Ben je op zoek naar een vegan quiche recept? Deze vegan hartige taart is een heerlijke variant op een standaard quiche. Dit vegan quiche recept is gebaseerd op mijn standaard quichedeeg recept, maar dan gemaakt met plantaardige margarine en zonder ei. Je kunt ook vegan koelvers bladerdeeg uit de supermarkt gebruiken (ook blindbakken) of dit quichedeeg op basis van gist gebruiken. Vervang dan alleen de boter door plantaardige margarine. Dit laatste deeg hoef je niet eerst blind te bakken. 

Vegan quiche maken: zonder room en ei

Normaal gebruik in mijn quicherecepten een mengsel van room en eieren om de vulling te binden. Dit wordt ook wel een liaison genoemd. Voor deze vegan quiche heb ik daar een mengsel van silken tofu (zijden tofu) en havermelk gebruikt. Silken tofu kun je krijgen bij de meeste biologische winkels en in de toko. 

Voor de hartige smaak heb ik een mengsel gemaakt van gemalen cashewnoten en edelgistvlokken. Dat smaakt eigenlijk bijna net zo als fijn geraspte Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken kun je vinden bij de natuurwinkel en in sommige supermarkten.  

Vegan quiche

Liever een recept voor vegetarische quiche?

Zoek je een quiche recept waar wel boter, room en eieren worden gebruikt, maar geen vlees in de vulling zit? Naast deze vegan quiche heb ik ook een aantal lekkere vegetarische quiche recepten online staan:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • ¾ tl zout
  • 125 gr vegan margarine, koud
  • 75 ml ijskoud water
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 200 gr bladspinazie, gewassen en grof gesneden
  • 2 preien, in dunne halve ringen, gewassen
  • 240 gr artisjokharten uit blik, uitgelekt en in vieren gesneden
  • 45 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten
  • 1½ tl edelgistvlokken
  • 175 gr silken tofu
  • 175 ml havermelk
  • ½-1 tl chilivlokken
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • Verder nodig
  • olie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad.

Zelf veganistische quiche maken 

Ga je een vegan quiche maken? Het recept is op te delen in een aantal stappen: het maken van de bodem, de vulling en vervolgens het bakken van de quiche. 

Bodem van vegan quiche maken

Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude margarine in blokjes van ongeveer 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het koude water toe en meng alles kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30-60 minuten rusten in de koelkast.

Vulling maken voor veganistische quiche

Verwarm voor de vulling een hapjespan met wat olie op middelhoog vuur en fruit daarin de ui en knoflook, totdat ze glazig zijn. Voeg de spinazie toe en bak totdat deze geslonken is. Voeg de prei toe en laat deze op laag vuur ongeveer 10 minuten stoven, tot de prei zacht is. Voeg halverwege het stoven van de prei de artisjokharten toe. Haal de pan van het vuur en laat de groentenvulling iets afkoelen.

Doe de cashewnoten, de edelgistvlokken en een snuf zout in een hakmolentje of in een foodprocessor met messen en maal dit tot poeder. Doe de silken tofu en de havermelk in een blender of mengbeker voor een staafmixer en meng dit met de staafmixer of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de chilivlokken en het paprikapoeder toe en meng goed door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en meng tot slot het cashewmengsel erdoor. 

Groentequiche bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde quichevorm met een doorsnede van 24-26 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 10-15 minuten, tot deze goudbruin is. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over blindbakken.

Laat de oven op 180 °C staan. Verdeel het groentenmengsel over de voorgebakken quichebodem en giet daar het vloeibare mengsel over. Bak de vegan quiche 40-45 minuten en serveer ‘m (lauw)warm.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Gwen 2022-04-12 17:10:47

Zou ik de tofu met iets anders kunnen vervangen?

Beantwoorden
GW
Rutger 2022-04-13 14:20:45

Voor dit recept weet ik er geen andere goede vegan alternatieven voor.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.