Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? In dit artikel geef ik je handige tips voor zelfgemaakte oliebollen. Ik leg je uit hoe je oliebollen beslag kunt maken, hoe en waarom je het beslag moet laten rijzen én hoe je de lekkerste oliebollen bakt. Daarnaast vind je ook tips voor het bewaren, invriezen en opwarmen van oliebollen.
Hoe oliebollen beslag maken?
De lekkerste oliebollen maken begint met het beslag. Je kunt ook kant-en-klare oliebollenmix kopen, maar zelf oliebollen maken is helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten oliebollenmix
Voor het oliebollen beslag kun je mijn oliebollen recept gebruiken. Een zelfgemaakte oliebollenmix bestaat meestal uit bloem, (gedroogde) gist, suiker, zout en vloeistof. Dit kan water of melk zijn, maar je kunt ook (gedeeltelijk) bruisend water of bier gebruiken. Het gist zorgt ervoor dat het oliebollen beslag gaat rijzen. Zo krijg je luchtige oliebollen. Naast de basis ingrediënten kun zelf kiezen wat voor vulling je wilt toevoegen. Ga je voor de ouderwetse oliebollen met rozijnen en stukjes appel of kies je voor een andere variant. Voeg bijvoorbeeld krenten en sukade toe of gekonfijte sinaasappel.
Tip: Onderaan dit artikel vind je diverse oliebollen recepten.

Zelf oliebollen beslag maken
Heb je alle ingrediënten? Dan is het tijd om het beslag te maken. Meng de basis ingrediënten voor het oliebollen beslag. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand. Meng tegen het einde de vulling door het beslag.
Laat oliebollen beslag rijzen
Is het oliebollenbeslag gemaakt? Dan kan je nog niet starten met bakken; het is namelijk belangrijk om het beslag te laten rijzen. Zo krijg je mooie luchtige oliebollen. Na de rijstijd is het beslag ongeveer verdubbeld in volume. Hoe laat je oliebollen beslag het beste rijzen?
- Doe het beslag in een grote kom, pan of emmer met voldoende ruimte.
- Dek de kom, pan of emmer af met plastic folie of een vochtige theedoek.
- Zet het beslag op een warme, tochtvrije plek, het liefste in de buurt van de verwarming.
- Zet het beslag níet buiten of in een koude schuur.
- Laat het beslag ongeveer een uur rijzen. Het is nu in volume verdubbeld!
Oliebollen bakken: tips & stappen
Heb je het oliebollen beslag gemaakt en laten rijzen? Dan is het tijd voor het bakken van de oliebollen.
Beste olie voor oliebollen bakken
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Beste temperatuur voor oliebollen bakken
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
Moet ik oliebollen bakken in een frituurpan?
Oliebollen bakken gaat het makkelijkst in een frituurpan. Maar je kunt ook een (braad)pan of wok gebruiken met een losse thermometer. Houd dan wel de temperatuur van je olie goed in de gaten. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden de oliebollen minder lekker.
Hoe krijg je mooie, ronde oliebollen?
Gebruik een ijslepel voor het vormen van de oliebollen, of twee gewone lepels. Doop voordat je het beslag gaat scheppen de (ijs)lepel(s) in de hete olie, zo zorg je ervoor dat het beslag goed loslaat van de lepel. Laat het beslag net boven de olie vallen en zorg ervoor dat je met de lepel de olie raakt, zodat ook de volgende bol weer goed loslaat.
Tip: Houd er rekening mee dat oliebollen tijdens het bakken nog rijzen. Schep dus niet te veel beslag per keer en bak niet te veel oliebollen per keer.
Hoelang duurt oliebollen bakken?
Afhankelijk van de grootte hebben de bollen 4-7 minuten baktijd nodig. Meestal draaien oliebollen zichzelf vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dit niet, dan kun je ze even helpen met een vork of schuimspaan. Haal de goudbruine oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
Welke frituurpan gebruik ik voor oliebollen bakken?
Een gelijkmatige temperatuur van de olie is van groot belang voor het beste eindresultaat. Om die reden gebruik ik altijd een frituurpan om oliebollen in te bakken. Van Maxima Kitchen Equipment heb ik twee verschillende friteuses gekregen om oliebollen in te bakken en ik ben er heel enthousiast over. Beide friteuses hebben een aantrekkelijke prijs, blijven goed op temperatuur en zijn erg praktisch. Of je nu voor een frituurpan van 4 liter gaat of voor een grotere versie van 16 liter, ze werken allebei perfect.
Het schoonmaken van de frituurpannen gaat erg makkelijk; je kunt namelijk de verschillende onderdelen uit elkaar halen. De binnenpan van de kleine versie kan gewoon in de vaatwasser en de grote pan heeft een kraantje om de (afgekoelde) olie weg te laten lopen. Je kunt de pan hierdoor ook makkelijk reinigen met heet water. Wil je zelf aan de bak met deze friteuses, dan krijg je met de kortingscode RUTGER 5 % korting! Deze kortingscode geldt trouwens ook op alle andere producten van Maxima Kitchen Equipment!

Hoe oliebollen bewaren?
Hoelang kun je oliebollen bewaren en hoe houd je ze het langst lekker? Door oliebollen op de juiste manier te bewaren, geniet je nog wat langer van een heerlijke oliebol. Zelfgebakken, verse oliebollen zijn natuurlijk het lekkerst, maar je kunt oliebollen ook goed bewaren voor een later tijdstip.
4 tips oliebollen bewaren
- Laat de oliebollen goed afkoelen voordat je ze verpakt.
- Verpak de oliebollen luchtdicht, bijvoorbeeld in een afgesloten bak of plastic zak.
- Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur.
- Bewaar de oliebollen niet in de koelkast, daar worden ze minder lekker van.
Op deze manier blijven oliebollen een paar dagen goed. Oliebollen worden wel minder knapperig na het afkoelen. Maar gelukkig kun je dat oplossen! Hoe? Door de oliebol even op te warmen.
Tip: Zijn je oliebollen toch oud geworden? Maak er dan deze heerlijke oliebollen wentelteefjes van.
Hoe kun je oliebollen invriezen?
Wil je de oliebollen langer bewaren dan een paar dagen? Dan is het verstandig om ze in te vriezen. Maar hoe kan je het beste oliebollen invriezen? Laat de oliebollen goed afkoelen voordat je ze invriest. Je kunt het beste koude oliebollen invriezen in een luchtdichte verpakking, zoals een goed afsluitbare plastic zak of in een afgesloten bak. Op deze manier kan je de oliebollen 1-2 maanden bewaren in de vriezer.
Oliebollen ontdooien en opwarmen
Kan je oliebollen invriezen en opwarmen op een later moment? Ja, dat kan heel goed! Als je een paar oliebollen uit de vriezer haalt, laat ze dan eerst goed ontdooien. Laat oliebollen ontdooien op kamertemperatuur voor een aantal uur en niet in de magnetron. De ontdooide oliebollen kun je daarna even opwarmen in de oven. Zo geniet je ook in januari of februari nog van een warme en knapperige oliebol.
Hoe oliebollen opwarmen?
Net gebakken oliebollen zijn natuurlijk het lekkerst: ze zijn warm, krokant en heerlijk luchtig van binnen. Je kunt bevroren oliebollen opwarmen of je verse oliebollen even oppiepen. Hoe kun je het beste oliebollen opwarmen, zonder dat ze klef worden? Dit kan op verschillende manieren.
Oliebollen opwarmen in oven: hoelang en op hoeveel graden?
De oven is ideaal voor het opwarmen van oliebollen. De oliebollen worden er warm en knapperig van. Leg de oliebollen ongeveer 6 – 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Zo geniet je ook op een later tijdstip van een heerlijk krokante en warme oliebol.
Oliebollen in airfryer opwarmen
Heb je een airfryer? Dit is ook een goede manier voor het warm maken van oliebollen. Doe dit op 150 °C in 3-5 minuten.
Oliebollen in magnetron opwarmen
Voor warme en knapperige oliebollen gebruik je de oven of airfryer. Maar je kunt ook oliebollen warm maken in de magnetron. Waar de oven en airfryer voor een knapperig korstje zorgen, worden oliebollen in de magnetron vooral wat kleffer.
Oliebollen recept
Ga je zelf oliebollen bakken en ben je op zoek naar een goed recept? Op mijn site vind je verschillende oliebollen recepten. Ga bijvoorbeeld voor dit ouderwetse oliebollen recept, deze oliebollen met abrikoos en appel of maak deze glutenvrije oliebollen.






