eruit ga dan heb ik ze om elf uur. En dan sta ik opeens in de keuken. En dan halverwege denk ik, wat ben ik aan het doen? Ik had nog lekker op bed kunnen liggen! Wat ik in mijn kop heb dat wil ik dan bakken. En uiteindelijk geniet mijn hele gezin dan wel van versgebakken scones, dat is wel heel leuk! Ik geef ook regelmatig gebak weg. Vaak geef ik het mee naar Michiels werk. Op mijn werk durfde ik de laatste tijd niet te veel mee te nemen. Ik was bang dat ze dan linken zouden gaan leggen en zouden vragen of ik mij had opgegeven voor HHB.

Heb je het bakken van huis uit meegekregen?

Mijn moeder bakte vroeger wel regelmatig iets voor bij de koffie. Ze kan ook heel goed koken trouwens, maar ze liet ons nooit zo toe in de keuken. Vooral omdat ze geen zin had in de troep die dan zou ontstaan Ik weet nog dat ik met een vriendin voor het eerste een cake ging maken. Die mixer blijft wel staan dachten we, dus ik liet hem los. Toen gingen we even iets anders doe en natuurlijk lag het beslag daarna door de hele keuken. Ik zie het nog voor me! Maar mijn moeder bakte wel altijd heel traditioneel: Geen hele bijzondere dingen, maar wel cake en koekjes, appelflappen. Dat is ook wel wat mij typeert, ik ben gewoon een traditionele bakker. Ik hou heel veel van Hollands gebak.

Wat vond je van de technische opdrachten?

De technische opdrachten vond ik heel leuk. Het begin was wel bijzonder, nadat ik gelijk de eerste twee weken de technische opdrachten (de mergpijpjes en roomhoorntjes) won. Dat was gewoon toeval dacht ik. Die mergpijpjes had ik al geraden trouwens. Guido en ik hadden het er van tevoren over en het thema van die week was cake en we moesten een marsepeintaart maken. Toen dacht ik, dat zullen dan wel mergpijpjes worden. Met de roomhoorntjes had ik het geluk dat ik ze al een keer eerder had gemaakt. Alleen had ik toen de fout gemaakt om ze rechtop te zetten, dat gebeurde me niet nog een keer. Ook ben ik wel heel precies en dat heeft mij bij de technische opdrachten wel geholpen. Qua tijd is het dan soms wel moeilijk, maar die precisie levert wel goede resultaten op. Al was het soms ook echt wel heel lastig. We moesten een vlechtbrood maken en daar stond echt heel raar beschreven wat we moesten doen. Het klopte in mijn beleving gewoon niet! Daar kan ik dan wel gefrustreerd van raken. En dan komt ook Andre van Duin nog eens naast je staan: ‘Annemarie, je moet nu echt iets gaan doen, anders komt het echt niet meer goed!’

Wat vond je de leukste opdracht?

De spekkoek was echt heel leuk om te maken! Dat was zo gaaf! Ik had hele mooie foto’s gezien van spekkoek met verschillende patronen in felle kleurtjes. Het was best lastig, met een mes snijd je banen spekkoek diagonaal door. Het patroon dat ik dat ik had bedacht was best wel ingewikkeld. Daar heeft Michiel me ook bij geholpen thuis. Uiteindelijk heb ik het recept de dag voordat ik de spekkoek in de tent moest gaan bakken nog wat aangepast en veranderd, zodat ik minder restmateriaal over zou houden en het iets makkelijker te maken was. Bij de jurering kreeg ik een buiging van Robèrt, toen ging ik echt glimmen. Bij de finale haalde Andre het ook nog aan. ‘Robèrt heeft de foto van jouw spekkoek naast die van zijn kleinkinderen in zijn portemonnee zitten.’ .

En natuurlijk wat vond je de minst leuke opdracht?

Tegen de gebouwenopdracht heb ik heel erg opgezien. En dat zandkasteel voor de finale vond ik eigenlijk ook niet echt grappig. Als het echt een spectaculair uiterlijk moet hebben, wat je natuurlijk wel verwacht als je een gebouw moet maken, dan moet je altijd concessies doen aan de smaak. Zelf vind ik vooral dat iets lekker moet zijn. Ik kan dat ook hebben bij van die prachtige fondanttaarten. Superknap gemaakt, maar lang niet altijd lekker. Dat snap ik niet goed: Dan heb je een hartstikke mooie taart, maar als je hem eet is het toch niet zo smakelijk. Wat heb je daar aan? Ik ga dus altijd eerst voor smaak en dan vind ik het ook heel leuk als het er strak uit ziet. Maar dat gaat gewoon niet altijd bij dit soort opdrachten waar je maar beperkt de tijd hebt. Tegen de vuurtoren (die met het fietslampje erin, weet je nog?!) die ik daar had gemaakt heb ik echt wel opgezien. ..

Vond je de tijdsdruk moeilijk?

Met de tijd ben ik continu in de fout gegaan eigenlijk. Dan wilde ik teveel in de details treden, waardoor ik uiteindelijk te weinig tijd had. Eigenlijk al vanaf de eerste aflevering. Toen moesten we een marsepeintaart maken. Wat ga ik doen? Een stapeltaart maken… Niemand had een stapeltaart! Dat had helemaal niet gehoeven! Als ik er maar één zou maken had ik die veel mooier kunnen krijgen. Thuis zet ik hem echt niet zo neer dacht ik, dan maak ik hem veel mooier. Maar ja, daar heb ik geen tijdsdruk gelukkig.

Had je deze drie finalisten verwacht?

Eigenlijk had ik wel verwacht dat Manuela in de finale zou zitten. Zij had heel veel ervaring met bakken, ook veel met brood. Helaas had ze in de zesde week gewoon niet zo goed gebakken. En dan wordt er niet meer gekeken naar de voorgaande weken, ze moest er toen uit. En haar outfits natuurlijk! In de eerste aflevering maakte ze een soort honingcake in de vorm van een bijenraat. Toen had ze een bruinig jurkje aan met een geel jasje en een gele bloem in haar haar. En toen ze iets met kersen maakte droeg ze een kersenjurkje. Heel leuk.

Wat zijn je plannen nu verder?

Ik vind het heel leuk om workshops te geven. Wat is er leuker dan je kennis en enthousiamse voor bakken over te dragen en mensen zelf aan het bakken te zetten. Dat heb ik nu al een paar keer gedaan, vooral voor het goede doel tot nu toe, en het is zo leuk om te doen. Het lijkt me heel leuk om meer met workshops te doen!

img-20160704-wa0003

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (3)
Mariëlle in de Keuken 2016-10-23 22:44:28

Gefeliciteerd Annemarie! Leuk om te lezen. Ik ben benieuwd wat we nog van Annemarie krijgen te horen en te zien in de toekomst!

Beantwoorden
MA
Marlies 2016-10-24 06:40:32

leuk voor haar dat ze gewonnen heeft maar ik vond dit seizoen wat er gebakken werd wel minder dan vorig seizoen. tenminste zo kwam het over op TV. misschien technisch pittig maar het had in het geheel minder uitstraling minder van ach wat apart, wat goed.
Alleen Frances was iemand die steeds beter ging bakken in de loop van het seizoen. Gelukkig maakte het commentaar van Andre van Duin veel goed.

Beantwoorden
MA
Marie Paulien 2016-10-24 09:37:44

Gefeliciteerd Annemarie je bent een bijzonder mens , met prachtige ogen .
Leuk dat je gewonnen hebt .

Beantwoorden
MA