Heb je zin om te bakken met appel, maar kan je niet kiezen tussen een taart of cake? Deze appeltaartcake is dan een ideale oplossing! Je kunt deze lekkernij een appeltaartcake noemen of een appelcaketaart, het is maar hoe je het bekijkt. 

Appeltaartcake maken

Hoe je deze traktatie ook noemt, met dit appeltaartcake recept krijg je het beste van beide werelden: de heerlijke smaak van appeltaart in een smeuïge cake. Een ander voordeel van dit recept is dat deze appeltaartcake je weinig tijd kost. Het beslag is zo gemaakt: alles bij elkaar in een kom en kort doormixen. Vervolgens is het een kwestie van de appeltaartcake bakken en daarna? Er heerlijk van genieten! Een serveertip van mij: serveer de plak appeltaartcake met opgeklopte slagroom of een bolletje zelfgemaakt vanille-ijs. Uit deze appeltaartcake haal je 10-14 stukken. 

Hoe appeltaartcake bewaren?

De kans dat de appeltaartcake op is voor je het doorhebt, is vrij groot. Maar heb je toch nog wat over en wil je het bewaren? Of wil je de appelcaketaart al van tevoren maken? Verpak de afgekoelde appelcaketaart dan luchtdicht en bewaar het 2-3 dagen op kamertemperatuur. Invriezen kan ook, luchtdicht verpakt blijft het baksel 2-3 maanden lekker.

Appeltaartcake maken

Meer bakken met appel

Deze appelcaketaart is de perfecte combinatie tussen appeltaart en appelcake. Toch liever een taart of cake maken? Probeer dan eens mijn appelcake recept, appeltaart recept of mijn recept voor appelkruimeltaart.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 225 gr boter, gesmolten
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 325 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 300 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 100 ml yoghurt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 5-6 appels (bijv. jonagold), geschild en in partjes
  • sap van ½ citroen
  • 1 el kaneelpoeder
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Appeltaartcake recept 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.

Doe de appelpartjes, het citroensap en de kaneel in een kom en meng deze, zodat alle partjes bedekt zijn met een dun laagje kaneel. Leg ze op een bord en zet opzij.

Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix deze met een handmixer met gardes. Mix het beslag niet te lang: als het een glad beslag is, dan is het goed.

Verdeel ¼ van het beslag over de bodem van de springvorm. Bedek deze met ¼ van de appelpartjes. Bedek de appelpartjes met ¼ van het beslag en leg ook hier weer ¼ van de appelpartjes op. Ga zo door en eindig met de appelpartjes aan de bovenkant.

Appelcaketaart bakken

Bak de appeltaartcake in 85-100 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de appel bovenop te donker van kleur te worden, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is appeltaartcake gaar. Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm.

Bestuif de appeltaartcake voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker en serveer eventueel met slagroom of vanille-ijs, of allebei.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Joke dujardin 2023-09-20 09:15:54

Hallo Rutger ik wil een alternatief voor suiker ben Diabetici wat kan ik nemen de appelcake ziet er lekker uit bvd joke

Beantwoorden
JO
zofia 2023-10-02 08:23:27

Hoi Joke, ik heb wel ervaring met bakken met suiker vervangers. Persoonlijk gebruik Canderel stevia zoetstof, het heeft dezelfde textuur als suiker en is net zo zoet. Je kan dus de hoeveelheid gelijk houden.
groetjes.

Beantwoorden
ZO
Rutger 2023-10-02 08:31:26

Hi. Ik heb er zelf niet veel ervaring mee. Goed om te horen dat het bevalt!

Beantwoorden
Rutger 2023-09-25 07:58:53

Beste Joke. Met suikeralternatieven heb ik niet veel ervaring, daar kan ik je geen goed advies voor geven. Groeten, Rutger

Beantwoorden
Lydia van Busschbach 2023-09-20 11:04:48

Wat een toeval!! Afgelopen zondag gemaakt en viel zeer in de smaak.

Beantwoorden
LY
Marijke 2023-09-21 14:59:26

Beste Rutger. Je hebt al meerdere bakboek geschreven. Wat dacht je van een bakboek met glutenvrije recepten? Ik ben heel benieuwd of je dat gaat doen.

Hartelijke groeten,
Marijke

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-09-25 07:52:24

Hoi Marijke. Thanks voor je berichtje. Voor nu staat er nog geen glutenvrij bakboek op mijn planning, maar wie weet ooit in de toekomst.

Beantwoorden
Mieke 2023-09-21 22:31:04

Leuke recepten

Beantwoorden
MI
Nelda 2023-09-23 14:09:49

Wil ik beginnen, yoghurt vergeten te kopen. Kan het zonder of met melk oid?

Beantwoorden
NE
Rutger 2023-09-25 07:50:44

Yoghurt vind ik echt het lekkerste resultaat geven. Ik denk dat melk ook prima gaat hoor, maar het resultaat zal net anders worden.

Beantwoorden
Iris A 2023-09-25 13:53:18

Hai Rutger, ik heb dit recept geprobeerd maar er wel rozijnen aan toegevoegd. Het is een heerlijke appeltaartcake geworden, dank daarvoor! Ik vroeg me alleen af waarom jij geen rozijnen in dit recept hebt? (Want dat maakt een appeltaart toch een beetje tot een appeltaart, vind je niet? De combi van o.a. appel en rozijnen...) En heb je evt nog tips voor het toevoegen van rozijnen? Dank alvast!

Beantwoorden
IR
Rutger 2023-10-02 08:40:15

Hi! Goede tip! Klinkt inderdaad als een lekkere toevoeging. Je kunt de rozijnen nog wellen van te voren, bijvoorbeeld in amandellikeur, voor een extra lekker smaak. Ik zou de rozijnen samen met de partjes appel steeds op het beslag verdelen.

Beantwoorden
Petra 2023-09-25 14:25:40

Hoi,
Kan ik deze ook in een 26 cm vorm doen
Of moet ik dan meer ingrediënten toevoegen?

Bedankt weer!

Beantwoorden
PE
Rutger 2023-10-02 08:39:01

Hi. Als je de taart even hoog wilt maken, dan moeten alle ingredienten x1.17. Gebruik je de hoeveelheden uit het recept, dan zal de appeltaartcake net wat lager worden.

Beantwoorden
Petra 2023-10-10 13:35:20

Super! Dankjewel!

Beantwoorden
PE
Adriaan 2023-09-27 18:49:55

Is dat een typefoutje, handmixer met deeghaken?

Beantwoorden
AD
Rutger 2023-10-02 08:36:53

Ha, ja dat is inderdaad een foutje. Gardes moeten het zijn. Dan voor je oplettendheid.

Beantwoorden
A.M 2023-09-28 11:52:33

Heb deze appeltaart gebakken,en vanwege Diabetes de suiker vervangen door Zusto (suiker vervanger) met een zeer goed resultaat.

Beantwoorden
A.
Rutger 2023-10-02 08:33:28

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Petra Wiggers 2023-10-06 10:21:35

De grootte van de springvorm mis ik

Beantwoorden
PE
Rutger 2023-10-09 10:14:15

Hi. Die staat in de eerste zin van het recept.

Beantwoorden
Ineke 2023-10-14 21:29:28

De appeltaart/cake was fantastisch gerezen, wel wat langer daardoor in de oven, nu was de bodem en korst wat te donker geworden, hoe kan ik dit voorkomen had de oven niet op boven/onderwarmte. Voor de rest was hij verrukkelijk met onze eigen notarisappels.

Beantwoorden
IN
Rutger 2023-10-16 07:33:24

Ha. Met hetelucht wordt de zijkant inderdaad sneller te donker. Als je de volgende keer met onder- en bovenwarmte bakt, dan moet het goed gaan.

Beantwoorden
Sonja 2023-10-15 12:53:59

OMG vanmorgen gebakken, dit is echt TE lekker! Dank je wel Rutger ook namens iedereen die hier op visite komt! Jou recepten zijn echt super!
Gr Sonja

Beantwoorden
SO
Rutger 2023-10-16 07:32:39

Superleuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Rob Sallons 2023-10-15 14:28:59

Ga ik zeker maken

Beantwoorden
RO
Ben 2023-10-17 04:48:30

Goedemorgen,gisterenmiddag gebakken en erg lekker, kan niets anders zeggen. Nu ben ik een redelijk goede bakker maar dat half uur voorbereidingstijd is echt aan de heel zuinige kant, daar ga je het niet mee redden.

Beantwoorden
BE
Rutger 2023-10-22 16:12:38

Hi. Thanks voor je feedback! Ik zal de voorbereidingstijd wat bijstellen. Fijn dat ie inde smaak viel!

Beantwoorden
Judy 2023-12-07 15:46:50

Spannend, hij staat nu in de oven. Het ruikt al heerlijk!

Beantwoorden
JU
Judy 2023-12-08 21:27:29

De taart was heerlijk Rutger! Dankjewel voor het recept!

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-12-11 09:35:34

Super! Geniet er van!

Beantwoorden
Hanneke 2023-12-09 13:44:12

Kan je deze ook met een theedoek erover op het aanrecht laten staan?

Beantwoorden
HA
Rutger 2023-12-11 09:35:22

Ik zou 'm dan wel afdekken met iets van plasticfolie of aluminiumfolie, om te voorkomen dat de cake uitdroogt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.