Ingrediëntenlijst
  • Voor het red velvet cake beslag
  • 170 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1-2 tl rode kleurstof
  • 10 gr cacaopoeder
  • 130 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 tl witte wijnazijn
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract

Sinds enkele jaren is de red velvet cake niet meer weg te denken uit Nederland. Een leuke variatie daarop zijn deze red velvet cupcakes. Ze zijn simpel om te maken en heel geschikt om uit te delen. Je bakt met dit recept red velvet cupcakes waar iedereen blij van wordt! Met dit red velvet cupcakes recept kun je 12-16 cakejes bakken. Als niet al het cakebeslag in één keer in je vorm past, dan kun je het beslag prima even laten staan. Na de eerste lading kun je de vorm dan weer opnieuw vullen met beslag. Wil je liever een red velvet taart bakken? Check dan hier mij red velvet taart recept.

Red velvet cupcakes recept

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook het bakpoeder en de witte wijnazijn door het beslag.

Red velvet cupcakes bakken

Verdeel het cakebeslag over 12-16 vormpjes en vul deze voor 2/3 met beslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de red velvet cakejes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur. Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de cupcakes daarmee op. Verkruimel één van de cakejes en gebruik deze kruimels om de rest mee te garneren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Anonymous 2021-10-24 16:23:43

Hoi,

Ik heb dat de velletjes van de cupcakes meteen loslaten na het bakken… ik heb vormpjes van funcakes en ik haal ze na het bakken vrij snel uit de vorm. Wat kan ik verder nog doen om dit de voorkomen?

Beantwoorden
AN
Ik 2021-10-23 08:49:21

Hmmmm heerlijk 😊

Beantwoorden
IK
saar 2021-08-17 19:17:47

hoii rutger,
welke kleurstof gebruik jij eigenlijk, want bij mij waren de cakejes meer bruin dan rood.

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-08-19 11:52:32

Ik gebruik de superrood gel kleurstof van brand new cake. https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurstof-gel-super-rood-35gr/

Beantwoorden
Sofie 2021-07-28 17:00:09

Hoi Rutger,

Heb de cakjes gemaakt, helaas geen goede kleurstof gebruikt dus waren ze meer bruin. Ik vond ze niet zo luchtig en fluffy maar erg compact. Heb je daar een tip voor? Ik ben ze aan het testen voor mijn bruiloft!

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-08-03 15:07:53

Je zou iets meer baking soda kunnen proberen.

Beantwoorden
Katja 2021-08-25 11:46:19

Oh, ik miste het bakingsoda. Ik had verwacht dat de cupcakes meer omhoog zouden komen en bedacht me dat ik misschien bakingsoda toe moest voegen. Maar stond niet bij de ingrediënten.
Ze zijn alsnog heel lekker

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-09-13 09:20:24

Het hoeft voor deze cupcakes niet, maar als je ze nog luchtiger wilt zou je kunnen proberen om iets baking soda toe te voegen.

Beantwoorden
Lonneke 2021-05-24 18:47:47

Hoe kan je de cupcakes het beste bewaren? Op kamertemperatuur had ik al gelezen. Kan dit in een afgesloten doos?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-05-31 10:37:38

Zonder de topping het beste op kamertemperatuur, met de topping in de koelkast.

Beantwoorden
Marco 2021-02-12 16:07:30

Beste Rutger,
Goed uitgewerkt recept voor cupcakes. Onlangs (als flexitariër) een veganistische variant gemaakt met aqua faba (dat wordt met citroen en voldoende suiker :'eiwit' ). Receptuur verder gevolgd (dus zonder ei) en perfecte cupcakes kunnen bakken. Baktijd is dan ca. 5 minuten langer. Dat smaakt naar meer!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-15 13:54:24

Heel leuk om te lezen! Dank voor je bericht~!

Beantwoorden
Annika 2021-01-10 10:13:45

Beste Rutger,
Ik zou graag proberen witte chocolade bij het glazuur te doen, gewoon gesmolten erdoor heen mengen. Heb je tips om te voorkomen dat het glazuur hierdoor niet te dik/ te dun wordt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 10:06:51

Je kunt het proberen, hoe de structuur wordt durf ik je niet met zekerheid te zeggen, dat heb ik in deze combinatie nog niet uitgeprobeerd.

Beantwoorden
Inge 2021-01-04 18:59:23

Beste Rutger,
nav jouw recept voor een Red Velvet taart heb ik een vraag.
Welk merk/type Cacaopoeder gebruik jij of is het fijnst om te gebruiken.
Nu alle bak winkels gesloten zijn ben ik genoodzaakt om dit online te bestellen.
Ook de rode kleurstof.
Ik probeerde via jouw vaste ingrediënten lijst bij dit recept de link te vinden voor de door jou geadviseerde benodigdheden (de kleurstof & Cacoapoeder), maar kom alleen op de site van Bouwhuis terecht en daar vind ik allerlei opties
Ik hoop dat jij ter wille bent om deze qua merknaam aan mij door te geven.
Alvast mijn dank!
Inge

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-01-11 10:51:07

Hoi. Ik gebruik eigenlijk gewoon cacaopoeder uit de supermarkt. Elk merk is prima, als je maar oplet dat het geen (gezoete) mix voor chocolademelk is.

Beantwoorden
Iza 2020-12-17 17:49:18

Hoi! Wat voor boter kan ik hier het beste voor gebruiken, roomboter of normale boter die je ook op brood doet?

Beantwoorden
IZ
Rutger 2020-12-20 09:05:35

Roomboter. De boter die je op brood doet is waarschijnlijk margarine en bevat in verhouding veel water, echte boter geeft het allerlekkerste resultaat!

Beantwoorden
Melissa 2020-12-14 21:18:30

Hoi Rutger, heb je ook een alternatief voor de witte wijnazijn (een alternatief dat niet gebaseerd is op een alcoholische drank)? Dank!

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-12-20 09:26:09

Je kunt ook een andere soort azijn gebruiken.

Beantwoorden
Patty 2020-12-12 23:04:58

Hi, wij vonden ze lekker smaken. Kwamen alleen geen mooie rode cakejes uit, maar een rare kleur bruin. Hadden al extra kleurstof toegevoegd van dr oetker.
Ook waren de cakejes erg klef van binnen, maar wel helemaal gaar. Heb je hier nog tips voor?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-12-13 12:51:14

Sommige kleurstof is roder dan andere. Met de door jouw gebruikte kleurstof heb ik geen ervaring, zelf gebruik ik meestal super red gel kleurstof. Check dit artikel voor meer uitleg: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/
De volgende keer kun je ze iets langer bakken als ze nog te klef waren.

Beantwoorden
An 2020-12-09 20:12:52

Kan je ook rode poederkleurstof gebruiken voor deze cupcakes in plaats van vloeibare kleurstof?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-13 13:30:07

Zeker, maar gebruik wel genoeg, het is lastig om ze mooi rood te krijgen.

Beantwoorden
Irene 2020-11-30 10:57:05

Hoeveel mm is het spuitmondje dat je gebruikt? Nu al zin om ze te maken!

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-12-07 07:34:03

Dat was 15 mm.

Beantwoorden
Sarieta 2020-10-02 17:34:32

Welke bloem gebruikt u? Zelfrijzend of patent

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-10-04 11:28:55

Gewone bloem. Patentbloem of tarwebloem.

Beantwoorden
Colinda van de klundert 2020-08-21 18:13:24

Beste Rutger. Ik heb het recept naar mezelf doorgemaild maar als ik de link open in de mail kan ik hem niet uit printen.
Kan jij mij helpen

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-08-24 09:04:24

Hoi. Wat gek dat dit niet lukt. Je kunt de tekst van het recept altijd kopiëren en plakken in je mail of in een WORD bestand en dan vanuit daar printen.

Beantwoorden
Amber 2020-08-16 15:53:16

Hoi Rutger,
Ik heb de red velvet cupcakes gemaakt, maar dan in miniformaat.
Een tray met 24 kleintjes en toen had ik nog genoeg beslag over om 9 "gewone" te vullen!

Ik had al minder cacaopoeder toegevoegd dan in het recept stond met daarbij 2 tl rode kleurstof (PME).
De felrode kleur hadden ze helaas niet, maar de smaak was FANTASTISCH!
Lekkerste cupcakes ooit. De "gewone" waren super fluffy van binnen. 😋

Ik had nog een Amerikaans recept van een mascarpone-topping, want cremes met boter houd ik niet van. Paste perfect bij de cupcakes!

Geweldig recept dat iedereen een keer moet proberen! 👌👍

Groet, Amber

Beantwoorden
AM
Inger 2020-08-09 18:29:21

Hoi Rutger, welke kleurstof gebruik je?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-08-10 12:05:09

Ik gebruik deze kleurstof: https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurstof-gel-super-rood-35gr

Beantwoorden
Liesbeth 2020-07-29 14:45:56

Hoi Rutger, hoelang kun je de cakejes na maken bewaren en moet je ze in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-08-02 10:06:38

Zonder de crème kun je ze op kamertemperatuur 3-5 dagen bewaren. Je kunt ze ook zonder de topping invriezen. Met topping bewaar je ze i de koelkast, voor zo'n 2-3 dagen.

Beantwoorden
Nasia 2020-07-29 11:48:56

Hoi rutger

Hoe kan het dat mijn rode kleurstof na het mengen opeens bruin wordt? Heb het recept gewoon opgevolgd?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-08-02 10:08:39

Waarschijnlijk was de kleurstof niet sterk genoeg of niet genoeg, waardoor het cacaopoeder overheerste. Voor een volgende keer kun je meer of andere kleurstof gebruiken of de hoeveelheid cacaopoeder iets verlagen.

Beantwoorden
Arsine 2020-07-29 09:54:24

Hoi Rutger,

In je ingrediëntenlijst zeg je bakpoeder en in je recept baking soda. Welke moeten we nu gebruiken?

Grtjs

Beantwoorden
AR
Rutger 2020-08-02 10:09:01

Excuus, dit was inderdaad verkeerd opgeschreven. Het moet bakpoeder zijn.

Beantwoorden
Emilie 2020-08-05 00:09:12

Hoi Rutger,
Bij de Red Velved cupcakes gebruik je bakpoeder en bij de grote Red Velved cake baking soda. Is 1 van de 2 beter of kan ik voor beide beter de verschillende gebruiken?
Ik moet namelijk beide maken.

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-10 12:10:41

Hoi. Ik vind dit voor beide varianten het mooiste resultaat geven. Geen van beide is perse beter en je kunt ermee experimenteren. Vergeet niet dat je van baking soda minder nodig hebt dan van bakpoeder: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/

Beantwoorden
Jessica 2020-08-03 07:41:55

Ik denk dat het in dit geval beide kan, omdat er een "zuur" in het beslag zit, kan baking soda ook😊

Beantwoorden
JE