Een veelgebruikte basis voor taarten is biscuit. Wat is het verschil tussen biscuit en cake? Hoe maak je de lekkerste biscuit en waar moet je dan op letten? Ik beantwoord de meest gestelde vragen over de biscuit taart. Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken en dus ook om zelf de lekkerste biscuit taarten te maken!

biscuit taart

Wat is het verschil tussen biscuit en cake?

Biscuit is een iets droge en luchtige cake die veel als basis wordt gebruikt voor klassieke taarten. Denk daarbij aan een slagroomtaart en mokkataart, maar ook aan gebak als kasteeltjes of chipolatapunten. De belangrijkste ingrediënten bij een biscuit recept zijn eieren, suiker en bloem. Waar cake vetstoffen als boter en olie bevat, heeft een biscuit dit bijna nooit. 

Toch zijn er ook biscuit recepten waarbij aan het eind van de bereiding boter wordt toegevoegd. Dit levert een rijker biscuit op, maar heeft als nadeel dat het iets minder luchtig wordt. 

Hoe zelf biscuit maken?

Wil je zelf biscuit maken, dan kan dat op verschillende manieren. Je kunt het biscuit maken volgens mijn basisrecept biscuit, waar de eieren eerst au bain-marie opgeklopt worden. Je kunt er ook voor kiezen om de eieren te splitsen en de eiwitten en -dooiers los van elkaar op te kloppen. Die werkwijze zie je in de video bij dit chipolata taart recept. Wil je het nog makkelijker maken, dan kun je ook een biscuitmix gebruiken. 

In alle gevallen is het belangrijk dat het biscuitbeslag heel luchtig is. Die lucht zorgt ervoor dat het beslag gaat rijzen in de oven en je een mooie luchtige taart krijgt. Zelf maak ik een biscuittaart graag een dag voordat ik deze ga vullen. Het biscuit is dan beter en mooier door te snijden.

Hoe breng ik biscuit op smaak?

Biscuit kun je op verschillende manieren een smaak geven. Je kunt er vanille-extract of -pasta aan toevoegen, of bijvoorbeeld de rasp van een citroen of limoen. Ook kun je een gedeelte van de bloem vervangen door cacaopoeder om zo een chocoladebiscuit te maken. Vervang dan per ei dat je gebruikt 5 gram bloem door 5 gram cacaopoeder. Een andere manier om de taart extra smaak te geven is door het gebruik van trempeersiroop. Trempeersiroop kun je in verschillende smaken kopen of zelf maken met dit recept. Trempeersiroop geeft niet alleen een lekkere smaak, maar het biscuit wordt ook iets smeuïger. 

Wat zijn de beste biscuit taart vullingen?

Biscuittaarten kun je met veel verschillende dingen vullen. Kies vooral uit wat je zelf lekker lijkt. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van slagroom met jam en maak een klassieke slagroomtaart of gebruik een met mokka-extract op smaak gebrachte botercrème voor een mokkataart. Andere veel gebruikte vullingen zijn banketbakkersroom (eventueel met een extra smaak), curds, mousses en cremeux. 

 

Afwerking taart

Hoe werk ik een biscuit taart af?

Een biscuit taart afwerken kan ook op verschillende manieren. De buitenkant van een klassieke biscuittaart wordt vaak afgewerkt met geroosterd amandelschaafsel of victoriabeslag, maar ook daar kun je volop mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld ook eens chocoladeschaafsel of stukjes gekarameliseerde noten om een superlekkere taart mee te maken!

taardozen

Hoe biscuit taart bewaren?

Een gebakken (ongevulde) biscuit kun je luchtdicht verpakt 3-4 dagen op kamertemperatuur gebruiken. Het ongevulde biscuit kun je ook heel goed luchtdicht verpakt invriezen. Op die manier kun je het 3-4 maanden bewaren. Een gevulde biscuit taart kun je het beste in de koelkast bewaren, zeker als je werkt met zuivelproducten zoals slagroom of banketbakkersroom. De taart is dan maximaal 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Om de taart te bewaren of mee te nemen zijn taartdozen onmisbaar.

Taart toppers

Waar vind ik toppers voor mijn biscuit taart?

Ik ga even terug naar mijn kindertijd. Wanneer we bij de bakker op de hoek waren, wilde ik altijd in het grote boek kijken waar de meest geweldige taarten in stonden. Van sprookjestaarten en prinsessentaarten tot voetbal- of zelfs clowns taarten: je kon het zo gek niet bedenken. Toen ik jaren later ging samenwerken met Baktotaal Bouwhuis kwam ik er pas achter dat deze taartsets aan de basis lagen van hun bedrijf. Inmiddels heeft Baktotaal Bouwhuis alles om te bakken, maar het begon dus ooit met die kleurrijke sets om fantastische taarten te maken.

Nog steeds vind je een groot assortiment taarttoppers waarmee je een taart eenvoudig en snel een feestelijk uiterlijk geeft. Een leuke bijkomstigheid is dat je een klein speelgoedje als herinnering houdt, lang nadat de biscuit taart zelf is opgegeten.

Biscuit taart

Handige hulpjes bij biscuit taart maken

Tot slot wil ik je nog vertellen welke benodigdheden ik graag gebruik bij het maken van een biscuit taart. Om het biscuit goed en recht door te snijden is een taartzaag ideaal. Voor het vullen en afwerken van de taart gebruik ik een draaischijf, zodat je de taart aan alle kanten evenveel aandacht kunt geven. En om de vulling en afwerking goed aan te kunnen brengen is een paletmes heel handig. En tot slot natuurlijk een spuitzak met spuitmondjes voor een mooie afwerking!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Romana 2021-07-19 18:53:50

Ik zou graag willen weten welke maat vorm en hoeveel lagen ik nodig heb om een taart voor 20 a 25 personen te maken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-07-21 13:49:31

Dat ligt er helemaal aan wat voor soort taart je wilt gaan maken, daar kan ik je niet bij helpen.

Beantwoorden
Anneke 2021-09-14 12:27:28

Ik ga een drip taart maken, maar vind de vulling nogal lastig....chocolade met......? Zou u mij kunnen helpen

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-20 07:52:35

Bij mij basisrecepten staan veel verschillende vullingen. Je kunt bijvoorbeeld frambozenbotercrème gebruiken!

Beantwoorden
pascal 2022-01-29 17:09:54

wat veel mensen vergeten bij een biscuit is vergeten te sauseren langs binnen en bovenkant alvorens te bestrijken met slagroom,nogthans eenvoudig suikerwater op smaak met likeur naar wens,

Beantwoorden
PA
Anja 2022-03-03 16:32:32

Hoe voorkom ik dat de biscuittaart in zakt bij afkoelen

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-07 15:20:16

Was het biscuit gaar genoeg? Iets inzakken gebeurt altijd wel.

Beantwoorden
Silvia 2022-06-05 18:44:32

Bij het maken van een biscuittaart (ben nog een beginneling) heb ik moeite met het Bloem erdoorheen te spatelen als ik een grote hoge vorm heb. Dan denk ik dat alle klontjes weg zijn en bij het eruithalen van de biscuit zit er een grote brok plak in het midden. Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen? Kan het ook aan mijn oven liggen? De rest is wel goed gaar. Super balen

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-06-06 09:13:06

Hoi. Het is vooral belangrijk om de bloem goed te zeven en gelijkmatig door te spatelen. Met grotere hoeveelheden kan het inderdaad lastiger gaan.

Beantwoorden
Eline 2022-11-18 14:01:50

Hoi Rutger,

Ik ga een biscuittaart maken met als vulling banketbakkersroom.
Wat kan ik het beste op de buitenkant smeren?

Hoor het graag! Groetjes Eline

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-11-19 08:31:51

Je kunt bijvoorbeeld botercrème of opgeklopte slagroom gebruiken.

Beantwoorden