Thuis genieten van vanillekipferl? Deze maanvormige koekjes zijn onder andere populair in Oostenrijk en Duitsland, en ze zijn vooral rondom de feestdagen overal te vinden. In deze landen is het traditie om een flinke lading kerstkoekjes te bakken voor advent en kerst. Vanillekipferl is een van de lekkernijen die in deze periode veel gebakken wordt. En niet voor niets, de brosse koekjes omhuld met een laag poedersuiker zijn ontzettend lekker!

Dit koekjesrecept komt uit mijn Koekjesbijbel, waarin je ruim 170 koekjesrecepten vindt. Met dit recept maak je zo’n 40-50 koekjes.

4 tips voor de beste vanillekipferl

 • Je kunt kipferl bewaren door ze na het afkoelen in de vanillepoedersuiker te wentelen en vervolgens luchtdicht te verpakken. De lekkernij blijft dan enkele weken goed.
 • Van oorsprong wordt vanillekipferl ook vaak gemaakt met walnoten, maar in dit recept gebruik ik amandelmeel. Je kunt het amandelmeel ook (gedeeltelijk) vervangen door fijngemalen hazelnoten.
 • In dit vanillekipferl recept maak ik vanille-poedersuiker door het merg van een vanillestokje door de poedersuiker te mengen. Echte vanille is het lekkerst voor dit recept, dat maakt de smaak uiteindelijk zoveel lekkerder dan een kunstmatig vanille-aroma. 
 • Gooi het leeggeschraapte vanillestokje niet weg, maar gebruik het om zelf vanille-extract of vanillesuiker van te maken. 
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 190 gr boter, op kamertemperatuur
 • 100 gr fijne suiker
 • 1 tl vanille-extract
 • ¼ tl zout
 • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
 • 250 gr bloem
 • 110 gr amandelmeel
 • Voor de vanillepoedersuiker
 • 1 vanillestokje
 • 200 gr poedersuiker
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Vanillekipferl maken

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een standmixer met een platte deeghaak of met een handmixer met deeghaken. Meng de eidooiers erdoor en voeg vervolgens de bloem en het amandelmeel toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en vorm vervolgens bolletjes van 15 gram. Rol deze tot een rolletje van ongeveer 7 centimeter, de uiteinden van het deeg mogen iets dunner zijn. Leg de deegrolletjes in de vorm van een halve maan op de bakplaat.

Bak de koekjes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de poedersuiker in een foodprocessor. Pulseer alles een paar keer tot het goed gemengd is. Wentel de koekjes voor het serveren door de vanillepoedersuiker.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Jessie Haesen 2023-12-10 09:29:37

Hallo Rutger.
Deze koekjes ga ik zeker maken!
Ik heb geen foodprocessor, kan ik dan het vanillemerg ook gewoon door de suiker mengen? Ofgxaat het dan "plakken"?

Beantwoorden
JE
Rutger 2023-12-11 09:34:48

Hoi! Dat kan ook prima!

Beantwoorden
Marja van Poppel 2023-12-13 12:45:50

Hoi Rutger,
Kan je deze ook door de kaneelsuiker rollen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-12-14 11:16:30

Dan zou ik wel kaneel en poedersuiker gebruiken, maar dat kan zeker! Lekkere variatie!

Beantwoorden
Karina 2023-12-14 22:53:12

Als half-Duitse ben ik opgegroeid met Vanillekipferl rond Kerst, misschien wel mijn favoriete koekjes! Nou vroeg ik me af, is Zeeuwse bloem ook handig/lekker voor deze koekjes, of beter gewone bloem? (type 405?)

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-12-18 15:55:03

Hi! Wat leuk! Ja lekker zijn ze hea! Door het deeg gaat ook amandelmeel, dat zorgt ervoor dat de koekjes bros worden. Ik denk dat ze met Zeeuwse bloem juist te bros/kruimelig worden, dus ik zou gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Maarit Verjans 2023-12-29 20:15:57

Hoi Rutger,
Mijn moeder zegt altijd hoe lekker deze koekjes zijn maar ik heb helaas een noten allergie zou ik het amandelmeel ook door kokosmeel kunnen vervangen of creëer ik dan niet het zelfde brossen effect?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-01-05 09:49:29

Hoi. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar wellicht werkt het wel. Ik zou wel iets minder kokos gebruiken, omdat dat wat droger is dan amandelmeel.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.