Deze karamelcrème is op het lijf geschreven van echte karamel liefhebbers. Je maakt deze karamelcrème op basis van botercrème, met zelfgemaakte smeuïge karamel erdoor. Deze karamel is op zichzelf al onweerstaanbaar, maar dubbel zo lekker gecombineerd met botercrème!

Karamel botercrème

Liever een andere botercrème maken? Probeer dan ook eens mijn frambozen botercrème, deze Zwitserse meringue botercrème of deze mokka botercrème. Voor meer lekkernijen met karamel kun je dit artikel bekijken met de lekkerste karamel recepten.

3 tips voor de lekkerste karamelcrème

  • Kook de karamel door tot 108 °C, zoals in het recept beschreven staat, en laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het gebruikt in dit karamel botercrème recept.
  • Is je karamelcrème geschift, of veel te dun, check dan deze botercrème bakhulp
  • In plaats van zelfgemaakte caramel au beurre salé kun je ook dulce de leche gebruiken om de botercrème een heerlijke karamelsmaak te geven. Maak de dulce de leche zoals beschreven staat in het recept, maar kook ‘m niet te lang. Zo’n 2 – 2½ uur is prima, dan wordt het niet te stevig. Laat de blikjes gekarameliseerde gecondenseerde melk afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze gaat gebruiken.  
Karamel cupcakes

Waar kan je karamelcrème voor gebruiken?

Deze karamelcrème is op allerlei verschillende manieren te gebruiken, die allemaal even lekker zijn. Gebruik de crème bijvoorbeeld voor stapeltaarten, cupcakes of bijvoorbeeld als vulling van deze opgerolde chocoladecake met karamel.

Ingrediëntenlijst
kinderbakboek banner desk

Zelf karamel botercrème maken

Het is belangrijk dat de banketbakkersroom, de boter en je zelfgemaakte smeuïge karamel op kamertemperatuur zijn voordat je met dit recept aan de slag gaat. 

Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak luchtig op. Voeg de banketbakkersroom toe en klop het geheel door tot een luchtige botercrème. Voeg de karamel toe en klop deze door de crème. Begin met het toevoegen van 200 gram van de karamelpasta. Proef de botercrème en voeg naar wens nog wat meer toe. Het is ook erg lekker om nog wat extra (zee)zout aan de crème toe te voegen. De karamel botercrème is nu klaar om te gebruiken. 

Tip: als de botercrème tijdens het kloppen gaat schiften, is het mengsel te koud. Zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Carla 2024-04-11 11:01:23

Beste Rutger,

Dank voor al die heerlijke recepten. Kun je (deze) botercrème ook als bonbonvulling gebruiken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2024-04-15 09:04:53

Hi, dat zou ik niet doen, daar zijn andere vullingen beter voor geschikt.

Beantwoorden
Wil Smit 2024-04-16 19:57:08

Beste Rutger,
Kan ik de, door jou omschreven, dolce de leche ook gebruiken in muffins? En hoe lang moet een blikje dan in kokend water. Volle 3 uur?

Beantwoorden
WI
Rutger 2024-04-18 11:10:09

Hi. Je bedoelt enkel de dulce de leche? Dat kan prima als vulling in muffins. Doe die er wel pas na het bakken in. Drie uur koken van de blikjes is prima.

Beantwoorden