Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 25 gr verse gist
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • geklaarde boter

Versgebakken broodjes zijn het allerlekkerste. Zo ook deze simpele, maar smaakvolle zachte witte bolletjes. Met dit recept bak je 15 zachte witte bolletjes, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Het recept voor deze bolletjes is afkomstig uit Broodbijbel van van Hiljo Hillebrand. In dit naslagwerk vind je meer dan 170 broodrecepten, van simpele broodjes tot worstenbroodjes en van grote broden tot roombroodjes. Ideaal voor als je graag zelf brood bakt dus!

Bereiding: Zachte witte bolletjes

Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe.

Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op (zie de tip onderaan dit artikel). Leg ze op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Liana 2019-03-16 21:27:49

Kan ik dit recept ook gebruiken met volkorenmeel?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-03-16 23:13:50

Dat kan, alleen wordt de structuur wel minder luchtig en kan het zijn dat je iets meer vocht nodig hebt. De helft bloem en de helft volkoren is ook een goed optie.

Beantwoorden
Thessa 2019-02-22 19:59:52

Hoi Rutger,
Zou ik deze bolletjes na de tweede keer opbollen ook in de koelkast (12 uur) kunnen laten rijzen. Zodat ik ze s’ochtends zou kunnen bakken?

Beantwoorden
TH
Rutger 2019-02-24 13:17:44

Volgens mij moet dat heel goed kunnen!

Beantwoorden
Rina Tamminga 2019-01-20 08:57:33

Graag zou ik willen weten wat ik fout doe.
Heb nu drie pogingen gedaan om broodjes te bakken.
Telkens zijn de broodjes goed gaar en smaken ze goed.
Ze zijn mooi hoog maar er zit veel lucht onder de bovenkant.
Is 80min rijzen de tweede keer niet te lang?
Mijn oven is een hete luchtoven daar zet ik ze dan in om te rijzen op 40 graden.

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-01-21 14:24:13

Hoi Rina,
80 minuten op 40 graden rijzen is wel echt veel inderdaad. Dan zou ik de broodjes na 40-50 minuten gaan bakken.

Beantwoorden
Annet 2018-12-30 19:48:21

Kun je het deeg ook invriezen om ze later te gebruiken?
Zo ja,

Op welk moment kan je de het beste invriezen nadat ze de 2e keer hebben moeten rusten/rijzen?
En
hoe lang moet je ze dan van te voren uit de vriezer halen, voordat je ze kan bakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-01-06 16:55:40

Met het invriezen van brooddeeg heb ik geen ervaring. Mijn voorkeur zou dat toch uitgaan naar de gebakken bolletjes invriezen en eventueel later nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Linda 2018-10-30 11:01:03

Goede dag rutger
Ik had al een bericht gestuurd via Instagram maar weet niet of u daar op reageert.
Dit zachte brooddeeg kan je dit ook gebruiken voor worstenbrood ? Ik hoor het graag Mvg linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-11-04 15:57:37

Hallo Linda, dat kan, maar je kunt daar ook gewoon het deeg van de worstenbroodjes voor gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/zelf-worstenbroodjes-bakken-recept/

Beantwoorden
Marion 2018-10-22 06:12:41

Kan ik ipv melk ook sojamelk gebruiken, zodat ze zover lactose zijn?
En kan ik de broodjes na het bakken invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-22 10:48:02

Volgens mij moet dat heel goed kunnen met sojamelk. En invriezen na het bakken is geen probleem!

Beantwoorden
Dorien 2018-10-17 16:31:32

He Rutger, misschien weet jij wat hier mis gaat. Ik volg het recept stap voor stap, ik laat de broodjes rijzen in de oven (niet aan, maar wel met een ovenschaal met gekookt water voor vocht eronder). Als ik de broodjes eruit haal, zijn ze verlopen en zien eruit alsof ze te snel gerezen zijn. In de oven willen ze niet verder rijzen en zien er bij lange na niet uit als die bovenstaande bollen. Help!

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-10-22 11:06:49

Wellicht dat ze inderdaad te snel rijzen door het kokende water onder in de oven. Daardoor kunnen ze juist platter worden in plaats van mooi gerezen.

Beantwoorden
Patricia mellema 2018-09-18 15:53:14

Ik heb ze van de week gemaakt. Had toen maar 10 bolletjes uit het deeg. Nu dubbel portie en heb er 18. Deeg zou genoeg moeten zijn voor 15 of in geval van dubbel portie 30. Wat zou ik fout doen? Ze lukken wel en ze smaken heerlijk dus dat is het niet. Maak ik ze te groot?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-09-24 08:17:16

Hoi! Het recept gaat uit van 15 bolletjes, maar je kunt ze natuurlijk ook wat groter maken zodat je er 10 uithaalt. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft, het kan allemaal.

Beantwoorden
tamara 2018-08-01 16:16:06

heerlijke broodjes gemaakt.. dank je wel

Beantwoorden
TA
Laura 2018-06-04 19:02:16

Nou, deze waren lekker zeg!! Bedankt voor het duidelijke en super lekkere recept.
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Bianca 2018-05-25 13:53:36

Ik woon ook in het buitenland en ook geen basterdsuiker hier.... ben erg nieuwschierig wat het antwoord is!

Beantwoorden
BI
G.Lampe 2018-05-25 12:34:06

Ik kan het niet vinden wat je met geklaarde boter bedoeld

Beantwoorden
G.
Jan van zwijnenburg 2018-05-25 15:52:25

Geklaarde boter is boter waar het witte bezinksel“ondermelk” van is weggehaald.
Zoek maar eens op her net naar boter klaren. Is een simpel klusje..

Beantwoorden
JA
Mellaney 2018-05-25 16:30:01

Rutger beschrijft onderaan in dit recept hoe je geklaarde boter kan maken:
https://www.rutgerbakt.nl/roombroodjes-zelf-bakken-recept/

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-06-03 15:15:16

Op deze pagina lees je hoe je zelf geklaarde boter kunt maken:

https://www.rutgerbakt.nl/zelf-worstenbroodjes-bakken-recept/

Beantwoorden
Nadia 2018-05-25 11:29:34

Hoi Rutger, wat de boter betreft wat voor boter bedoel je precies? En wat de basterdsuiker betreft kan ik iets anders gebruiken? Ik woon in het buitenland en dat verkopen ze hier helaas niet

Beantwoorden
NA
samantha 2018-05-25 12:35:59

ik woon ook in het buitenland, hier verkopen ze ook niet iets van basterdsuiker of speciale botersoorten , ik gebruik altijd gewone kristalsuiker als ik geen basterdsuiker heb, misschien dat dat ook gewoon werkt hier (?)

Beantwoorden
SA
Sylvia 2018-05-31 16:35:22

Gewone suiker is geen probleem maar persoonlijk zou ik dan iets minder gebruiken (klein schepje). De suiker is wat grof dus je kan het oplossen in de warme melk. De gist is overigens dol op suiker dus ook dat kan geen kwaad. Dit is hoe ik het doe in iedergeval. Succes!!!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-06-03 15:15:45

Je kunt ook fijne suiker gebruiken. En gewone boter is prima geschikt voor dit recept.

Beantwoorden
Margreet Moes 2018-05-25 10:13:22

Eindelijk een goed recept voor broodjes. Bedankt!

Beantwoorden
MA