Heb je zin om te bakken met appel, maar kan je niet kiezen tussen een taart of cake? Deze appeltaartcake is dan een ideale oplossing! Je kunt deze lekkernij een appeltaartcake noemen of een appelcaketaart, het is maar hoe je het bekijkt.

Hoe je deze traktatie ook noemt, met dit appeltaartcake recept krijg je het beste van beide werelden: de heerlijke smaak van appeltaart in een smeuïge cake. Een ander voordeel van dit recept is dat deze appeltaartcake je weinig tijd kost. Het beslag is zo gemaakt: alles bij elkaar in een kom en kort doormixen. Vervolgens is het een kwestie van de appeltaartcake bakken en daarna? Er heerlijk van genieten! Een serveertip van mij: serveer de plak appeltaartcake met opgeklopte slagroom of een bolletje zelfgemaakt vanille-ijs. Uit deze appeltaartcake haal je 10-14 stukken.
Hoe appeltaartcake bewaren?
De kans dat de appeltaartcake op is voor je het doorhebt, is vrij groot. Maar heb je toch nog wat over en wil je het bewaren? Of wil je de appelcaketaart al van tevoren maken? Verpak de afgekoelde appelcaketaart dan luchtdicht en bewaar het 2-3 dagen op kamertemperatuur. Invriezen kan ook, luchtdicht verpakt blijft het baksel 2-3 maanden lekker.

Meer bakken met appel
Deze appelcaketaart is de perfecte combinatie tussen appeltaart en appelcake. Toch liever een taart of cake maken? Probeer dan eens mijn appelcake recept, appeltaart recept of mijn recept voor appelkruimeltaart.
Ook leuk om te lezen- Voor het beslag
- 225 gr boter, gesmolten
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 325 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- 300 gr bloem
- 1 el bakpoeder
- 100 ml yoghurt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 5-6 appels (bijv. jonagold), geschild en in partjes
- sap van ½ citroen
- 1 el kaneelpoeder
- poedersuiker, om te bestuiven
Appeltaartcake recept
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Doe de appelpartjes, het citroensap en de kaneel in een kom en meng deze, zodat alle partjes bedekt zijn met een dun laagje kaneel. Leg ze op een bord en zet opzij.
Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix deze met een handmixer met deeghaken. Mix het beslag niet te lang: als het een glad beslag is, dan is het goed.
Verdeel ¼ van het beslag over de bodem van de springvorm. Bedek deze met ¼ van de appelpartjes. Bedek de appelpartjes met ¼ van het beslag en leg ook hier weer ¼ van de appelpartjes op. Ga zo door en eindig met de appelpartjes aan de bovenkant.
Appelcaketaart bakken
Bak de appeltaartcake in 85-100 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de appel bovenop te donker van kleur te worden, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is appeltaartcake gaar. Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm.
Bestuif de appeltaartcake voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker en serveer eventueel met slagroom of vanille-ijs, of allebei.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger ik wil een alternatief voor suiker ben Diabetici wat kan ik nemen de appelcake ziet er lekker uit bvd joke
Beantwoorden
Beste Rutger. Je hebt al meerdere bakboek geschreven. Wat dacht je van een bakboek met glutenvrije recepten? Ik ben heel benieuwd of je dat gaat doen.
Hartelijke groeten,
Marijke
Hoi Marijke. Thanks voor je berichtje. Voor nu staat er nog geen glutenvrij bakboek op mijn planning, maar wie weet ooit in de toekomst.
Beantwoorden
Yoghurt vind ik echt het lekkerste resultaat geven. Ik denk dat melk ook prima gaat hoor, maar het resultaat zal net anders worden.
Beantwoorden
Hai Rutger, ik heb dit recept geprobeerd maar er wel rozijnen aan toegevoegd. Het is een heerlijke appeltaartcake geworden, dank daarvoor! Ik vroeg me alleen af waarom jij geen rozijnen in dit recept hebt? (Want dat maakt een appeltaart toch een beetje tot een appeltaart, vind je niet? De combi van o.a. appel en rozijnen...) En heb je evt nog tips voor het toevoegen van rozijnen? Dank alvast!
BeantwoordenHoi,
Kan ik deze ook in een 26 cm vorm doen
Of moet ik dan meer ingrediënten toevoegen?
Bedankt weer!
BeantwoordenHeb deze appeltaart gebakken,en vanwege Diabetes de suiker vervangen door Zusto (suiker vervanger) met een zeer goed resultaat.
Beantwoorden