Ingrediëntenlijst
  • Voor de kersencompote
  • 250 gr (diepvries)kersen, ontpit
  • 2 el suiker
  • 2 tl maïzena
  • 2 el water

Deze onwijs mooie desserttaart heb ik gemaakt met de cloud-vorm van silikomart, die ik een paar weken geleden van Baktotaal Bouwhuis kreeg opgestuurd. De taart is gevuld met chocoladebiscuit, kersencompote en witte chocolademousse. Na een oproep op facebook welke van de twee onderstaande vormen jullie voorkeur had, kwam de bolletjesvorm als favoriet uit de bus. De cubik-vorm was ook erg geliefd, maar die kon uiteindelijk niet tippen aan de cloud.

Voor de afwerking van de taart heb ik velvetspray gebruikt. Als je daar een dun laagje van spuit krijg je een fluweelachtige afwerking van je taart. Ik ontdekte dat er bij meerdere laagjes kleine bolletjes ontstaan. Dat effect vond ik goed passen bij de gebruikte bolletjesvorm, vandaar dat ik meerdere laagjes velvetspray heb gebruikt voor dit resultaat. Daarnaast heb ik een vanillestokje van pure chocolade gebruikt om de taart te decoreren. De vanillestokjes zijn bijna niet van echt te onderscheiden en maken een taart of dessert echt af. Naast de vanillestokjes zijn er ook kaneelstokjes en steranijs van chocolade. Ik vind ze heel echt heel tof! Welke vind jij het mooist?

vanillestokjes van pure chocolade

Desserttaart met kersen en twee soorten chocolade

Bereiding: Dessertaart met kers en twee soorten chocolade

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet twee vierkante vormen van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de eieren, suiker en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot ongeveer 37 °C. Dit kun je controleren door met je vinger te voelen; als het niet meer koud aanvoelt, is het warm genoeg. Haal het mengsel van de bain-marie en klop het verder tot het koud is. Spatel de bloem, het amandelmeel en het cacaopoeder er voorzichtig doorheen en verdeel het beslag over de twee vormen. Strijk het glad en bak de biscuitplakken in ongeveer 10 minuten gaar.

Doe voor de compote de kersen en de suiker in een pannetje en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Laat de kersen zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de maïzena met het water en giet dit al roerend bij de kersen. Breng de kersencompote nog kort aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de compote afkoelen.

Snijd de biscuitplakken op maat zodat ze straks in de vorm passen. Dit is ongeveer 15 bij 15 centimeter. Verdeel de kersencompote over 1 biscuitplak en dek dit af met de andere plak. Vries dit alvast in.

De chocolademousse maken

Week voor de chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom met het vanillemerg tot yoghurtdikte. Smelt de witte chocolade au bain-marie en zet deze opzij.

Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn. Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar.

Het desserttaartje opbouwen

Vul de siliconen vorm voor 1/3e met de witte chocolademousse en zet deze ongeveer 15 minuten in de vriezer.

Haal de bevroren biscuitplakken met kersencomppote uit de vriezer en leg die voorzichtig in de vorm. Dek dit af met de resterende chocolademousse en strijk het glad. Zet de vorm minimaal een nacht in de vries.

Haal de diepgevroren taart voorzichtig uit de vorm en plaats deze op een rooster. Zorg dat de spray niet te koud is (tussen de 20 en 25 ⁰C) en spuit een laag over de taart. Plaats de taart op een schaal en laat hem in de koelkast enkele uren ontdooien. Garneer de dessertaart voor het opdienen met de verse kersen en een vanillestokje van chocolade.

Desserttaart met kersen en twee soorten chocolade- recept

Foto’s: Erik Spronk

Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Sindy 2017-12-18 22:21:37

Hoi Rutger, het is gelukt! Door de vriezer hoger te zetten is de taart onberispelijk uit de vorm gekomen, een plaatje al zeg ik het zelf :-) Nu ben ik alleen wel benieuwd hoelang de taart in de koelkast moet en smelt hij niet als ik hem daar te lang in laat staan?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-12-20 12:21:27

Hij moet natuurlijk wel helemaal ontdooid zijn, maar smelten zal hij niet door de gelatine die erin zit.

Beantwoorden
J.M. 2017-12-14 20:55:30

Hallo Rutger, heb je ook recepten met agar-agar ipv gelatine, want ik ben vegetarisch

Beantwoorden
J.
Rutger 2017-12-18 01:23:33

Die heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Gabriella 2017-12-03 19:56:09

Ziet er prachtig uit! Als ik deze taart wil naken met een bruine chocolademousse, kan ik de witte chocolade dan door dezelfde hoeveelheid pure chocolade vervangen, of zijn de verhoudingen dan anders?

Beantwoorden
GA
Rutger 2017-12-12 12:10:51

De verhoudingen zijn dan anders. Bij dit recept vind je de verhoudingen voor donkere chocolademousse:

https://www.rutgerbakt.nl/boltaartje-met-chocolademousse-en-frambozenbavarois/

Beantwoorden
Saya 2017-09-17 19:43:13

Wow. Hij is niet alleen prachtig maar ook echt goddelijk! Bedankt voor het recept, dit wordt een blijvertje! En ook ideaal als je op de dag zelf eigenlijk geen tijd hebt ;)

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-09-18 14:50:36

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Diana 2017-08-08 07:48:52

Hallo Rutger. Wat een dot van een taart zeg. Ik wil deze ook gaan maken maar ik vraag me af of je de biscuit ook in 1 vorm kan bakken en dan doorsnijden? Dit lijkt me makkelijker.

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-08-16 09:02:51

Dat kan wel denk ik, alleen zal de baktijd dan iets langer zijn.

Beantwoorden
Hans 2017-07-23 00:01:48

Hoi Rutger,
Gisteren de taart gemaakt en vandaag gegeten bij een diner met vrienden. De taart kwam helaas niet overal goed los van de vorm waardoor niet alle hoeken onbeschadigd bleven. Vet je de vorm van te voren nog ergens mee in? Ik lees dat namelijk niet terug. De taart maakte overigens veel indruk en was heel erg lekker.

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-07-23 12:28:42

Hoi Hans! De vorm heb ik niet ingevet of een andere behandeling gegeven. Probeer je vriezer zo koud mogelijk te zetten, als het kan op de extra koude stand. Dat zorgt dat de taart er nog makkelijker uitkomt.

Beantwoorden
Corina 2017-06-22 19:59:00

Wat een fantasierijke en leuke recepten! Ben wel benieuwd waar je verschillende dingen gekocht hebt bv de chocolade vanillestokjes?

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-06-26 13:21:06

Hoi Corina. Als je doorgeklikt op bijvoorbeeld de vanillestokjes dan kom je op de site van Baktotaal Bouwhuis, daar kun je al deze leuke producten kopen.

Beantwoorden
Patricia 2017-06-21 13:32:22

OMG ziet er overheerlijk uit! Dat moet ik zeker eens uitproberen. Dank je wel om dit te willen delen en nog heel veel inspiratie gewenst om dergelijke receptjes te maken :)

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-06-26 13:23:47

Dankjewel! Dat gaat zeker goed komen!

Beantwoorden
Kim Wiltjer 2017-06-21 07:28:25

Misschien toch maar eens gaan bakken ? Deze is wel erug verleidelijk! Complimenten Rutger!

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-06-26 13:24:58

Graag gedaan!

Beantwoorden
Petra 2017-06-16 23:42:51

Prachtige (en waarschijnlijk heel erg lekkere taart), wat een leuk effect heeft die spray. Dankjewel weer!

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-06-19 09:50:41

Graag gedaan!

Beantwoorden
Daan 2017-06-16 17:46:48

Ja, die Dinara Kasko kan wat hè ;)

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-06-19 09:53:16

Zij maakt prachtige vormen ja!

Beantwoorden
Pieta Mensink 2017-06-16 11:45:08

Het is kersentijd! Ga hem volgend weekend maken. Ik herken de reactie van Rianne. Je hoort hoe de familie het resultaat vond.

Beantwoorden
PI
Rutger 2017-06-19 09:55:33

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Rianne 2017-06-16 09:18:02

Wow... hier wordt ik stil van.
Bedenk.je de recepten helemaal zelf, Rutger?
Respect....

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-06-19 09:56:39

Dankjewel! Tof om te horen! De recepten bedenk ik zelf ja, tenzij er een bron bij staat. Maar dit recept heb ik zelf samengesteld.

Beantwoorden