Ingrediëntenlijst
  • Voor de oliebollen
  • 1 grote goudrenet
  • 50 gr sukade (optioneel)
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
  • 100 gr krenten
  • 200 gr blanke rozijnen
  • 200 gr donkere rozijnen
  • 1 l melk, lauwwarm
  • 80 gr verse gist
  • 1 kg bloem
  • 20 gr zout
  • 45 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, rasp
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • poedersuiker

Het hele jaar keek ik uit naar deze dag: oudejaarsdag. De ochtend waarop mijn vader al om zes uur naast zijn bed stond om oliebollenbeslag te maken. Emmers vol! Met natte theedoeken bedekt stonden deze rond de kachel opgesteld; mijn zus en ik moesten er vooral van afblijven om het rijzen niet te verstoren. Niet veel later stonden mijn vader, zus en ik in de ijskoude schuur om de eerste bollen in het vet te gooien. De taakverdeling was duidelijk en veranderde nooit: vader bakte, Laura schudde het vet af en ik brak de uitsteeksels eraf, waarbij er om en om één in mijn mond verdween. Op gezette tijden kwam mijn moeder de volle schaal omwisselen voor een lege. En zo brachten wij oudejaarsochtend al bakkend door om vervolgens in de middag buurt en familie van versgebakken oliebollen te voorzien. Daarna was het: snel douchen, mooie kleren aan en rozig oudejaarsavond vieren, waarna het weer een jaar wachten was op de leukste dag van het jaar.

Dit is het oliebollenrecept van mijn vader en zoals je vast wel begrijpt zijn dat voor mij de allerlekkerste. De oliebollen zijn goed gevuld en smaken altijd naar meer! Als je niet van sukade of gekonfijte sinaasappelschil houdt kan je dat zonder problemen weglaten. Wil je een een variatie op dit oliebollen recept? Kijk dan eens naar deze Midden-Oosterse oliebollen! Genoeg inspiratie om zelf oliebollen te bakken! En heb je na oud & nieuw nog oliebollen over? Maak er deze geweldige wentelteefjes van oliebollen mee!

Met dit recept bak je 50-60 oliebollen.

Bereiding: De lekkerste oliebollen

Schil de goudrenet en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.

Schenk 100 gram van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker en de citroenrasp in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing op de suiker en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn.

Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.

De oliebollen bakken

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, draait hij vanzelf. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

Tips:

  • Zorg ervoor dat de melk op lichaamstemperatuur is. Als de melk te koud is rijst het beslag niet goed, is het te warm dan heb je het risico dat je het gist dood en ook dan zal het beslag niet rijzen.
  • Laat het beslag afgedekt op een warme en tochtvrije plek rijzen. Dus niet in een koude schuur, maar ook niet in een te warme oven. Ergens op een warm plekje bij de verwarming is prima!
  • Haal de ijslepel voor het scheppen door het beslag even door de olie, dan laat het beslag makkelijker los.
  • Houd de temperatuur van je olie goed in de gaten en doe niet teveel oliebollen per keer in de pan. Als de olie teveel afkoelt nemen de oliebollen meer vet op, dat zorgt voor een minder lekker eindresultaat.

Foto: Harold Pereira

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Susanne 2018-12-31 15:51:31

Ik vond ze melig, te gezouten en ze mochten wat zoeter.

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-01-06 16:52:50

Jammer om te horen, maar smaken verschillen nu eenmaal.

Beantwoorden
Margriet 2018-01-01 15:11:28

Heerlijke Oliebollen! Luchtig en goed van smaak. Een 10!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-02 08:08:21

Dankjewel!

Beantwoorden
Lin 2017-12-30 22:15:08

Vorige jaar eerste keer oliebollen gemaakt. Dit recept. Fantastisch waren ze!!
Dit jaar zeker weer dit recept! :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-01-02 08:12:23

Super!

Beantwoorden
Catherine 2017-12-29 08:25:13

heb ze gisteren gebakken waren heerlijk
Wat is het toch elk jaar weer een feestje om te bakken fijne jaarwisseling

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-12-29 16:19:02

Heel tof om te horen! Fijne jaarwisseling!

Beantwoorden
Mariëtte 2017-12-29 07:44:08

Hallo Rutger !
weet je dat ik de hoeveelheid zout veel vind ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-29 16:21:00

Hoi! Net als brood gebruik je 2 % van het bloemgewicht aan zout. Je kunt het minderen, maar daar krijg je wel flauwe oliebollen van.

Beantwoorden
lin 2017-01-01 21:10:56

ze waren zalig!! Dank je voor het recept

Beantwoorden
LI
App 2017-01-01 15:37:25

Waar is recept van Afribol?

Beantwoorden
AP
Lin 2016-12-31 07:43:49

Kan olie in de pan dan ook te heet worden?

Beantwoorden
LI
lin 2016-12-30 21:49:36

nog een stomme vraag misschien. Maar zie geen ei bij de ingredienten.....normaal moet er toch ook een ei in?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-30 23:32:59

Bij sommige recepten wel, bij anderen niet. Ik vind ze zonder ei lekkerder dan met.

Beantwoorden
lin 2016-12-30 21:35:09

ik heb een gietijzeren pan. Maar hoe kan ik de temperatuur in de gaten houden? Heb namelijk geen thermometer voor koken.....alleen een voor in de ..... ;)

Beantwoorden
LI
Joke 2016-12-30 21:39:47

- Bij mij thuis werd vroeger een klein druppeltje water er in gedaan.
Ging het knallen dan was het heet genoeg.
- Een tante van mij doet een klein stukje brood in de olie. Gaat deze meteen bruisen dan is volgend haar
de olie heet genoeg.
Vlug naar de Marskramer, Blokker, Xenos of AH gaan daar hebben ze heel vaak wel een (goedkope) thermometer voor je. Is volgend jaar ook weer te gebruiken of voor andere gerechten in de keuken.

Beantwoorden
JO
lin 2016-12-30 21:45:31

had ik geen drie kinderen, had ik dat meteen morgen gedaan. Maar zit morgen alleen met de drie kinderen thuis, waarvan nog 1 baby. Zie het niet echt zitten daar morgen mee naar Maastricht te rijden en naar de blokker te gaan.... Heb hier nog heeeeeeeeeeeeel veel werk morgen haha
Maar idd. de trucjes van met water ken ik. Maar kan de olie ook te warm worden?

Beantwoorden
LI
Joke 2016-12-31 21:08:46

als de olie wat gaat walmen is het te heet geworden,
Dus ..... ja, de olie kan ook wel eens te heet worden.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-30 23:31:50

Dat is lastig. Ik zou er toch een keer één aanschaffen, het werkt veel fijner en makkelijker.

Beantwoorden
Jard 2016-12-30 09:56:39

Hoi!

Ik kom recepten tegen waarin melk wordt gebruikt en recepten waarin water wordt gebruikt; is er een verschil qua eindresultaat?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-12-30 10:25:31

Met melk vind ik de smaak iets voller worden. Verder is er qua structuur niet heel veel verschil volgens mij. Omdat mijn vader het beslag altijd met melk maakte ben ik dit zelf ook gewend.

Beantwoorden
Mathilde 2016-12-29 15:44:46

Hoi Rutger,

mooi verhaal met een goed recept. Is het misschien deelbaar? Door de helft bijv? 50 oliebollen is voor mij namelijk véél te veel, ook meer dan ik kwijt zou kunnen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-29 17:41:16

Dat kan zeker! Je kan alle ingrediënten gewoon halveren.

Beantwoorden
Joke 2016-12-28 23:04:51

Hallo Rutger.
Dank je wel voor het recept.
Deze variant kende ik nog niet dus gaat het uitgeprobeerd worden.

Nog een vraagje.
Misschien heb je al iets over de alternatieve oliebollen en wel de (gezonde en verantwoorde) afribol(letjes) gehoord/gezien (bij Appie te koop, deel opbrengst voor een goed doel.)
Je raad het misschien al.
Kun je misschien er achter komen wat voor ingrediënten en hoeveelheden er in zitten zodat we het ook zelf kunnen bakken?
Leuke uitdaging toch?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-29 10:33:32

Hoi!
Ik moet ze nog gaan proeven, maar dat ga ik zeker doen! En het is inderdaad altijd leuk om uit te zoeken hoe iets gemaakt is.

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-12-28 08:35:10

Ja, ik heb het recept van mijn moeder, OOK met zelfrijzend bakmeel. Daarna heb ik het met gist en karnemelk gemaakt, dat maakte zo'n 120 oliebollen. Die hoeveelheid wil ik niet meer. Mijn kleinkinderen willen de oliebollen en appelbeignets en ja, dat is toch een groot compliment? Elk jaar zeg ik tegen hen dat ik het niet meer doe, het is te warm bij 30 graden Celsius! Maar ze weten altijd wel weer mijn arm te draaien. Enfin, ik doe het dit jaar met zelfrijzend en ook geen 120 oliebollen meer. Zo'n 50, of 60 lijkt me genoeg. We zijn al wel met een stuk of 12 in de familie en ja, dan het weg geven is ook gemakkelijk als je er zoveel hebt.

Beantwoorden
AD
Adrie Zandbergen 2016-12-27 21:33:06

Zou ik dit recept kunnen maken met zelfrijzend bakmeel.....? Het zal misschien minder luchtig zijn. Maar oliebollen bakken in Zuid Afrika is een warm klusje (midden zomer) dus ik wil er niet de hele dag over doen!

Beantwoorden
AD
jolanda 2016-12-27 21:46:09

Natuurlijk kan dat. Mijn oma's oliebollen waren wereldberoemd in onze familie en gewoon gemaakt van zelfrijzend bakmeel. Oliebollenmixen vond ze niets. Maar ook het beslag met zelfrijzend bakmeel liet ze rusten. Het appeltje raspte ze trouwens, dat kwam de smaak en frisheid van het beslag ten goede ipv stukjes er in.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-27 23:07:45

Wat een leuke uitdaging! Toch zou ik het echt met gist doen, de oliebollen worden heel anders van structuur met zelfrijzend bakmeel.

Beantwoorden
Rudolf 2016-12-27 20:57:44

Onderschat de temperatuur van het bakolie niet. Al heb je nog het beste recept, als de olie te koud is, dan.krijg je vetballen ipv oliebollen. Ik gebruik constant een thermometer elke keer voor een nieuw lading bollen in de olie gaat.

Beantwoorden
RU
Rutger 2016-12-27 23:06:30

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Agnes 2016-12-27 15:15:22

Hallo Rutger moet je de gedroogde gist net als de verse gist oplossen in lauwe melk?

Beantwoorden
AG
Rutger 2016-12-27 20:40:27

De gedroogde gist die wij in Nederland gebruiken is instant gist en die hoeft niet eerst opgelost te worden. Hij kan zo bij de ingrediënten voor het deeg.

Beantwoorden
Hilda 2016-12-27 10:42:41

Hallo,
Zou je ook de verse gist kunnen vervangen door de gedroogde gist,en eventueel hoeveel gram dan daar van.
Gr Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2016-12-27 13:04:34

Hoi! Dat kan. De verhouding is ongeveer 1 op 3, dus je kan het vervangen door ongeveer 26 gram gedroogde gist.

Beantwoorden