- Voor de frambozencremeux
- 1 blaadje gelatine
- 150 gr (diepvries)frambozen
- 1 eidooier
- 1 ei
- 40 gr suiker
- 40 gr boter
- Voor de witte-chocolademousse
- 300 ml slagroom
- 3 eieren
- 50 gr suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 270 gr witte chocolade callets
- Verder nodig
- 75 gr ameretti koekjes, grof gehakt
- velvet spray witte chocolade
- suikersterren
- verse frambozen
Begin deze maand ontving ik een mysterybox van Baktotaal Bouwhuis met daarbij de uitdaging om er een mooi en vooral lekker kerstdessert van te maken. Superleuk! Maar ook wel spannend, zeker omdat er iets in zat waar ik nog niet eerder mee heb gewerkt. Dat was de velvet spray met de kleur van witte chocolade. Deze spray op basis van cacaoboter zorgt voor een prachtig fluweeleffect op bijvoorbeeld taarten of mousse. Je kent de taarten vast wel uit de etalage van een patissier, met zo’n mooie fluwelen buitenkant. Heel leuk om dat nu zelf te gaan doen! Daarnaast zat er een prachtige silliconen vorm in de box, die gaat erg goed van pas komen bij dit kerstdessert. Er zaten witte chocoladedruppels van Callebaut in het pakket en prachtige zilveren en gouden suikersterren van PME. Ik kon niet wachten om er iets leuks mee te gaan bedenken!
Na even brainstormen kwam ik tot dit kerstdessert: feestelijke witte chocolademousse met een kern van frambozencremeux. De luchtige en volle witte chocolademousse vormt een mooi contrast met de romige en frisse frambozencremeux. Daarbij nog een bodem van Italiaanse bitterkoekjes en natuurlijk een fluwelen buitenkant met de spray. Door de mousse in de mal in te vriezen kon ik deze er makkelijk uithalen en was hij gelijk koud genoeg voor de spray. Ik weet zeker dat dit een groot succes gaat worden met kerst!
Bereiding: Feestelijke witte chocolademousse met kern van frambozencremeux
Week voor de frambozencremeux het blaadje gelatine in koud water. Maak met behulp van aluminiumfolie een langwerpige vorm in een vierkante (bak)vorm van 20 centimeter. Bekleed die vervolgens met plasticfolie.
Pureer de frambozen en zeef de puree vervolgens. Weeg er 100 gram van af. Doe dat samen met de suiker, de eidooier en het ei in een steelpannetje en verwarm dit al roerende op een laag vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Mocht je een thermometer hebben, haal de vulling dan bij 85 °C van het vuur. Kijk anders goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken. Giet het frambozenmengsel door een fijne zeef en roer de uitgelekte gelatine erdoor. Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling. Giet de vulling in de vorm en laat deze bevriezen.
Week voor de chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Smelt de witte chocolade au bain-marie en zet deze opzij.
Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn. Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar.
Vul de siliconen vorm voor 1/3e met de witte chocolademousse en zet deze ongeveer 10 minuten in de vriezer.
Haal de bevroren frambozencremeux uit het plasticfolie en leg die voorzichtig in de vorm. Dek de cremeux af met de resterende chocolademousse. Strooi tot slot de verkruimelde amaretti over de mousse en druk deze licht aan. Zet de vorm minimaal een nacht in de vries.
Haal de diepgevroren mousse voorzichtig uit de vorm en plaats deze op een rooster. Zorg dat de spray niet te koud is (tussen de 20 en 25 ⁰C) en spuit een dun laagje over de mousse. Plaats de mousse op een schaal en laat hem in de koelkast enkele uren ontdooien.
Garneer de feestelijke mousse voor het opdienen met de suikersterren en wat verse frambozen.
Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Het ziet er heerlijk uit.
Ik wil dit gaan maken in een bombe vorm. Met de frambozen in een kleinere bombe vorm er binnen in.
Wat is de inhoud van de vorm die jij gebruikt hebt? Dan weet ik namelijk of ik mijn vorm met deze hoeveelheden gevuld krijg, of dat ik de hoeveelheden moet gaan aanpassen.

Wat een prachtige vorm! En het zal vast ook heel smakelijk zijn.
Beantwoordenkan ik de mousse 3 dagen van te voren maken en op de dag van gebruik uit de vriezer halen?
BeantwoordenEn wie heeft nu het Bouwhuis verrassingspakket gewonnen? Zag dat dit de 11de bekend zou worden, maar ik zie nog nergens een winnaar? ?
BeantwoordenDe winactie gaat vanuit Bouwhuis en zij hebben op hun facebookpagina de winnaar bekend gemaakt.
Beantwoorden
Wat lijkt me dit een heerlijk recept. Ik heb de vorm besteld.
Mijn vraag alleen, weet je wat de breedte van de frambozencremeux ongeveer moet zijn?
Die was 3 a 4 centimeter. Het maakt niet heel veel uit, zolang het maar in de vorm past natuurlijk!
Beantwoorden
dit is echt een luxe dessert!
ik wil deze graag maken maar waar kan ik vegentarische gelantin blaadjes vinden of vervangen
BeantwoordenJe kan agar-agar gebruiken, alleen de exacte hoeveelheid die je dan moet gebruiken durf ik je niet te zeggen.
Beantwoorden
Wat is het minimale aantal uren ontdooitijd? De bedoeling is dat eea helemaal ontdooid gegeten wordt, toch?
En van de 150 gram frambozen houd je na het zeven minder grammen over als ik het zo lees, maar blijft er echt 50 gram in de zeef achter?
Zo maar even een paar voorbereidingsvragen..
Hoi! Het is zeker de bedoeling dat je het dessert ontdooid eet, maar wel gewoon koud natuurlijk. In de koelkast duurt het zo'n 4 tot 6 uur voordat de mousse rustig is ontdooid. Er blijft redelijk veel in de zeef achter. Met 125 gram red ik het niet om 100 gram puree over te houden zonder pitjes.
Beantwoorden
Hield idd 20 gr over?, was mij met 125 gr dus ook niet gelukt. Dank voor je antwoord!
BeantwoordenDenk je dat die cremeux zou kunnen omvormen naar granaatappel cremeux zonder extra aanpassingen?
Groetjes Lise
Super recept! Als dessert bij het kerstdiner, voor 7 personen. Had er, voor de kerst, met poedersuiker bestrooide bladerdeegsterren in verschillende groottes opgelegd, zag er prachtig uit. ik kan helaas geen foto plaatsen, was nl een plaatje??
BeantwoordenWat leuk om te horen! Wil je een foto via facebook sturen? Vind ik heel leuk om te zien!
Beantwoorden
Hallo Rutger, Ik heb je mousse gemaakt, maar kreeg hem niet goed uit de siliconen vorm, zwaar beschadigd doordat creme in vorm bleef zitten. (Ik heb dezelfde pavoni vorm gebruikt). Kun je me uitleggen hoe ik dat goed kan doen? Dank alvast, groet Justine
BeantwoordenHeb je de mousse lang genoeg ingevroren? Zeker een nacht? En stond de vriezer op z'n koudst?
Beantwoorden
Ja hele nacht en de vriezer op -18. Misschien heb ik de mousse niet snel genoeg uit de vorm gehaald, moet je de vorm eraf trekken of de mousse eruit duwen (of maakt dat niets uit ;) Recept is btw super!
BeantwoordenHet beste werkt de mal eraf trekken. Als je tegen de mousse drukt wordt deze warm en kan deze iets vervormen.
Beantwoorden
Hoi Rutger, Ziet er super uit en ben van plan het te maken deze kerst!
Vraagje, zou je de cremeux ook af kunnen laten koelen en dan met behulp van een spuitzak in de vorm spuiten ipv de vormpjes van aluminiumfolie?
Alvast bedankt!
Heerlijk recept dit! Ik heb het al een keer voor kerst gemaakt, en de mousse ook als taartvulling gebruikt.
Nou wil ik het eens proberen met ruby chocolade.
Kan ik dat dan 1 op 1 vervangen met de witte chocolade, of wordt de verhouding dan anders?
Hi. Met ruby heb ik te weinig ervaring, dat zul je echt elf een keer moeten uitproberen.
Beantwoorden
Oké, dank je voor je antwoord!
Dan ga ik er mee experimenteren 😁
Hii Rutger,
Zou je deze ook kunnen maken met melkchocolade in plaats van witte chocolade? En welke verhoudingen moet ik dan hebben?
Alvast bedankt
BeantwoordenDe verhoudingen worden dan anders. In dit recept vind je de verhoudingen van melkchocolademousse: https://rutgerbakt.nl/dessert-recepten/dessert-van-karamelmousse-melk-chocolademousse-en-sinaasappel/
Beantwoorden
