Deze onwijs mooie desserttaart heb ik gemaakt met de cloud-vorm van silikomart, die ik een paar weken geleden van Baktotaal Bouwhuis kreeg opgestuurd. De taart is gevuld met chocoladebiscuit, kersencompote en witte chocolademousse. Na een oproep op facebook welke van de twee onderstaande vormen jullie voorkeur had, kwam de bolletjesvorm als favoriet uit de bus. De cubik-vorm was ook erg geliefd, maar die kon uiteindelijk niet tippen aan de cloud.

Voor de afwerking van de taart heb ik velvetspray gebruikt. Als je daar een dun laagje van spuit krijg je een fluweelachtige afwerking van je taart. Ik ontdekte dat er bij meerdere laagjes kleine bolletjes ontstaan. Dat effect vond ik goed passen bij de gebruikte bolletjesvorm, vandaar dat ik meerdere laagjes velvetspray heb gebruikt voor dit resultaat. Daarnaast heb ik een vanillestokje van pure chocolade gebruikt om de taart te decoreren. De vanillestokjes zijn bijna niet van echt te onderscheiden en maken een taart of dessert echt af. Naast de vanillestokjes zijn er ook kaneelstokjes en steranijs van chocolade. Ik vind ze heel echt heel tof! Welke vind jij het mooist?

vanillestokjes van pure chocolade
Desserttaart met kersen en twee soorten chocolade
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kersencompote
  • 250 gr (diepvries)kersen, ontpit
  • 2 el suiker
  • 2 tl maïzena
  • 2 el water
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Dessertaart met kers en twee soorten chocolade

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet twee vierkante vormen van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de eieren, suiker en het zout in een hittebestendige kom en klop deze au bain-marie op, tot ongeveer 37 °C. Dit kun je controleren door met je vinger te voelen; als het niet meer koud aanvoelt, is het warm genoeg. Haal het mengsel van de bain-marie en klop het verder tot het koud is. Spatel de bloem, het amandelmeel en het cacaopoeder er voorzichtig doorheen en verdeel het beslag over de twee vormen. Strijk het glad en bak de biscuitplakken in ongeveer 10 minuten gaar.

Doe voor de compote de kersen en de suiker in een pannetje en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Laat de kersen zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de maïzena met het water en giet dit al roerend bij de kersen. Breng de kersencompote nog kort aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de compote afkoelen.

Snijd de biscuitplakken op maat zodat ze straks in de vorm passen. Dit is ongeveer 15 bij 15 centimeter. Verdeel de kersencompote over 1 biscuitplak en dek dit af met de andere plak. Vries dit alvast in.

De chocolademousse maken

Week voor de chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom met het vanillemerg tot yoghurtdikte. Smelt de witte chocolade au bain-marie en zet deze opzij.

Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn. Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar.

Het desserttaartje opbouwen

Vul de siliconen vorm voor 1/3e met de witte chocolademousse en zet deze ongeveer 15 minuten in de vriezer.

Haal de bevroren biscuitplakken met kersencomppote uit de vriezer en leg die voorzichtig in de vorm. Dek dit af met de resterende chocolademousse en strijk het glad. Zet de vorm minimaal een nacht in de vries.

Haal de diepgevroren taart voorzichtig uit de vorm en plaats deze op een rooster. Zorg dat de spray niet te koud is (tussen de 20 en 25 ⁰C) en spuit een laag over de taart. Plaats de taart op een schaal en laat hem in de koelkast enkele uren ontdooien. Garneer de dessertaart voor het opdienen met de verse kersen en een vanillestokje van chocolade.

Desserttaart met kersen en twee soorten chocolade- recept

Foto’s: Erik Spronk

Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
Rianne 2017-06-16 09:18:02

Wow... hier wordt ik stil van.
Bedenk.je de recepten helemaal zelf, Rutger?
Respect....

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-06-19 09:56:39

Dankjewel! Tof om te horen! De recepten bedenk ik zelf ja, tenzij er een bron bij staat. Maar dit recept heb ik zelf samengesteld.

Beantwoorden
Pieta Mensink 2017-06-16 11:45:08

Het is kersentijd! Ga hem volgend weekend maken. Ik herken de reactie van Rianne. Je hoort hoe de familie het resultaat vond.

Beantwoorden
PI
Rutger 2017-06-19 09:55:33

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Daan 2017-06-16 17:46:48

Ja, die Dinara Kasko kan wat hè ;)

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-06-19 09:53:16

Zij maakt prachtige vormen ja!

Beantwoorden
Petra 2017-06-16 23:42:51

Prachtige (en waarschijnlijk heel erg lekkere taart), wat een leuk effect heeft die spray. Dankjewel weer!

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-06-19 09:50:41

Graag gedaan!

Beantwoorden
Kim Wiltjer 2017-06-21 07:28:25

Misschien toch maar eens gaan bakken ? Deze is wel erug verleidelijk! Complimenten Rutger!

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-06-26 13:24:58

Graag gedaan!

Beantwoorden
Patricia 2017-06-21 13:32:22

OMG ziet er overheerlijk uit! Dat moet ik zeker eens uitproberen. Dank je wel om dit te willen delen en nog heel veel inspiratie gewenst om dergelijke receptjes te maken :)

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-06-26 13:23:47

Dankjewel! Dat gaat zeker goed komen!

Beantwoorden
Corina 2017-06-22 19:59:00

Wat een fantasierijke en leuke recepten! Ben wel benieuwd waar je verschillende dingen gekocht hebt bv de chocolade vanillestokjes?

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-06-26 13:21:06

Hoi Corina. Als je doorgeklikt op bijvoorbeeld de vanillestokjes dan kom je op de site van Baktotaal Bouwhuis, daar kun je al deze leuke producten kopen.

Beantwoorden
Hans 2017-07-23 00:01:48

Hoi Rutger,
Gisteren de taart gemaakt en vandaag gegeten bij een diner met vrienden. De taart kwam helaas niet overal goed los van de vorm waardoor niet alle hoeken onbeschadigd bleven. Vet je de vorm van te voren nog ergens mee in? Ik lees dat namelijk niet terug. De taart maakte overigens veel indruk en was heel erg lekker.

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-07-23 12:28:42

Hoi Hans! De vorm heb ik niet ingevet of een andere behandeling gegeven. Probeer je vriezer zo koud mogelijk te zetten, als het kan op de extra koude stand. Dat zorgt dat de taart er nog makkelijker uitkomt.

Beantwoorden
Diana 2017-08-08 07:48:52

Hallo Rutger. Wat een dot van een taart zeg. Ik wil deze ook gaan maken maar ik vraag me af of je de biscuit ook in 1 vorm kan bakken en dan doorsnijden? Dit lijkt me makkelijker.

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-08-16 09:02:51

Dat kan wel denk ik, alleen zal de baktijd dan iets langer zijn.

Beantwoorden
Saya 2017-09-17 19:43:13

Wow. Hij is niet alleen prachtig maar ook echt goddelijk! Bedankt voor het recept, dit wordt een blijvertje! En ook ideaal als je op de dag zelf eigenlijk geen tijd hebt ;)

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-09-18 14:50:36

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Gabriella 2017-12-03 19:56:09

Ziet er prachtig uit! Als ik deze taart wil naken met een bruine chocolademousse, kan ik de witte chocolade dan door dezelfde hoeveelheid pure chocolade vervangen, of zijn de verhoudingen dan anders?

Beantwoorden
GA
Rutger 2017-12-12 12:10:51

De verhoudingen zijn dan anders. Bij dit recept vind je de verhoudingen voor donkere chocolademousse:

https://www.rutgerbakt.nl/boltaartje-met-chocolademousse-en-frambozenbavarois/

Beantwoorden
J.M. 2017-12-14 20:55:30

Hallo Rutger, heb je ook recepten met agar-agar ipv gelatine, want ik ben vegetarisch

Beantwoorden
J.
Rutger 2017-12-18 01:23:33

Die heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Sindy 2017-12-18 22:21:37

Hoi Rutger, het is gelukt! Door de vriezer hoger te zetten is de taart onberispelijk uit de vorm gekomen, een plaatje al zeg ik het zelf :-) Nu ben ik alleen wel benieuwd hoelang de taart in de koelkast moet en smelt hij niet als ik hem daar te lang in laat staan?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-12-20 12:21:27

Hij moet natuurlijk wel helemaal ontdooid zijn, maar smelten zal hij niet door de gelatine die erin zit.

Beantwoorden
Miranda 2019-12-17 14:51:46

Dag Rutger,
Kan ik i.p.v. de witte chocolade callets, ook ‘gewoon’ witte chocolade gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-12-20 15:14:16

Zeker, als je de chocolade maar wat fijnhakt eerst.

Beantwoorden
Denise 2019-12-23 10:01:20

Hoi Rutger,
Zou je de compote ook met frambozen kunnen maken?
Niet veel kersenliefhebbers in de familie :)

Beantwoorden
DE
Rutger 2019-12-24 10:01:48

Dat kan zeker! Is ook erg lekker!

Beantwoorden
Annelies 2020-05-05 00:48:10

Dag Rutger,

Zou je het met diepvries fruit kunnen
Maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-06 13:17:58

Dat kan prima!

Beantwoorden
Renate 2020-11-19 16:28:12

Kan ik deze mousse ook maken met ‘ruby’ chocolade? Of moet ik dan de verhoudingen aanpassen? Grtjs, Renate

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-11-22 09:51:14

Volgens mij kan dat, maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Voordat je de hele taart gaat maken zou ik wel eerste een proefmouseje maken om te kijken of deze goed en stevig genoeg is.

Beantwoorden
may 2021-06-23 13:47:31

Dat ziet er heel mooi uit. Er staan lekkere recepten op je site!
Kan ik een taart die bespoten is met dit soort spray ook nog invriezen? Of blijft er dan tijdens het ontdooien niets over van de spray?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-27 12:55:19

Dat kan zeker. Laat de taart wel rustig ontdooien, in de koelkast. Te grote temperatuurverschillen kunnen er voor zorgen dat er barsten in komen.

Beantwoorden
Femke bruggeman 2021-07-07 22:59:05

Mix je de kersencompote of laat je er de stukjes inzitten?

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-07-13 09:31:12

Er mogen best nog wat stukjes inzitten.

Beantwoorden
Lous 2021-11-11 11:50:51

Kan ik iI.p.v. amandelmeel ook gewoon bloem gebruiken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-11-16 13:10:57

Dat denk ik wel, maar het kan wel wat droger worden dan. Ik heb het voor dit recept nog niet uitgeprobeerd.

Beantwoorden
Ellen 2021-12-14 19:24:43

Hallo Rutger, ga deze desserttaart maken voor de kerst. In je recept zeg je dat je 1/3 van de witte mouse in de vorm moet doen, invriezen en dan de chocokersenlaag erop. Dat betekent dat daarna nog 2/3 witte mousse eroverheen moet. Ligt dan de chocokersenlaag niet te hoog in de taart? Deze moet toch onderop liggen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-21 08:41:18

Hoi. Je gebruikt niet 1/3 van de mousse, maar je vult de vorm voor 1/3 met de mousse. Dat is bijna alle mousse. De rest van de vorm vul je met de biscuit met kersen en nog een heel dun laagje mousse.

Beantwoorden
Jozephina 2021-12-20 15:02:25

Hoi Rutger,
Ik heb de taart gemaakt en hij was heerlijk. Het enige wat me opviel is dat de biscuit vrij dun bleef in hoogte. Heb je een tip om er meer volume er in te krijgen?
Fijne feestdagen alvast.
Groet,
Jozephina

Beantwoorden
JO
Jozephina 2021-12-23 13:41:32

Beste Rutger,

Bedankt voor de tips, morgen ga ik in de herkansing!

Groet,
Jozephina

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-21 07:47:38

Het is belangrijk dat de eieren heel luchtig geklopt worden en dat je de bloem er voorzichtig doorheen spatelt, zodat het mooi luchtig blijft. Die lucht zorgt ervoor dat het biscuit uiteindelijk gaat rijzen.

Beantwoorden
Det 2022-07-11 07:41:59

zal ik zeker maken juist die vorm gekocht van iemand die niet meer kan bakken..benieuwd maar nog geen spray...kan dit ook zonder??? hoe ziet dit er dan uit??

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-07-11 07:49:19

Het kan ook zonder, dan heb je gewoon de mousse als buitenkant.

Beantwoorden
Nienke-Martine 2022-08-26 17:09:28

Hai Rutger, prachtige taart.
Ik zit met een dilemma. Qua smaak wil ik met mandarijn/sinaasappel werken. Kleuren die ik wil laten terugkomen zijn blauw, rood, oranje. En...de taart moet de avond ervoor worden afgemaakt en de dag erna in de middag gepresenteerd. Zijn er nog andere opties met deze wolkenmal? Zoals cake en dan met een "spiegel"/mirrorglaze?
Alvast dank!

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-09-14 20:34:08

Hoi. Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden, te veel om hier een reactie te noemen. Kijk vooral naar leuke componenten die je wilt en stel zo zelf een taart samen. Oefen en paar keer en perfectioneer 'm tot de taart naar jouw wens.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.