- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 300 ml melk, lauwwarm
- 25 gr verse gist
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 25 gr basterdsuiker
- 10 gr zout
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- geklaarde boter
Versgebakken broodjes zijn het allerlekkerste. Zo ook deze simpele, maar smaakvolle zachte witte bolletjes. Met dit recept bak je 15 zachte witte bolletjes, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Het recept voor deze bolletjes is afkomstig uit Broodbijbel van van Hiljo Hillebrand. In dit naslagwerk vind je meer dan 170 broodrecepten, van simpele broodjes tot worstenbroodjes en van grote broden tot roombroodjes. Ideaal voor als je graag zelf brood bakt dus!
Bereiding: Zachte witte bolletjes
Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe.
Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op (zie de tip onderaan dit artikel). Leg ze op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.
Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.
Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.
Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk













