Over margarine, boter, olie en roomboter doen een hoop wilde verhalen de ronde. Margarine zou slechter zijn dan boter, slechts 1 molecuul verschillen van plastic en ooit alleen bedacht zijn om kalkoenen vet te mesten. Harde uitspraken over een product dat ruim vertegenwoordigd is in de supermarkt en ook veel gebruikt wordt. Ik vraag mij dan ook oprecht af of deze beweringen over vetten kloppen. Is het echt zo slecht voor ons? En waarom mag het allemaal verkocht worden als het echt zo slecht zou zijn?

Om meer duidelijkheid te krijgen over alle feiten en fabels ga ik begin dit jaar in samenwerking met Unilever op onderzoek uit naar de waarheid over margarine. Volgens mij wordt het tijd om een aantal fabels te ontkrachten en de echte feiten op een rijtje te zetten!

Margarine

Voordat ik aan mijn onderzoek ga beginnen wil ik heel graag van jullie horen of jullie nog specifieke vragen hebben om mee te nemen in mijn onderzoek. Wil je weten hoe bijvoorbeeld margarine gemaakt wordt? En hoe je het zelf kunt maken? Wat de bestandsdelen zijn van de verschillende vetten? Ik neem zoveel mogelijk van jullie vragen mee en zal proberen er een goed en duidelijk antwoord op te krijgen.

Ook ben ik heel benieuwd of jullie margarine gebruiken bij het bakken. Zijn er bepaalde recepten die jullie juist met margarine bakken in plaats van met boter? En wat is jullie reden daarvoor? Of zijn er bepaalde familierecepten waarin heel duidelijk wordt gezegd dat het met margarine bereid moet worden? Ik hoor het graag van jullie!

Ik lees graag jullie reacties zodat ik een hoop meer duidelijkheid kan scheppen over vetten. Dus laat even een berichtje onder aan deze blog achter!

Dankjewel alvast!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Unilever.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (26)
Angenita 2017-02-06 08:03:16

Ik wil graag weten hoe het gemaakt word en hoe je het zelf kan maken. En wat de margarine/boter zo slecht maakt.
En wat is het verschil dan? Tussen margarine en boter?

Beantwoorden
AN
Linda 2017-02-06 08:28:54

Wij gebruiken het in plaats van roomboter, omdat mijn vader en broertje niet tegen lactose kunnen. De smaak van het baksel is wel minder, maar zo kunnen zij er ook van genieten.

Beantwoorden
LI
Wil 2017-02-06 09:16:12

Het is zoals Linda zegt, veel mensen mogen geen lactose en dan is dit DE oplossing om toch jouw lekkere recepten te maken.
Ik ben wel erg benieuwd naar de resultaten.

Beantwoorden
WI
Rene 2017-02-08 21:32:16

Ik heb thuis 2 dames die lactose intolerant zijn, maar als ik de Belgische roomboter gebruik, of de roomboter van de Aldi/Lidl hebben ze nergens last van.
Dat heeft weer te maken met het productieproces dat in Nederland duidelijk anders is dan in België, Frankrijk en Duitsland.
Dus wil je de lekkere smaak van roomboter en Rutgers recepten toch gebruiken, pak dan die roomboter. Elke Lidl en Aldi heeft hem.

Beantwoorden
RE
Marika 2017-02-06 08:38:03

Ik ben benieuwd hoe onafhankelijk de onderzoeksresultaten zullen zijn.... als er wordt samengewerkt met de fabrikant.....

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-06 08:44:43

Hoi! Daar ga ik zeker voor waken! Ik kijk vooral naar onafhankelijke bronnen, deze zal ik er ook bij noemen.

Beantwoorden
Fran 2017-02-06 10:05:38

Bij het woord "Unilever"ga ik bij voorbaat al twijfelen aan de uitslag.
Zoiets van "Slager"en "Eigen vlees".........

Beantwoorden
FR
aafke 2017-02-06 10:30:28

Hoi Rutger, hier zou ik mijn vingers niet aan willen branden als ik jou was. Je kunt toch onmogelijk samenwerken met de grootste wereldproducent van margarines voor een onpartijdig onderzoek?
Er is al zoveel onderzoek gedaan en ook op internet is alles te vinden. Op o.a. gezondheidenvoeding.nl heb ik veel interessants gevonden.
Trouwens in melkvet, waar roomboter van wordt gemaakt, zit geen lactose heb ik begrepen.
Ik wens je veel sterkte en wijsheid!

Beantwoorden
AA
marjet 2017-02-06 10:59:15

Margarine, roomboter...ik weet t niet.
'puur' lijkt me t beste...maar wèlke roomboter neem ik dan??? Daarvan zijn er ook 10 verschillende te vinden.
Worden we gewoon niet altijd een beetje voor de gek gehouden? Wil graag t verschil weten maar ben benieuwd of Unilever er eerlijk over is..

Beantwoorden
MA
J.Robinson 2017-02-06 11:00:10

zorg voor onpartijdig onderzoek
Ikzelf gebruik plantaardige margarine, hoe wordt dit gemaakt?

Margarine gaat in brood, koekjes enz. Olie /kokosvet gebruik ik om te bakken

Beantwoorden
J.
Monique 2017-02-06 11:16:25

Fijn om dit te onderzoeken in samenwerking met Unilever. Heel objectief zal dat onderzoek ook gaan worden .....

Beantwoorden
MO
john 2022-06-06 21:08:15

maar in elk geval eerlijk.

Beantwoorden
JO
Monique 2017-02-06 12:36:28

Je zegt in je introductie dat "het toch niet verkocht zou worden als het zo slecht zou zijn". Ik denk dat we de laatste jaren overstelpt zijn met producten die absoluut misleidend zijn gebleken, terwijl ze als goed en gezond en verantwoord in de winkel in de schappen lagen, waaronder die van Unilever! En die werden en worden nog steeds volop gefabriceerd en liggen nog gewoon in de winkel hoor! Dus de stelling dat iets wat slecht is niet verkocht wordt kan direct de prullenbak in Rutger! En dan gaat er nu een onderzoek komen in samenwerking en geïnitieerd door Unilever? Ik zou maar heel duidelijk met grote dikke zwarte letters boven je artikel vermelden dat het hier om een gesponsord artikel gaat. Zulke onderzoeken kan je denk ik beter door de consumentenbond of Foodwatch laten
doen.
By the way, ik heb niks tegen margarine roomboter of wat dan ook. Maar wel objectief en afhankelijk blijven en anders netjes vermelden.

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-02-06 11:21:07

Hoi Monique. Zoals gezegd kijk ik naar onafhankelijke bronnen, daar heb ik gelukkig gewoon zelf de regie over.

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-02-06 11:27:30

In mijn beleving is 'margarine' nepboter. Misschien is dit dus wel een fabel. Erg benieuwd naar het onderzoek.

Beantwoorden
JO
barbara 2017-02-06 11:33:17

Wat ik graag wil weten;
Verschil vloeibare en harde margarine op de gezondheid en vergelijk niet alleen de koude vorm maar ook de vorm als het een keer erg heet geweest is wat is dan het verschil tussen vloeibare of vaste margarine en roomboter. mag/kan het ene ook heter worden dan het andere?

Succes met dit project!
PS ik dacht dat margarine uitgevonden was na de oorlog omdat we al onze koeien opgegeten hadden en er dus een heel hard een alternatief nodig was! Als dit waar is is de huidige discussie dus maar een luxe probleem en moeten we blij zijn dat iedereen voor zichzelf kan kiezen.

Beantwoorden
BA
Rian 2017-02-06 12:25:45

Deze vragen heb ik ook. Vooral wat er gebeurt als margarine verhit wordt. Je leest overal wat anders. Ze zeggen dat margarine na verhitting andere vetten (transvetten) krijgt. Hoe zit dit precies en hoe slecht of goed is dit voor je lichaam?

Beantwoorden
RI
Barbera 2017-02-06 12:22:46

Hoi Rutger. Ik hoorde laatst dat margarine niet vegan is omdat de vitamine d die toegevoegd wordt uit schapenvacht komt omdat dat de goedkoopste vorm van vitamine d is. Ben benieuwd hoe dit zit. Enne ik bak boterkoek altijd met blue band. .. vet lekker!

Beantwoorden
BA
Wil van Steenis 2017-02-06 12:25:56

Even geen vraag, maar soezen bakken heel mooi met Bleu Band uit een pakje!

Beantwoorden
WI
Martine 2017-02-06 12:27:57

Je zou Liesbeth Oerlemans als onafhankelijke bron kunnen raadplegen. Zij is erg goed in dit soort dingen en kijkt ook naar wetenschappelijke onderzoeken. Ook de dames van I am a foodie zijn goed hierin.

Zelf gebruik ik een mix van allerlei soorten vetten, niet tegelijk; -) , maar brownies, die van jouw heb ik vorige week gebakken , moeten wat mij betreft echt met roomboter. Vlees bakken doe ik bv weer in vloebare boter en groente in olijfolie. Variatie was geloof ik belangrijk :-)

Beantwoorden
MA
Annie Smid 2017-02-06 14:18:41

Hallo Rutger,
Als ik bak, dan altijd in roomboter, mijn ervaring is wel, dat de goedkope roomboter altijd meer water in zit als de duurdere. Ben wel heel benieuwd, wat de resultatenzijn van de magarine.
Groeten Annie Smid

Beantwoorden
AN
Maxime 2017-02-06 15:33:22

Ik ben vooral benieuwd naar wat het tijdens het bakken doet: margarine of roomboter? En als de molecuul structuur anders is, wat verandert er dan aan de reactie tijdens het bakken? Ontstaan er andere bijproducten? Reageert het met het ei/bloem/suiker? Maakt het qua bakken (en dan niet de smaak) dus uit of je margarine of beter gebruikt? En uiteindelijk komt hier dus wel uit: wat is het dat het anders laat smaken?

Beantwoorden
MA
wim 2017-02-06 19:18:33

wel lekker onpartijdig........!. " in samenwerking met unilever.....!"

Beantwoorden
WI
Bianca 2017-02-06 20:38:20

Ik ben ook erg benieuwd. Ik vind zelf baksels met roomboter veel lekkerder dan met margarine. En vlees braadt/ bak ik altijd in roomboter, ook omdat ik denk dat dat gezonder is dan margarine. Is dat zo?

Beantwoorden
BI
Alexander 2017-02-06 20:47:32

Ik heb gisteren een cake gebakken met roomboter echter had iemand een dag eerder de melk die ik klaar had gezet op gemaakt en dus kon de roomboter die ik op kamer temperatuur had laten komen weer de koelkast in.
Na dat de cake uit de oven kwam zag ik al meteen dat deze niet in orde was er zat een soort zandkoek structuur aan de bovenzijde en de cake was ook hard.
Komt dat nou door dat de boter van de warmte in de koelkast is gegaan en daarna weer op kamer temperatuur is gebracht?

Beantwoorden
AL
Nathalie Bank 2017-02-06 22:25:42

IK proef echt een (vieze) margarine smaakin baksels als er margarine is gebruikt. Wat zorg voor deze smaak?
Grt een enorme roomboterfan!

Beantwoorden
NA
Alex 2022-02-03 09:01:05

Ik vraag me nu wel af of dat nog steeds zo is, het lijkt nu wel of je een pak vet koopt.
Ik heb drie pakjes roomboter een dag buiten de koelkast gelegen om zacht te worden maar deze bleven nog steeds kei hard en amper smeerbaar.
Tot ik de keuringsdienst van waren zag wist ik niet hoe dat kon maar blijkbaar gebruiken boeren iets door het voer waardoor dit gebeurt en dat is ook aan de smaak te merken.
Overigens is echte boter alsnog gezonder dan margarine.

Beantwoorden
AL
Lieske 2017-02-07 18:25:48

In amerikaanse recepten wordt vaak shortening gebruikt, zelfs voor botercreme, dan wordt boter voor de helft vervangen door shortening. Wat is het verschil met de reguliere margarine, die hier in NL wordt verkocht? Men zegt dat het gezonder is en smaakloos, waardoor het voor veel recepten geschikt is. Is er een nederlandse variant?

Beantwoorden
LI
Gees Donker 2017-02-07 21:18:21

Ik bak altijd met plantaardige margarine,omdat ik
lactose vrij wil bakken.
Werk dit net zo goed als gewone margarine ?

Beantwoorden
GE
Erwin 2017-02-08 22:11:10

Bak maar eens een linzenvlaai met roomboter, en eentje met margarine, dan weet je voldoende.
Die met roomboter smaakt beter, werkt beter, en ziet er beter uit.
Met margarine heb je ook meer last van krimp tijdens blindbakken.

Beantwoorden
ER
Dingo 2017-02-11 22:27:00

Margarine is chemisch en boter komt van een koe

Beantwoorden
DI
Alex 2022-06-06 21:17:55

En is chemisch gezien het feit dat de voer van tegenwoordig ook uit fabrieken komt die er materiaal in stoppen om de melk productie te verhogen.
En als ik nu een pak Campina roomboter haal dan kan ik die gebruiken als baksteen zo hard als die is maar dat geldt ook voor andere Nederlandse merken.
Het is helaas zo dat boeren bijna niets voor de melk krijgen (€0.59 cent mits deze genoeg vet (lees room) bevat) terwijl een pak melk nu al tegen de €2 of zelfs meer kost.

Beantwoorden
AL
Alexander 2017-02-13 11:42:09

Het is een fabrikaat gemaakt van plantaardige stoffen echter zullen er bij zitten die palmolie of kokosvet gebruiken wat niet gezond is.
Helaas zijn er in de natuur ook genoeg stoffen te vinden die helemaal niet gezond zijn, arsenicum is daar een goed voorbeeld van.

Beantwoorden
AL
john 2022-06-06 20:55:56

margarine is chemisch, boter is chemisch, en ook de koeien en jij en ik. er is bijna geen margerine met palmolie. welkom in 2022!

Beantwoorden
JO
Ans 2017-02-15 20:04:39

In samenwerking met Unilever!!! whahahaha, dan staat de uitkomst bij voorbaat al vast.
doen en kopen die margarine.
bah bah, nee bedankt.

Beantwoorden
AN
Ada 2022-02-02 15:50:34

Crisco shortening, met botersmaak van Bouwhuis baktotaal. Daar wil ik veel meer over weten.
Verwerkt het makkelijker ? Beter ? Is het smakelijk ?

Beantwoorden
AD
Alex 2022-08-22 14:53:24

Nee dat is tegenwoordig "Boter" die je ook als betonblok kan gebruiken ook al leg je die een week buiten de koelkast.
Ik koop dan ook liever nog Ierse boter dan die van Campina of van de Lidl.

Beantwoorden
AL
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.