Een zelfgebakken pizza is niet compleet zonder tomatensaus. Tenzij je een pizza bianca maakt natuurlijk, dan kun je dit tomatensaus recept snel weer weg klikken. Maar de meeste pizza’s zijn voorzien van een smaakvolle laag tomatensaus en eerlijk is eerlijk: zelfgemaakt is deze saus het allerlekkerst!
Met dit recept maak je pizzasaus voor 6-8 pizza’s.
Zelf pizza tomatensaus maken
Een lekkere pizza saus kun je op twee verschillende manieren maken. De makkelijke tomatensaus is echt binnen twee minuten klaar. Met de andere versie ben je iets langer bezig, maar die geeft meer smaak aan pizza. Welke versie pizzasaus je maakt, is aan jou. Beide zijn lekker, dus je hoeft niet bang te zijn dat je een verkeerde keuze maakt.
Voor beide varianten raad ik je aan om blikjes Italiaanse tomaten te gebruiken als je die kunt vinden, daarmee maak je de lekkerste pizzasaus! De iets uitgebreidere tomatensaus is trouwens ook heerlijk als simpele pastasaus!
Let op: gebruik geen tomatenpuree in dit pizzasaus recept, dit is veel te intens qua smaak en niet geschikt voor dit recept.
Zelfgemaakte pizzasaus bewaren
Pizzasaus is heel goed te bewaren of in te vriezen. Als je de saus in de koelkast bewaard, blijft het zeker 3-4 dagen goed, in de vriezer bewaar je de pizzasaus 2-3 maanden.
- Voor de makkelijke tomatensaus
- 1 blik tomatenstukjes (400 gr)
- 1 ½ tl gedroogde oregano
- zout en peper
- Voor uitgebreidere tomatensaus
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 sjalotje, gesnipperd of ½ ui, gesnipperd
- 1 blik tomatenstukjes (400 gr)
- 2 el verse basilicumblaadjes, fijngehakt of 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden of 1 tl gedroogde oregano
- zout en peper
Pizzasaus maken: de snelle manier
Voor de makkelijke tomatensaus meng je de oregano en wat peper en zout met de tomaten uit blik. Pureer het geheel kort met de staafmixer of in de blender en je bent klaar!
Extra smaakvolle tomatensaus voor pizza maken
Voor de iets uitgebreidere tomatensaus verhit je een scheutje olijfolie in een steelpan. Fruit daar de knoflook en de gesnipperde sjalot of ui enkele minuten in aan. Voeg de tomatenstukjes toe en breng alles aan de kook. Laat de saus 20 tot 25 minuten zachtjes sudderen. Voeg aan het eind de kruiden toe. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer of in een blender tot een gladde tomatensaus. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik maak het al jaren maar mis hier de suiker (flink strooien)
Iets inkoken en je hebt ook een heerlijke tapenade 😋
Ziet er lekker uit en klinkt lekker, ga ik dit weekend proberen :)
Wel nog even een vraagje, kun je de saus ook invriezen?
Ik maak namelijk maar voor twee personen pizza en dan houd ik waarschijnlijk nog saus over.
Alvast bedankt :)
BeantwoordenKlinkt heerlijk!
Zou je de uitgebreidere met verse basilicum ook een dag vantevoren kunnen maken?
Ziet er heel goed uit👍🏾
Maar kan je in plaats van tomatenblokjes
Ook tomatenpuree doen?
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.