Over margarine, boter, olie en roomboter doen een hoop wilde verhalen de ronde. Margarine zou slechter zijn dan boter, slechts 1 molecuul verschillen van plastic en ooit alleen bedacht zijn om kalkoenen vet te mesten. Harde uitspraken over een product dat ruim vertegenwoordigd is in de supermarkt en ook veel gebruikt wordt. Ik vraag mij dan ook oprecht af of deze beweringen over vetten kloppen. Is het echt zo slecht voor ons? En waarom mag het allemaal verkocht worden als het echt zo slecht zou zijn?
Om meer duidelijkheid te krijgen over alle feiten en fabels ga ik begin dit jaar in samenwerking met Unilever op onderzoek uit naar de waarheid over margarine. Volgens mij wordt het tijd om een aantal fabels te ontkrachten en de echte feiten op een rijtje te zetten!
Voordat ik aan mijn onderzoek ga beginnen wil ik heel graag van jullie horen of jullie nog specifieke vragen hebben om mee te nemen in mijn onderzoek. Wil je weten hoe bijvoorbeeld margarine gemaakt wordt? En hoe je het zelf kunt maken? Wat de bestandsdelen zijn van de verschillende vetten? Ik neem zoveel mogelijk van jullie vragen mee en zal proberen er een goed en duidelijk antwoord op te krijgen.
Ook ben ik heel benieuwd of jullie margarine gebruiken bij het bakken. Zijn er bepaalde recepten die jullie juist met margarine bakken in plaats van met boter? En wat is jullie reden daarvoor? Of zijn er bepaalde familierecepten waarin heel duidelijk wordt gezegd dat het met margarine bereid moet worden? Ik hoor het graag van jullie!
Ik lees graag jullie reacties zodat ik een hoop meer duidelijkheid kan scheppen over vetten. Dus laat even een berichtje onder aan deze blog achter!
Dankjewel alvast!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Unilever.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik wil graag weten hoe het gemaakt word en hoe je het zelf kan maken. En wat de margarine/boter zo slecht maakt.
En wat is het verschil dan? Tussen margarine en boter?
Wij gebruiken het in plaats van roomboter, omdat mijn vader en broertje niet tegen lactose kunnen. De smaak van het baksel is wel minder, maar zo kunnen zij er ook van genieten.
BeantwoordenIk ben benieuwd hoe onafhankelijk de onderzoeksresultaten zullen zijn.... als er wordt samengewerkt met de fabrikant.....
BeantwoordenHoi! Daar ga ik zeker voor waken! Ik kijk vooral naar onafhankelijke bronnen, deze zal ik er ook bij noemen.
BeantwoordenBij het woord "Unilever"ga ik bij voorbaat al twijfelen aan de uitslag.
Zoiets van "Slager"en "Eigen vlees".........
Hoi Rutger, hier zou ik mijn vingers niet aan willen branden als ik jou was. Je kunt toch onmogelijk samenwerken met de grootste wereldproducent van margarines voor een onpartijdig onderzoek?
Er is al zoveel onderzoek gedaan en ook op internet is alles te vinden. Op o.a. gezondheidenvoeding.nl heb ik veel interessants gevonden.
Trouwens in melkvet, waar roomboter van wordt gemaakt, zit geen lactose heb ik begrepen.
Ik wens je veel sterkte en wijsheid!
Margarine, roomboter...ik weet t niet.
'puur' lijkt me t beste...maar wèlke roomboter neem ik dan??? Daarvan zijn er ook 10 verschillende te vinden.
Worden we gewoon niet altijd een beetje voor de gek gehouden? Wil graag t verschil weten maar ben benieuwd of Unilever er eerlijk over is..
zorg voor onpartijdig onderzoek
Ikzelf gebruik plantaardige margarine, hoe wordt dit gemaakt?
Margarine gaat in brood, koekjes enz. Olie /kokosvet gebruik ik om te bakken
BeantwoordenFijn om dit te onderzoeken in samenwerking met Unilever. Heel objectief zal dat onderzoek ook gaan worden .....
BeantwoordenJe zegt in je introductie dat "het toch niet verkocht zou worden als het zo slecht zou zijn". Ik denk dat we de laatste jaren overstelpt zijn met producten die absoluut misleidend zijn gebleken, terwijl ze als goed en gezond en verantwoord in de winkel in de schappen lagen, waaronder die van Unilever! En die werden en worden nog steeds volop gefabriceerd en liggen nog gewoon in de winkel hoor! Dus de stelling dat iets wat slecht is niet verkocht wordt kan direct de prullenbak in Rutger! En dan gaat er nu een onderzoek komen in samenwerking en geïnitieerd door Unilever? Ik zou maar heel duidelijk met grote dikke zwarte letters boven je artikel vermelden dat het hier om een gesponsord artikel gaat. Zulke onderzoeken kan je denk ik beter door de consumentenbond of Foodwatch laten
doen.
By the way, ik heb niks tegen margarine roomboter of wat dan ook. Maar wel objectief en afhankelijk blijven en anders netjes vermelden.
Hoi Monique. Zoals gezegd kijk ik naar onafhankelijke bronnen, daar heb ik gelukkig gewoon zelf de regie over.
BeantwoordenIn mijn beleving is 'margarine' nepboter. Misschien is dit dus wel een fabel. Erg benieuwd naar het onderzoek.
BeantwoordenWat ik graag wil weten;
Verschil vloeibare en harde margarine op de gezondheid en vergelijk niet alleen de koude vorm maar ook de vorm als het een keer erg heet geweest is wat is dan het verschil tussen vloeibare of vaste margarine en roomboter. mag/kan het ene ook heter worden dan het andere?
Succes met dit project!
PS ik dacht dat margarine uitgevonden was na de oorlog omdat we al onze koeien opgegeten hadden en er dus een heel hard een alternatief nodig was! Als dit waar is is de huidige discussie dus maar een luxe probleem en moeten we blij zijn dat iedereen voor zichzelf kan kiezen.
Deze vragen heb ik ook. Vooral wat er gebeurt als margarine verhit wordt. Je leest overal wat anders. Ze zeggen dat margarine na verhitting andere vetten (transvetten) krijgt. Hoe zit dit precies en hoe slecht of goed is dit voor je lichaam?
BeantwoordenHoi Rutger. Ik hoorde laatst dat margarine niet vegan is omdat de vitamine d die toegevoegd wordt uit schapenvacht komt omdat dat de goedkoopste vorm van vitamine d is. Ben benieuwd hoe dit zit. Enne ik bak boterkoek altijd met blue band. .. vet lekker!
BeantwoordenEven geen vraag, maar soezen bakken heel mooi met Bleu Band uit een pakje!
BeantwoordenJe zou Liesbeth Oerlemans als onafhankelijke bron kunnen raadplegen. Zij is erg goed in dit soort dingen en kijkt ook naar wetenschappelijke onderzoeken. Ook de dames van I am a foodie zijn goed hierin.
Zelf gebruik ik een mix van allerlei soorten vetten, niet tegelijk; -) , maar brownies, die van jouw heb ik vorige week gebakken , moeten wat mij betreft echt met roomboter. Vlees bakken doe ik bv weer in vloebare boter en groente in olijfolie. Variatie was geloof ik belangrijk :-)
BeantwoordenHallo Rutger,
Als ik bak, dan altijd in roomboter, mijn ervaring is wel, dat de goedkope roomboter altijd meer water in zit als de duurdere. Ben wel heel benieuwd, wat de resultatenzijn van de magarine.
Groeten Annie Smid
Ik ben vooral benieuwd naar wat het tijdens het bakken doet: margarine of roomboter? En als de molecuul structuur anders is, wat verandert er dan aan de reactie tijdens het bakken? Ontstaan er andere bijproducten? Reageert het met het ei/bloem/suiker? Maakt het qua bakken (en dan niet de smaak) dus uit of je margarine of beter gebruikt? En uiteindelijk komt hier dus wel uit: wat is het dat het anders laat smaken?
Beantwoordenwel lekker onpartijdig........!. " in samenwerking met unilever.....!"
BeantwoordenIk ben ook erg benieuwd. Ik vind zelf baksels met roomboter veel lekkerder dan met margarine. En vlees braadt/ bak ik altijd in roomboter, ook omdat ik denk dat dat gezonder is dan margarine. Is dat zo?
BeantwoordenIk heb gisteren een cake gebakken met roomboter echter had iemand een dag eerder de melk die ik klaar had gezet op gemaakt en dus kon de roomboter die ik op kamer temperatuur had laten komen weer de koelkast in.
Na dat de cake uit de oven kwam zag ik al meteen dat deze niet in orde was er zat een soort zandkoek structuur aan de bovenzijde en de cake was ook hard.
Komt dat nou door dat de boter van de warmte in de koelkast is gegaan en daarna weer op kamer temperatuur is gebracht?
IK proef echt een (vieze) margarine smaakin baksels als er margarine is gebruikt. Wat zorg voor deze smaak?
Grt een enorme roomboterfan!
Ik vraag me nu wel af of dat nog steeds zo is, het lijkt nu wel of je een pak vet koopt.
Ik heb drie pakjes roomboter een dag buiten de koelkast gelegen om zacht te worden maar deze bleven nog steeds kei hard en amper smeerbaar.
Tot ik de keuringsdienst van waren zag wist ik niet hoe dat kon maar blijkbaar gebruiken boeren iets door het voer waardoor dit gebeurt en dat is ook aan de smaak te merken.
Overigens is echte boter alsnog gezonder dan margarine.
In amerikaanse recepten wordt vaak shortening gebruikt, zelfs voor botercreme, dan wordt boter voor de helft vervangen door shortening. Wat is het verschil met de reguliere margarine, die hier in NL wordt verkocht? Men zegt dat het gezonder is en smaakloos, waardoor het voor veel recepten geschikt is. Is er een nederlandse variant?
BeantwoordenIk bak altijd met plantaardige margarine,omdat ik
lactose vrij wil bakken.
Werk dit net zo goed als gewone margarine ?
Bak maar eens een linzenvlaai met roomboter, en eentje met margarine, dan weet je voldoende.
Die met roomboter smaakt beter, werkt beter, en ziet er beter uit.
Met margarine heb je ook meer last van krimp tijdens blindbakken.
En is chemisch gezien het feit dat de voer van tegenwoordig ook uit fabrieken komt die er materiaal in stoppen om de melk productie te verhogen.
En als ik nu een pak Campina roomboter haal dan kan ik die gebruiken als baksteen zo hard als die is maar dat geldt ook voor andere Nederlandse merken.
Het is helaas zo dat boeren bijna niets voor de melk krijgen (€0.59 cent mits deze genoeg vet (lees room) bevat) terwijl een pak melk nu al tegen de €2 of zelfs meer kost.
Het is een fabrikaat gemaakt van plantaardige stoffen echter zullen er bij zitten die palmolie of kokosvet gebruiken wat niet gezond is.
Helaas zijn er in de natuur ook genoeg stoffen te vinden die helemaal niet gezond zijn, arsenicum is daar een goed voorbeeld van.
margarine is chemisch, boter is chemisch, en ook de koeien en jij en ik. er is bijna geen margerine met palmolie. welkom in 2022!
BeantwoordenIn samenwerking met Unilever!!! whahahaha, dan staat de uitkomst bij voorbaat al vast.
doen en kopen die margarine.
bah bah, nee bedankt.
Crisco shortening, met botersmaak van Bouwhuis baktotaal. Daar wil ik veel meer over weten.
Verwerkt het makkelijker ? Beter ? Is het smakelijk ?
Nee dat is tegenwoordig "Boter" die je ook als betonblok kan gebruiken ook al leg je die een week buiten de koelkast.
Ik koop dan ook liever nog Ierse boter dan die van Campina of van de Lidl.