Ingrediëntenlijst
  • Voor het pannenkoekenbeslag
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 250 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
tartelettes cursus desktop banner

Basisrecept pannenkoeken

Een goed pannenkoeken recept is onmisbaar. Zelf pannenkoeken maken is met dit basisrecept altijd feest! Hoe eet jij je pannenkoeken het liefst? Ik eet ze graag traditioneel, met poedersuiker of stroop. Maar ook met hazelnootpasta of jam smaken ze heerlijk.

pannenkoeken

Met dit pannenkoeken basisrecept maak je 8 tot 14 pannenkoeken. Krijg je deze niet allemaal op? Dan eet je de overgebleven pannenkoeken de ochtend erna als ontbijt of lunch. Gewoon koud of nog even kort verwarmd in de oven of koekenpan.

pannenkoeken

Pannenkoeken beslag maken

Wanneer je zelf pannenkoeken maakt, kan je eenvoudig met het recept van dit pannenkoeken beslag variëren. Vervang 75-100 gram van de bloem door boekweitmeel en je pannenkoeken krijgen een rijkere smaak. Of voeg 1 tot 1 ½ theelepel bakpoeder toe aan het pannenkoeken beslag voor extra luchtige pannenkoeken.

Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. Het is ook heerlijk (een combinatie van) de onderstaande ingrediënten mee te bakken. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Wat is jouw favoriete pannenkoek?

  • Appel
  • Rozijnen
  • Ananas
  • Gember
  • Ham (eerst kort aanbakken)
  • Spek (eerst kort aanbakken)
  • Salami (eerst kort aanbakken)
  • Kaas (helft beslag in de pan, plakken kaas erop, afdekken met rest beslag)
pannenkoeken

Zelf pannenkoeken bakken

Doe de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem en het zout toe en klop tot alles goed is gemengd. Voeg de overige melk toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Laat het pannenkoeken beslag 30 minuten rusten.

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet een beetje pannenkoeken beslag in de pan. Verdeel het beslag gelijkmatig door de pan te kantelen. Laat de pannenkoek bakken op midden-hoog vuur, totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (10)
J 2019-05-13 13:30:29

Beetje vanillesuiker door het beslag is héél erg lekker!

Beantwoorden
J
Betsie 2019-05-18 12:18:35

Vaak maak ik een mengsel van tarwebloem, roggebloem, boekweitmeel, of ook wel volkoren meel, dan heb je langer minder snel weer trek.

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-05-21 13:59:38

Het is inderdaad heerlijk om te variëren met meel- en bloemsoorten in je pannenkoekenbeslag.

Beantwoorden
chris 2020-06-07 11:14:37

zou graag weten hoe ik gember voor op de pannekoeken moet maken

Beantwoorden
CH
ingrid 2021-01-18 13:48:24

Ik hou van hartige pannekoeken

op nummer 1: spek, geitenkaas en honing. Heerlijk!

op nummer 2: met kaas en gebakken uien .

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-01-25 09:13:55

Die klinken beide heerlijk!

Beantwoorden
Annette 2021-07-21 18:52:26

Als je een zakje boemboe nasikruiden even laat wellen volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje en dit met een half gesnipperd preitje door het beslag roert, kan je hier heerlijke hartige pannenkoeken van maken. Scheutje ketjap erover, smullen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-28 09:12:12

Heerlijke tip!

Beantwoorden
Marijke 2021-07-21 20:33:11

Tnx voor deze tip!!! Ga ik deze vakantie zeker proberen!

Beantwoorden
MA
Lena 2021-08-17 11:43:20

Hoi Rutger, waarom moet je het beslag laten rusten en moet dat dan ook echt.?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-08-17 14:59:28

Je kunt deze stap ook over staan, maar het geeft de pannenkoeken een net wat mooiere textuur.

Beantwoorden
Balto 2022-06-07 07:38:14

Hoi Rutger
Wat is het verschil tussen deze pannenkoeken en de Crêpes? Ik dacht altijd dat dat hetzelfde was?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-06-14 14:35:16

De verhouding van het beslag is anders, waardoor ze dunner worden.

Beantwoorden
L. 2022-07-29 16:51:29

Naturel pannenkoeken met verse aardbeien is ook heel erg lekker! Vooral als het buiten warm/heet is.

Beantwoorden
L.
l 2022-10-22 12:00:30

hoeveel pannenkoeken maakt dit recept?

Beantwoorden
L
Rutger 2022-10-26 15:41:37

Dat lees je in de beschrijving :)

Beantwoorden
Tanja 2022-10-29 19:17:23

Kun je de pannenkoeken ook met patent bloem maken alvast bedankt

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-10-31 08:43:52

Dat kan prima.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.