Deze no bake cookie dough bites zijn niet alleen heel makkelijk te maken, ze zijn ook nog eens vegan en lactosevrij. De naam zegt het al: je hoeft deze bites niet eens te bakken! Deze bites zijn geïnspireerd op cookie dough met karamel, maar dan zonder geraffineerde suikers, gluten (als je havervlokken gebruikt die gecertificeerd glutenvrij zijn) en zuivelproducten. Het recept is heel makkelijk te volgen, maar om de verschillende lagen te maken heb je wel een keukenmachine met messen nodig.

Vegan chocolate chip cookie dough bites

De heerlijke cookie dough laag is op basis van cashewnoten en havervlokken. De bites zijn dus helemaal plantaardig en super lekker als snack tussendoor! Voor dit vegan bites recept heb ik hulp gekregen van Dosia Brewer.  Met dit recept maak je zo’n 32 stuks.

Vegan chocolate chip cookie dough bites maken

De karamel in deze heerlijke bites is gemaakt op basis van Medjoul dadels. Dat levert een heerlijk zoete en plakkerige karamel op, zonder dat er geraffineerde suikers gebruikt worden. Meer weten over dadels en hoe je die het beste kunt gebruiken? Lees dan mijn artikel: alles over dadels.

Vegan chocolate chip cookie dough bites

Vegan bites bewaren

Met dit recept maak je ongeveer 32 bites. Wil je ze bewaren? Bewaar de vegan cookie dough bites in de koelkast, dan kun je ze zeker een week bewaren. Je kunt ze ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden. Ga je ze invriezen? Dan kun je eventueel ook een dubbele hoeveelheid maken, zodat je een flinke voorraad in de vriezer kunt bewaren en altijd een lekkere bite bij de hand hebt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het vegan cookie dough
  • 360 gr ongebrande ongezouten cashewnoten
  • 80 gr havervlokken
  • 40 ml ahornsiroop + evt. extra naar smaak
  • 2 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 120 gr (mini)vegan chocolate chips of gehakte vegan pure chocolade
  • Voor de gezouten dadelkaramel
  • 600 gr ontpitte (verse) medjoul dadels
  • 150 gr plantaardige boter of (geraffineerde) kokosolie
  • 2 tl vanille-extract
  • zeezoutvlokken naar smaak
  • Voor de chocolade topping
  • 100 ml plantaardige melk
  • 100 gr plantaardige boter of (geraffineerde)kokosolie
  • 200 gr vegan pure chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • extra chocolate chips en/of extra zeezoutvlokken, optioneel
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

No bake & vegan cookie dough bites – Recept 

Bekleed een vierkante bakvorm van 20×20 centimeter helemaal met plasticfolie.

Vegan cookie dough maken

Doe voor de cookie dough de cashewnoten in een kom en giet er kokend water over, zodat de noten ruim onder staan. Laat de cashewnoten zo’n 40 minuten weken. 

Doe de havervlokken in de kom van een keukenmachine met messen en maal helemaal fijn tot havermeel. Neem het havermeel uit de keukenmachine en zet opzij. Giet de cashewnoten af en doe deze samen met de ahornsiroop en het vanille-extract in de keukenmachine. Maal de noten helemaal fijn, tot een gladde massa. Voeg het havermeel en het zout toe en meng dit erdoor. Neem het notenmengsel uit de kom en laat het iets afkoelen. Door het fijnmalen is de massa namelijk wat warmer geworden, en als je de chocolade nu al toevoegt, dan smelt deze. 

Kneed de chocolate chips (of de grof gehakte chocolade) door het mengsel en breng naar wens nog op smaak met wat extra ahornsiroop. Verdeel het cookie dough deeg over de bodem van de vorm en druk goed aan. Zet de vorm in de koelkast tot je de tweede laag gemaakt hebt. 

Dadelkaramel maken

Maal voor de dadelkaramel de dadels, de plantaardige boter of kokosolie en het vanille-extract  helemaal glad in een keukenmachine met messen. Voeg tot slot wat zeezoutvlokken toe. Let op, als je het mengsel te lang mixt, dan wordt het te warm en lijkt het te gaan schiften. Je herkent dit door een vettig laagje wat tevoorschijn komt op de massa. Als dit gebeurt, zet het mengsel dan even in de koelkast, en meng het daarna nog kort door. Verdeel de dadelkaramel over de laag cookie dough en druk goed aan. Zet de vorm weer terug in de koelkast. 

Chocolade topping maken

Verwarm voor de chocolade topping de plantaardige melk en boter of kokosolie in een

pannetje tot het bijna kookt. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet daar het hete mengsel bij. Roer alles door, tot alle chocolade is gesmolten en het een egale massa is. Schenk de chocolade topping over de dadelkaramel. Je kunt ervoor kiezen om de topping nog extra te garneren, met wat chocolate chips en extra zeezoutvlokken. Laat de topping dan eerst iets afkoelen, voordat de extra garnering erop strooit. 

Zet de vorm in de koelkast en laat minstens 3 uur, maar liever 1 nacht opstijven. Haal de koek met behulp van het plasticfolie uit de vorm en snijd het in kleine bites van zo’n 5×2½ centimeter. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Dosia Brewer

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Maggy 2024-04-04 11:52:38

Je geeft aan datcer ongezouten cashewnoten in moeten en verder staat er dat je zout moet toevoegen. Ik snap nooit zo goed waarom je bv ook ongezouten boter moet gebruiken maar wel een snuf zout moet toevoegen. Kun je dat uitleggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-04-08 07:37:04

Hi! Ik bepaal graag zelf hoeveel zout er in een recept gaat. Bij het gebruik van bijvoorbeeld gezouten boter bepaald de fabrikant dat er een bepaald percentage zout in de boter zit. Maar misschien wil ik wel minder zout, of juist meer. Daarom gebruik ik ongezouten boter en voeg ik zelf mijn zout toe. Hetzelfde geldt voor de cashewnoten. Daarbij zijn gezouten cashewnoten ook altijd geroosterd, en dat hoeft niet voor dit recept. Ze moeten juist ongeroosterd zijn.

Beantwoorden