Chipolatataart of chipolata gebak is een echte klassieker uit de banketbakkerij, maar eigenlijk kom je ‘m de laatste tijd steeds minder tegen. Zonde eigenlijk, want een goede chipolatataart is echt waanzinnig lekker. Tijd om er zelf mee aan de slag te gaan en het lekkerste chipolata gebak te maken!
Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal. Ik ben hun keuken ingedoken en aan de slag gegaan met dit chipolata gebak recept. Bij Baktotaal vind je veel van de benodigde ingrediënten voor deze chipolatataart. Daarnaast hebben ze ook handig bakgerei, zoals deze taartzaag om het biscuit mee door te snijden, taart kartonnetjes voor onder de taart of een draaischijf om de taart gemakkelijk op te kunnen maken. Als afwerking van deze chipolatataart heb ik gekozen voor amandel bresilienne, maar je kunt ook geroosterd amandelschaafsel of zelfgemaakt victoriabeslag gebruiken.
Wat is een chipolata taart?
Een chipolata taart is een taart gemaakt met chipolatavulling. Maar wat is dit precies? Het meest bekend is de chipolata pudding, een pudding gevuld met stukjes vrucht (vers, gedroogd of gekonfijt), bitterkoekjes en marasquin likeur. Deze likeur draagt bij aan de kenmerkende chipolata smaak. Een chipolata taart wordt gemaakt met deze pudding als heerlijke taartvulling.
De zoete chipolata taart (en de pudding) is niet te verwarren met chipolata worstjes. Deze worstjes droegen de naam ‘chipolata’ als eerste. Hoe komt de pudding dan ook aan dezelfde naam? Het verhaal gaat dat de chipolatapudding in de 19e eeuw voor het eerst opdook, toen een Nederlander een rijkelijk gevulde pudding maakte met stukjes fruit en koek, rozijnen en likeur. Deze pudding had qua structuur wat weg van de vulling van een chipolata worst en het duurde niet lang voordat ook de pudding chipolata werd genoemd.
Chipolata taart bewaren
Wil je de taart bewaren? Een zelfgemaakte chipolatataart kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen raad ik niet aan, hier wordt de taart niet lekkerder van.
- Voor het biscuitbeslag
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- rasp van ½ citroen
- 150 gr bloem
- Voor de chipolata vulling
- 35 ml trempeerlikeur marasquin
- 50 gr rozijnen
- 2½ gelatineblaadjes
- 250 ml slagroom
- 40 gr suiker
- ½ recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
- 50 gr bigarreaux, kleingesneden
- 65 gr bitterkoekjes, klein gesneden
- Voor de afwerking
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 200 gr amandel bresilienne
- 200 gr marsepein
- pistachegroene kleurstof
- Verder nodig
- bakspray of boter, om in te vetten
- trempeerlikeur marasquin
- poedersuiker, voor het werkblad
- eetbare rozen
- extra bigarreaux
- mini bitterkoekjes
Zelf chipolata gebak maken
Meng voor de vulling de rozijnen met de trempeerlikeur en laat deze enkele uren wellen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met bakspray of boter en bekleed de bodem van de vorm met een stuk bakpapier.
Biscuit maken
Splits voor het biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van de opgeklopte eiwitten in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 20-25 minuten gaar.
Chipolata vulling maken
Week de gelatineblaadjes minimaal 15 minuten in koud water. Klop de slagroom met de suiker met een (hand)mixer met garde(s) lobbig.
Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water, maar knijp ze niet uit. Doe de blaadjes met het aanhangende water in een steelpannetje en smelt het al roerend op laag vuur. Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is. Doe deze in een kom en klop deze los met een (hand)mixer met garde(s). Voeg de gesmolten gelatine al kloppend toe aan de banketbakkersroom. Spatel de helft van de lobbig geklopte slagroom door de banketbakkersroom en voeg als dit goed gemengd is de rest van de slagroom toe. Meng tot slot de gewelde rozijnen, de gehakte bigarreaux (gekonfijte kersen) en de stukjes bitterkoek door de chipolatavulling.
De taart maken
Snijd het biscuit horizontaal twee keer door. Leg de onderste biscuitplak op een taart kartonnetje en besprenkel deze laag biscuit met wat trempeerlikeur. Verdeel de helft van de chipolatavulling daarover en dek dit af met de tweede biscuitplak. Besprenkel ook deze met de trempeerlikeur, strijk er de rest van de vulling op en dek af met de laatste biscuitplak. Zet de taart minimaal een uur in de koelkast, zodat de vulling op kan stijven.
Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Strijk de taart aan de zij- en bovenkant af met de slagroom. Druk de amandel bresilienne tegen de zijkant van de taart. Kneed de marsepein met een klein beetje groene kleurstof tot het egaal lichtgroen is. Bestuif het werkblad licht met poedersuiker en rol het marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 22 centimeter. Je kunt eventueel een bakring of springvorm gebruiken om een mooie cirkel uit het marsepein te drukken. Leg de plak bovenop de taart.
Doe de overige slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1½ centimeter en spuit daar rozetten mee op de rand van de taart. Garneer de rozetten met mini-bitterkoekjes en bigarreaux. Garneer de chipolatataart tot slot met de eetbare rozen.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Superfijn dit recept...en precies op tijd... Chipolatataart is dé favoriet van mijn man en hij is binnenkort jarig: ga deze taart dus zeker voor hem maken.
Ik heb wel een vraag: waarom geen link naar je eigen marsepeinrecept; volgens jou zoveel lekkerder dan gekochte omdat de verhouding amandel: suiker van de gekochte vaak 1:4 is? Of is de biologische Marsepein Naturel Lubecker 250 gram (bijna 1:1, met honing gezoet) ook een goede keus?
Deze taart ziet er verrukkelijk uit ik ga ze maken deze week
Maar welke bloem gebruik ik het best
RUDGER HEB JE OOK EEN BESCHRIJVING HOE JE NU EIGENLIJK MARSEPEIN VERWERKT. IK HEB VAN BOUWHUIS DE MARSEPIEN MAAR WEET NIET HOE IK DAARMEE OM MOET GAAN EN VERWERK. GRAAG ADVIES OF EEN BESCHRIJVING/FILM HOE HET MOET
BeantwoordenHoi. Waar loop je precies tegenaan? Het is belangrijk om de marsepein eerst wat door te kneden, zodat het wat zachter en soepeler wordt. Daarna kun je het heel goed verwerken/uitrollen. Gebruik altijd wat poedersuiker om te zorgen dat de marsepein niet aan je werkblad of roller vastplakt.
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik wil deze taart gaan maken en ik heb twee vragen. Kan ik ipv pure trempeerlikeur ook trempeersiroop gebruiken voor het besprenkelen?
En, ik woon in Amerika, ik kan hier alleen gelatinepoeder vinden, geen blaadjes. Enig idee hoeveel poeder ik zou moeten gebruiken?
Dankje en groeten uit Arizona!
BeantwoordenHoi! Wat leuk! Je kunt heel goed trempeersiroop gebruiken, alleen mis je dan wel de typische chipolatasmaak van de marasquin die in de likeur zit. Een gelatineblaadjes staat gelijk aan 1.66 gram (poeder)gelatine.
BeantwoordenHoi Rutger, jij gebruikt slagroom onder je marsepein. Ik heb altijd gedacht dat je alleen botercrème kan gebruiken, omdat de marsepein anders zou gaan smelten. Of ben ik in de war?
BeantwoordenVoor een bovenlaagje als dit gaat het prima. Het werkt niet goed als je een hele taart met marsepein wilt bekleden.
BeantwoordenHallo Rutger, als ik de eidooiers klop met de suiker, krijg ik geen romige massa maar blijft het korrelig. Heb jij een idee hoe dat komt? Ik moest dit ook doen voor een ander recept en had 4 dooiers en 300 gr fijne kristalsuiker.
Vast bedankt. Groetjes Cecilia
Hoi. 300 gr suiker op 4 dooiers is heel veel suiker. Dan kan het inderdaad nooit mooi romig worden. Bij dit recept lukt dat als het goed is wel.
BeantwoordenRutger, sinds ik jouw recepten gebruik lukt en smaakt alles super! De instructies bij de recepten zijn ook heel duidelijk!
Beantwoordenhoi rutger,
ik heb gisteren deze biscuit gebakken en hij is op het eind weer helemaal ingezakt. Dat overkomt me helaas veel te vaak. Zou het kunnen dat de temperatuur van mijn oven niet juist staat tov de knop. Ik bedoel dat mijn oven warmer staat dan de temperatuur die ik kies met de knop. Hoe kan ik dat testen?
Vroeger had ik een combioventje en daar had ik mooie taarten in en nu ik een echte oven heb zakt alles in.
Er zijn losse oventhermometers te koop voor een paar euro. Als je die in de oven zet kun je altijd checken hoe heet de oven is.
BeantwoordenHi Rutger, Ik woon in Australie. Fijn dat Ik nu weet hoeveel poedergelatine Ik moet gebruiken in plays van gelatineblaadjes. Maar wat kan Ik gebruiken in plaats van bitter koekjes?
BeantwoordenHe rutger
Ik zie overal 150 gram bloem. Maar weet nooit is dat gewone bloem,of zelfrijzende bloem
Want met gewone bloem zonder bakpoeder, rijst het dan in de oven
Hartelijk dank,
Jozefa
Hoi. Het is gewone bloem, zonder bakpoeder. Het biscuit rijst door het luchtig opgeklopte ei.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.