Wat is bladerdeeg?
Bladerdeeg bestaat uit laagjes deeg en vetstof. Deze gelaagde structuur zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken mooi rijst en dat het deeg krokant bakt. Niet voor niets noemen de Fransen het mille-feuille, wat letterlijk vertaald duizend lagen betekent. Het deeg voor bladerdeeg bestaat uit bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Na het kneden wordt dit deeg uitgerold, bedekt met een plak vetstof en zo vaak uitgerold en dubbelgevouwen dat er heel veel dunne laagjes ontstaan. Dit proces heet toeren van het bladerdeeg.

Hoe maak je zelf bladerdeeg?
Zelf bladerdeeg maken is erg leuk om te doen, maar wel tijdrovend. Vooral het vele rusten tussendoor maakt dat het wat tijd kost om dit deeg te maken. Laat je het deeg niet lang genoeg rusten en koelen tussen de verschillende toeren of werk je te langzaam, dan bestaat het risico dat de vestof te warm wordt waardoor het geen mooie laagje meer vormt in het deeg. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je zelf bladerdeeg kunt maken en in dit artikel laat ik je een iets snellere manier van bladerdeeg maken zien.
Wat is het voordeel van koelvers bladerdeeg?
Gelukkig hoef je niet altijd zelf bladerdeeg te maken als je dit wilt gebruiken in een recept. Zelf gebruik ik vaak het koelverse bladerdeeg van tante Fanny . Dit deeg vind je in de koeling van de supermarkt en zit al uitgerold op bakpapier in de verpakking, waardoor het erg makkelijk is om te gebruiken. Je hoeft het niet eerst te laten ontdooien voordat je het gaat gebruiken en het is al uitgerold tot een grote plak, wat het ideaal maakt voor veel verschillende recepten. Je vindt het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny dus in de koeling, vaak in de buurt van de verse pizza’s en gekoelde afbakbroodjes.
Waar moet je op letten bij koelvers bladerdeeg?
Zorg er voor dat je het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast haalt, dan kun je het zonder scheurtjes uitrollen. Let er ook op dat je bladerdeeg niet te lang op kamertemperatuur houdt. Als je het nog niet gaat verwerken of het product moet nog rusten, dan kun je het beter in de koelkast leggen zodat het deeg niet te zacht wordt. En goed om te weten: het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny kun je ook prima zelf invriezen, zodat je altijd deeg op voorraad hebt om iets lekkers te bakken!

Welke recepten kun je allemaal maken met bladerdeeg?
Met bladerdeeg kun je heel veel verschillende recepten maken. Van hartige plaattaart tot deze zomerse fruittaart en van simpele koekjes tot feestelijke bladerdeeg aardbeientaart . Op de pagina met bladerdeegrecepten vind je alle recepten op mijn blog die je met bladerdeeg kunt maken.
Op welke temperatuur moet bladerdeeg bakken in de oven?
Bladerdeeg moet redelijk heet gebakken worden. Een oventemperatuur van tussen de 180 °C en 220 °C is voor bladerdeeg het beste, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het recept en jouw oven. Een hartige taart met vulling bak je langer en op een iets lagere temperatuur dan bijvoorbeeld een plaattaart.

Hoe lang moet bladerdeeg in de oven?
Ook dit is afhankelijk van het recept dat je maakt. Een quiche met vulling heeft veel meer baktijd nodig dan kleine bladerdeegkoekjes. Je kunt er van uit gaan dat puur bladerdeeg – zonder vulling en in een enkel laag – na 15-20 minuten goudbruin, knapperig en gaar is. Zodra je het bladerdeeg gaat beleggen met een topping, gaat vullen met iets of anderszins verwerken wordt de baktijd langer.
Hoe komt het dat mijn bladerdeeg niet gaar is?
Niet gaar bladerdeeg kan meerdere oorzaken hebben. De oventemperatuur kan te laag zijn geweest of de baktijd te kort. Daarnaast speelt een vochtige vulling of topping vaak een belangrijke rol bij het wel of niet gaar zijn van bladerdeeg. Bij een bladerdeegtaart met een vochtige vulling zal het lastiger zijn om de bodem goed gaar te krijgen. Om dit te verbeteren kun je ervoor kiezen om het deeg eerst blind te bakken. Een andere mogelijkheid is – als je onder- en bovenwarmte gebruikt – dat je het baksel laag in de oven plaatst. Op die manier krijgt het veel warmte van onderen met een gaardere bodem als gevolg.
Hoe bewaar je bladerdeeg baksels?
Gebak met bladerdeeg kun je heel goed bewaren. Afhankelijk van de vulling doe je dat op kamertemperatuur of in de koelkast. Zorg ervoor dat het baksel luchtdicht verpakt is, een plastic bak(je) of zak. Ook kun je bijna alle gebakken producten heel goed invriezen. Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo’n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.

Foto’s: Erik Spronk













