Heb jij al eens van basbousa gehoord? Deze zoete Egyptische cake is een smakelijke lekkernij die je heel makkelijk zelf maakt. Basbousa komt uit Egypte, maar is ondertussen ook op andere plekken een geliefde zoetigheid. In dit artikel deel ik het Egyptische basbousa recept, met een twist. Ik heb in deze versie namelijk ook geraspte kokos gebruikt, wat de basbousa een nog rijkere smaak geeft.

Dit Egyptische basbousa recept is goed voor zo’n 16-20 stukken cake.

Basbousa

Wat is basbousa?

Basbousa is een van oorsprong Egyptische zoete lekkernij, gemaakt op basis van griesmeel. Na het bakken wordt de Egyptische griesmeelcake overgoten met suikersiroop, wat de basbousa naast een heerlijke smaak ook een aangename textuur geeft. 

De basbousa cake kent zijn oorsprong in Egypte, maar is ondertussen ook populair in andere Noord-Afrikaanse landen en in landen in het Midden-Oosten, de Balkan en de Kaukasus. In Egypte wordt de cake basbousa genoemd, maar op andere plekken staat de lekkernij bekend onder andere namen zoals Ravani (check mijn Griekse ravani recept!) of Shamali. In dit recept maak ik de Egyptische basbousa. 

Recept basbousa

Basbousa cake overgieten met suikersiroop

Kenmerkend aan de basbousa is dat de cake na het bakken wordt overgoten met suikersiroop. Deze siroop geeft de basbousa een fijne smaak en textuur. Naar wens kun je ook een kaneelstokje of andere specerijen zoals kardemom of steranijs meekoken in de suikersiroop. Het is ook heel lekker om naast de citroenschil ook wat sinaasappelschil in de siroop mee te koken. Of voeg, van het vuur af, wat rozenwater of oranjebloesemwater aan de suikersiroop toe.

Recept basbousa

Basbousa bewaren 

Wil je de zelfgemaakte basbousa bewaren? Zorg dat je de cake luchtdicht verpakt. Je kunt de cake vervolgens 4-5 dagen op kamertemperatuur bewaren. Invriezen kan ook, voor 2-3 maanden.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 250 gr yoghurt
  • 2 eieren
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 75 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 325 gr griesmeel
  • 60 gr geraspte kokos
  • 1 el bakpoeder (10 gram)
  • Voor de siroop
  • 350 gr suiker
  • 300 ml water
  • ½ citroen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 20 gr geraspte kokos
kinderbakboek banner desk

Zelf basbousa maken 

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een bakvorm van 20 x 30 centimeter in met boter.

Doe de yoghurt, eieren, gesmolten boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer met een garde door elkaar. Voeg het griesmeel, de geraspte kokos en het bakpoeder toe en roer alles tot een glad beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak de griesmeelcake in 33-38 minuten goudbruin en gaar.

Doe intussen de suiker met het water in een steelpan voor de suikersiroop. Snijd met een dunschiller de schil van de citroen af en voeg deze toe aan het suikerwater. Breng het geheel aan de kook en laat het 4-5 minuten doorkoken. Haal de siroop van het vuur, pers het sap van de halve citroen uit en voeg dit toe aan de suikersiroop.

Verdeel de suikersiroop lepel voor lepel over de nog warme cake, zodat alles goed wordt opgenomen. Bestrooi de basbousa tot slot met de extra geraspte kokos en laat ‘m afkoelen in de vorm.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (15)
Martine vanovermeire 2024-02-18 10:02:40

Ga ik zeker eens uitproberen, dankjewel

Beantwoorden
MA
Rosa 2024-02-18 11:46:19

Hallo Rutger, ik gebruik graag jou recepten. Geen gaatjes prikken in de cake? Zodat de suikersiroop zich beter mengt?

Beantwoorden
RO
Rutger 2024-02-19 07:59:07

Hi. Voor deze cake is het niet nodig om eerst gaatjes te prikken, de suikersiroop wordt prima opgenomen.

Beantwoorden
M 2024-02-19 09:38:46

Ziet er goed uit . Gister toevallig kpkosboterkoek gebakken . Deze volgende keer proberen

Beantwoorden
M
Melissa 2024-02-19 20:17:41

Hi Rutger,
Kan de yoghurt ook vervangen worden door magere kwark? Wil dit morgen gaan maken anders wordt het nog even langs de winkel. Ben benieuwd, ziet er heel lekker uit!

Beantwoorden
ME
Rutger 2024-02-24 14:01:53

Hi. Volgens mij kan dat ook prima!

Beantwoorden
Ingrid 2024-02-19 23:08:29

Is het 190 graden heteluchtoven?

Beantwoorden
IN
Rutger 2024-02-24 14:01:42

Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte, tenzij anders staat vermeld. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
N 2024-02-20 06:16:12

Kan ik ook 125 ml olie gebruiken.
En hoeveel is een eetlepel bakpoeder precies ?

Beantwoorden
N
Rutger 2024-02-24 14:01:18

Hi. Met olie kan het zeker ook, de cake zal dan wat smeuïger zijn. Ik gebruik maatlepels voor het bakpoeder, meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Diana 2024-02-21 15:53:22

Ben de cake nu ah bakken, maar ze rijst niet...

Beantwoorden
DI
Rutger 2024-02-24 14:00:30

Heb je alles volgens het recept gedaan. En bakpoeder toegevoegd?

Beantwoorden
Alda Boudewijn 2024-02-22 16:44:50

Ik ga het zeker proberen, ik heb voor mij verjaardag de bakbijbel van jou gekregen staat hij daar ook in?

Beantwoorden
AL
Rutger 2024-02-24 13:58:21

Hi! De basbousa staat niet in Bakbijbel. Wel de ravani, die lijkt er een beetje op, maar dan zonder kokos.

Beantwoorden
Ineke Klazinga 2024-02-23 13:09:26

Hoi Rutger,
Recept voor jou: REVANI (Turks-Armeense griescake)
Deze cake maak ik vaak en lijkt precies op jouw "basbousa"!
Ik kreeg dit recept - toen ik nog in Nederland woonde - van de mensen van het COA in het asielzoekerscentrum bij Emmeloord.
Probeer eens het volgende recept (ik wilde een fotokopie aan je appen maar dat lukt niet)

REVANI
voor de cake: 1 pond griesmeel, 1 beker yoghurt, 1 beker suiker, 1 beker bloem,
1 beker zonnebloemolie, 1 zakje bakpoeder, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren
voor het suikerwater: 3 bekers suiker, 3 bekers water, citroensap naar smaak
Eieren met suiker en vanillesuiker romig roeren
Yoghurt en olie erbij doen,
dan griesmeel, bloem en bakpoeder erdoor roeren.
Beslag in bakblik met hoge rand, ongeveer 35 min. in voorverwarmde over op 160° C.
Suiker en water ongeveer 10 min. koken.
Als de cake gaar is het suikerwater erover gieten (lepelen)
Bovenkant van de cake kun je bestrooien met gemalen kokos (of slagroom ertussen doen)

Ik heb altijd veel succes hiermee bij mijn Turkse familie en vrienden in Turkije
terwijl het recept van jou heel anders is en toch lijkt en proeft dit net als de Griekse ravani en jouw basbousa.

Ik hoop een reactie van je te krijgen op mijn e-mailadres en succes met mijn REVANI

Daarna griesmeel, bloem en bakpoeder er

Beantwoorden
IN
Rutger 2024-02-24 13:56:51

Hi! Wat leuk dat je het recept deelt! Heel tof!Hoe groot is de beker die je gebruikt? Weet je de inhoud in milliliters?

Beantwoorden
Ineke (Ina) 2024-02-27 09:44:51

De beker die ik gebruik is een "gewoon" Turks drinkglas en daar gaat 2 deciliter (1/5 liter) in. Maar omdat je voor alle ingrediënten dezelfde beker/glas gebruikt komt het altijd goed met de verhoudingen.
Suucces met het proberen van dit recept.
Ik hoor graag het resultaat van je.
Groetjes van İneke vanuit Tokat (Turkije)!

Beantwoorden
IN
Rutger 2024-03-01 11:09:56

Top! Thanks!

Beantwoorden
Adrie Jochems 2024-02-23 20:16:22

Hoi Rutger,wat een verrassend lekkere cake!
Heerlijk om eens af te wisselen met onze traditionele Nederlandse cake.
Je recept klopt zoals gewoonlijk weer helemaal.
Dank je wel!

Beantwoorden
AD
Rutger 2024-02-24 13:55:30

Thanks voor je berichtje! Geniet er van!

Beantwoorden
Gosja 2024-03-01 13:36:38

Hoi Rudger,
Ik heb de cake "basbosa" gebakken, maar het is nauwelijks gerijzen, ik heb wel de hoeveelheid bakpoeder bij gevoegd,
Groetjes Gosja

Beantwoorden
GO
Rutger 2024-03-03 11:35:28

Hi. Dat is heel gek. Een eetlepel bakpoeder zou er echt wel voor moeten zorgen dat de cake wat rijst.

Beantwoorden
Dorien 2024-03-16 14:59:39

Ik snap er niks van. Ik had veel te weinig beslag voor een bakvorm van 20x30 en nu veel te dunne en doorbakken cake. De suikerstroop was veel teveel (of misschien juist de bedoeling) en ik ben gestopt met gieten voordat deze half op was. Ik ben benieuwd waarom mijn cake er niet uitziet zoals op het plaatje.

Beantwoorden
DO
Rutger 2024-03-18 07:36:54

Hi. Wat gek, ik durf niet te zeggen wat er anders is gegaan. Ik heb mijn bakvorm net nog een keer na gemeten, maar het klopt echt. Verwacht geen hele hoge luchtige cake. Na het bakken is de cake vrij vast. Door de suikersiroop wordt de cake pas lekker zacht en smeuïg.

Beantwoorden
Irma 2024-03-17 14:50:43

Ook hier is de cake niet gerezen. Ik heb backin,halfvolle yoghurt en tarwegries gebruikt. Verder het recept nog eens langs gelopen maar kan zo niet ontdekken wat er fout is gegaan. Ook vraag ik mij af of ik al het suikerwater over de cake moet doen. Ik ben bang dat het te zoet en een spons wordt. Ik hoor graag je tips

Beantwoorden
IR
Rutger 2024-03-18 07:33:15

Hi Irma. Ik druf ook niet te zeggen wat er mis is gegaan. Verwacht ook niet een hele luchtige cake, hij blijft wel vrij compact. Het suikerwater mag je helemaal gebruiken, dat geeft juist de kenmerkende structuur aan de basbousa.

Beantwoorden
Clien 2024-04-08 11:27:47

Is griesmeel glutenvrij? Of is er voor griesmeel een vervanger? Wil hem donderdag bakken. Maar heb iemand met glutenvrij.

Beantwoorden
CL
Gerda 2024-04-13 18:46:31

Nee, griesmeel is gemaakt van tarwe dus niet glutenvrij.

Beantwoorden
GE
Gerda 2024-04-13 18:39:55

Ik heb hem gemaakt. Het is perfect gelukt en smaakt heerlijk. Love it!
Dankjewel!

Beantwoorden
GE
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.