Deze beenhambitterballen zijn een super lekkere variatie op de traditionele bitterbal. De knapperige buitenkant en de ragout met beenham, mosterd, gruyère en verse tijm zorgen voor een smaakvolle bitterbal, die erg lekker is met grove mosterd.

Met dit recept maak 20-25 beenhambitterballen.

Beenhambitterballen

3 tips voor de lekkerste beenhambitterballen

  • Het vormen van de ballen gaat heel makkelijk met een kleine ijslepel (maat 50)
  • Hoe je zelf ragout maakt, leg ik stap voor stap uit in dit artikel: ragout maken
  • Liever een kroket dan een bitterbal? Je kunt de vulling ook gebruiken voor kroketten. Gebruik dan 75 gram ragout per kroket.

Meer bitterbal inspiratie?

Beenhambitterballen bewaren

Als je de beenhambitterballen langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Doe dit na het paneren, ze blijven dan zeker 3-4 maanden goed. Om te voorkomen dat de beenhambitterballen als één grote bal aan elkaar vriezen, laat je ze eerst los van elkaar bevriezen. Dit doe je door ze op een (met bakpapier beklede) bakplaat of snijplank in de vriezer te leggen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in één zak doen. 

Wil je de ingevroren beenhambitterballen gebruiker? Je kunt ze direct vanuit de vriezer bakken, houd dan wel een extra baktijd van 1-2 minuten aan. Let op: deze beenhambitterballen zijn niet geschikt om in de airfryer te bakken. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de ragout
  • 2 gelatineblaadjes (3,3 gr)
  • 60 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 350 ml kippenbouillon, koud
  • 1 dikke plak beenham van 250 gr, in stukjes
  • 2 tl fijne mosterd
  • 50 gr gruyère, geraspt
  • 2 tl verse tijm, fijngehakt
  • 1 eidooier
  • 30 ml slagroom
  • zout en peper
Broodbakbol banner mobiel

Zelf beenhambitterballen maken 

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Beenham ragout maken

Verwarm de boter in een grote steelpan totdat het gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de kippenbouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 delen toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg de stukjes beenham, mosterd, gruyère en tijm toe en roer goed door.

Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de ragout. Klop de eidooier los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng het op smaak met zout en peper. Stort de massa in een diepe schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast. 

Beenhambitterballen rollen en paneren

Klop de eiwitten los met de bloem. Vorm ballen van ongeveer 30 gram per stuk van de afgekoelde ragout. Rol ze door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel. Laat de bitterballen minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.

Bitterballen met beenham frituren

Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Frituur de beenhambitterballen 4-5 minuten. Reken voor bevroren bitterballen 5-6 minuten. Laat de ballen uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Mireille 2023-12-28 10:36:43

Kan ik ze ook bakken in de airfryer

Beantwoorden
MI
Rutger 2024-01-05 09:51:25

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Jolanda 2024-01-16 19:47:51

Gemaakt met groentebouillon ipv kippen. Erg lekker.

Beantwoorden
JO
Rutger 2024-01-21 09:30:41

Superleuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden