Versgebakken broodjes zijn het allerlekkerste. Zo ook deze simpele, maar smaakvolle zachte witte bolletjes. Met dit recept bak je 15 zachte witte bolletjes, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Het recept voor deze bolletjes is afkomstig uit Broodbijbel van van Hiljo Hillebrand. In dit naslagwerk vind je meer dan 170 broodrecepten, van simpele broodjes tot worstenbroodjes en van grote broden tot roombroodjes. Ideaal voor als je graag zelf brood bakt!

Zachte witte bolletjes
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 25 gr verse gist
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • geklaarde boter
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zachte witte bolletjes maken

Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed tot je een goed soepel en gekneed deeg hebt. Voeg de boter in etappes toe.

Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Leg de opgebolde witte broodjes op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat ze vervolgens 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat ze 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Witte bolletjes bakken

Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (59)
Margreet Moes 2018-05-25 10:13:22

Eindelijk een goed recept voor broodjes. Bedankt!

Beantwoorden
MA
Nadia 2018-05-25 11:29:34

Hoi Rutger, wat de boter betreft wat voor boter bedoel je precies? En wat de basterdsuiker betreft kan ik iets anders gebruiken? Ik woon in het buitenland en dat verkopen ze hier helaas niet

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-06-03 15:15:45

Je kunt ook fijne suiker gebruiken. En gewone boter is prima geschikt voor dit recept.

Beantwoorden
samantha 2018-05-25 12:35:59

ik woon ook in het buitenland, hier verkopen ze ook niet iets van basterdsuiker of speciale botersoorten , ik gebruik altijd gewone kristalsuiker als ik geen basterdsuiker heb, misschien dat dat ook gewoon werkt hier (?)

Beantwoorden
SA
Sylvia 2018-05-31 16:35:22

Gewone suiker is geen probleem maar persoonlijk zou ik dan iets minder gebruiken (klein schepje). De suiker is wat grof dus je kan het oplossen in de warme melk. De gist is overigens dol op suiker dus ook dat kan geen kwaad. Dit is hoe ik het doe in iedergeval. Succes!!!

Beantwoorden
SY
G.Lampe 2018-05-25 12:34:06

Ik kan het niet vinden wat je met geklaarde boter bedoeld

Beantwoorden
G.
Rutger 2018-06-03 15:15:16

Op deze pagina lees je hoe je zelf geklaarde boter kunt maken:

https://www.rutgerbakt.nl/zelf-worstenbroodjes-bakken-recept/

Beantwoorden
Mellaney 2018-05-25 16:30:01

Rutger beschrijft onderaan in dit recept hoe je geklaarde boter kan maken:
https://www.rutgerbakt.nl/roombroodjes-zelf-bakken-recept/

Beantwoorden
ME
Jan van zwijnenburg 2018-05-25 15:52:25

Geklaarde boter is boter waar het witte bezinksel“ondermelk” van is weggehaald.
Zoek maar eens op her net naar boter klaren. Is een simpel klusje..

Beantwoorden
JA
Bianca 2018-05-25 13:53:36

Ik woon ook in het buitenland en ook geen basterdsuiker hier.... ben erg nieuwschierig wat het antwoord is!

Beantwoorden
BI
Laura 2018-06-04 19:02:16

Nou, deze waren lekker zeg!! Bedankt voor het duidelijke en super lekkere recept.
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
tamara 2018-08-01 16:16:06

heerlijke broodjes gemaakt.. dank je wel

Beantwoorden
TA
Patricia mellema 2018-09-18 15:53:14

Ik heb ze van de week gemaakt. Had toen maar 10 bolletjes uit het deeg. Nu dubbel portie en heb er 18. Deeg zou genoeg moeten zijn voor 15 of in geval van dubbel portie 30. Wat zou ik fout doen? Ze lukken wel en ze smaken heerlijk dus dat is het niet. Maak ik ze te groot?

Beantwoorden
PA
Mariska 2020-02-19 12:33:47

Je moet 45 a 50 gram per bol

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-24 08:17:16

Hoi! Het recept gaat uit van 15 bolletjes, maar je kunt ze natuurlijk ook wat groter maken zodat je er 10 uithaalt. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft, het kan allemaal.

Beantwoorden
Dorien 2018-10-17 16:31:32

He Rutger, misschien weet jij wat hier mis gaat. Ik volg het recept stap voor stap, ik laat de broodjes rijzen in de oven (niet aan, maar wel met een ovenschaal met gekookt water voor vocht eronder). Als ik de broodjes eruit haal, zijn ze verlopen en zien eruit alsof ze te snel gerezen zijn. In de oven willen ze niet verder rijzen en zien er bij lange na niet uit als die bovenstaande bollen. Help!

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-10-22 11:06:49

Wellicht dat ze inderdaad te snel rijzen door het kokende water onder in de oven. Daardoor kunnen ze juist platter worden in plaats van mooi gerezen.

Beantwoorden
Marion 2018-10-22 06:12:41

Kan ik ipv melk ook sojamelk gebruiken, zodat ze zover lactose zijn?
En kan ik de broodjes na het bakken invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-22 10:48:02

Volgens mij moet dat heel goed kunnen met sojamelk. En invriezen na het bakken is geen probleem!

Beantwoorden
Linda 2018-10-30 11:01:03

Goede dag rutger
Ik had al een bericht gestuurd via Instagram maar weet niet of u daar op reageert.
Dit zachte brooddeeg kan je dit ook gebruiken voor worstenbrood ? Ik hoor het graag Mvg linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-11-04 15:57:37

Hallo Linda, dat kan, maar je kunt daar ook gewoon het deeg van de worstenbroodjes voor gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/zelf-worstenbroodjes-bakken-recept/

Beantwoorden
Annet 2018-12-30 19:48:21

Kun je het deeg ook invriezen om ze later te gebruiken?
Zo ja,

Op welk moment kan je de het beste invriezen nadat ze de 2e keer hebben moeten rusten/rijzen?
En
hoe lang moet je ze dan van te voren uit de vriezer halen, voordat je ze kan bakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-01-06 16:55:40

Met het invriezen van brooddeeg heb ik geen ervaring. Mijn voorkeur zou dat toch uitgaan naar de gebakken bolletjes invriezen en eventueel later nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Rina Tamminga 2019-01-20 08:57:33

Graag zou ik willen weten wat ik fout doe.
Heb nu drie pogingen gedaan om broodjes te bakken.
Telkens zijn de broodjes goed gaar en smaken ze goed.
Ze zijn mooi hoog maar er zit veel lucht onder de bovenkant.
Is 80min rijzen de tweede keer niet te lang?
Mijn oven is een hete luchtoven daar zet ik ze dan in om te rijzen op 40 graden.

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-01-21 14:24:13

Hoi Rina,
80 minuten op 40 graden rijzen is wel echt veel inderdaad. Dan zou ik de broodjes na 40-50 minuten gaan bakken.

Beantwoorden
Thessa 2019-02-22 19:59:52

Hoi Rutger,
Zou ik deze bolletjes na de tweede keer opbollen ook in de koelkast (12 uur) kunnen laten rijzen. Zodat ik ze s’ochtends zou kunnen bakken?

Beantwoorden
TH
Rutger 2019-02-24 13:17:44

Volgens mij moet dat heel goed kunnen!

Beantwoorden
Tilde 2021-03-04 08:08:41

Wat leg je er dan best over?

Beantwoorden
TI
Liana 2019-03-16 21:27:49

Kan ik dit recept ook gebruiken met volkorenmeel?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-03-16 23:13:50

Dat kan, alleen wordt de structuur wel minder luchtig en kan het zijn dat je iets meer vocht nodig hebt. De helft bloem en de helft volkoren is ook een goed optie.

Beantwoorden
Kelly 2019-05-02 21:12:30

Hallo Rutger,

Kan ik ipv verse gist ook instant gist gebruiken, zo ja hoeveel heb ik hier dan van nodig.

Beantwoorden
KE
Rutger 2019-05-07 14:11:54

Hoi. In dit artikel lees je alles over het omrekenen van gist: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Francis 2020-03-09 09:33:17

Hoi Rutger,
Wat is gladiolen precies. Je schrijft zie tip onderaan dit artikel, maar ik zie het niet!

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-03-10 11:10:16

Hoi! Ik neem aan dat je opbollen bedoeld? Dat is het op spanning brengen van het deeg en staat uitgelegd onderaan in dit artikel: https://www.rutgerbakt.nl/roombroodjes-zelf-bakken-recept/

Beantwoorden
Myriam 2020-04-10 22:44:55

Dag Rutger,

Wat me niet helemaal duidelijk is in het recept van witte bolletjes is de vermelding:
25gr verse gist

Bedoel je dan effectief 25gr instant gist of écht verse gist die je in de koelkast bewaart?
Anders dien ik om te rekenen zoals ik gelezen heb bij de link: 7 gram instantgist staat gelijk aan 21 gram verse gist.
dankjewel, groetjes M

Beantwoorden
MY
Rutger 2020-04-14 09:35:07

Hoi. Dit gaat inderdaad om verse gist, dus geen instant gist. Alles over de verschillende soorten gist lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Ffh 2020-04-22 11:27:13
FF
Valentin 2020-05-19 10:59:07

super recept!

Beantwoorden
VA
michel dikkes 2020-06-01 14:41:36

en zout tja ik gebruik 1,5 procent zout is ook wel te doen

Beantwoorden
MI
Qwill 2020-10-16 15:10:55

Mooi en goed recept lekker bolletje

Beantwoorden
QW
Sylvia 2020-12-30 12:05:09

Is er in deze nog voorkeur tussen gewone bloem en patent bloem?

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-01-11 11:49:29

Bij voorkeur patentbloem

Beantwoorden
Jolanda 2021-02-03 16:06:56

Hoe kan ik deze broodjes het beste bewaren? En hoe lang?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-08 12:05:25

Versgebakken zijn ze het lekkerst. Wil je ze langer dan 1-2 dagen bewaren, dan zou ik ze invriezen.

Beantwoorden
Jolanda 2021-02-12 10:06:15

Versgebakken zijn ze erg lekker. We krijgen ze alleen niet in één dag op. Dus ik bedoelde te vragen hoe bewaar ik ze het beste tot de volgende dag. Ik doe het nu in een plastic zak, de volgende dag zijn ze dan toch echt minder lekker. Heb je een andere tip?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-15 13:56:37

Zelfgebakken brood wordt helaas altijd snel oud. Het beste werkt invriezen. En anders inderdaad luchtdicht verpakken en op kamertemperatuur bewaren, maar dan zullen ze al wel snel iets ouder worden.

Beantwoorden
Dick 2021-02-19 10:02:52

Goed recept. Mis alleen de aanwijzing “zeef de bloem”. Dit is van toepassing op elk recept!

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-02-21 09:17:13

Het zeven van de bloem doe ik eigenlijk nooit, enkel als een mengsel heel luchtig moet zijn, bijvoorbeeld voor biscuitdeeg. Van oudsher werd de bloem gezeefd om te voorkomen dat er steentjes of andere dingen in de bloem zaten, die er niet hoorden. Voor het bakken van brood heeft het zeven geen enkel voordeel, het is alleen maar een extra handeling.

Beantwoorden
Peter Blom 2021-08-13 10:32:39

Rutger kan de gluten versterken door een eitje mee te mengen Slegte bloem in de filippijnen

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-08-16 14:46:22

Dat weet ik niet, daar kan ik geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Dorien 2021-02-28 11:11:45

Dient de boter pas toegevoegd te worden wanneer je alle overige ingrediënten al gekneed hebt? Dus eigenlijk achteraf in brokjes van bv 10 gram?

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-03-08 10:41:33

Ja klopt, maar deze kneed je er nog wel helemaal doorheen. De boter moet wel helemaal opgenomen worden in het deeg.

Beantwoorden
gert 2021-04-08 14:19:50

luchtdicht in plasticzak verpakking met een stukje bleekselderij in de verpakking blijft het dagenlang vers
Wel de lucht er uit duwen

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-04-12 11:03:41

Leuke tip! Die is ook nieuw voor mij.

Beantwoorden
teketheo 2021-06-06 17:00:50

lekker met stroop

Beantwoorden
TE
Esther 2021-07-01 11:26:59

Nog nooit zulke lekkere broodjes gebakken, meestal waren het harde klompen die niet te eten waren. Maar dit recept is perfect!

Beantwoorden
ES
Jonas vdmb 2021-07-17 04:34:23

Juist het deeg proberen te maken, amai wat een plakkerige boel in mijn mengmachine. Heb ke daar een tip voor of wat zou ik verkeerd doen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-07-21 14:02:42

Heb je alles goed afgewogen? En lang genoeg gekneed? Door het kneden wordt het deeg ook minder plakkerig. Volgende keer kun je kijken naar een eiwitrijkere patentbloem.

Beantwoorden
Chantal 2021-07-21 19:17:44

Hey Rutger,

Ik heb net de bolletjes gebakken en zijn heerlijk, alleen beetje misvormd door mijn te kleine bakplaat. Maar niet minder lekker. Verder heb ik broodverbeteraar gebruikt. Zo kan ik kijken of mijn brood minder snel oud wordt?

Beantwoorden
CH
Walter 2022-10-26 21:36:23

Nee geen broodverbeteraar als je zonder kan, de gemalen haren van Chinezen worden gebruikt als grondstof voor broodverbeteraar (dat wil je toch niet eten)

Beantwoorden
WA
Wilco 2021-08-07 11:06:44

Heerlijke bolletjes, nu al weer 3 keer gemaakt en elke keer perfect, in een goed afgesloten ziplock zak na 2 dagen nog prima eetbaar

Beantwoorden
WI
Dineke 2021-09-28 16:41:20

Waar kan he verse gist kopen

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-10-03 17:54:25

Bij grotere supermarkten (vaak bij de Jumbo) bij midden-Oosterse supermarkten en bij de meeste bakkers.

Beantwoorden
Nanne 2021-10-21 08:28:20

Voor de 2e keer rijzen. Hoef je ze dan niet meer af te dekken? Ik heb ze in de oven staan, 30 graden met wat water.

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-10-24 12:48:18

Dat is wel verstandig, tenzij ze in een vochtige omgeving staan, bijvoorbeeld een afgesloten oven met een bak warm water.

Beantwoorden
Johan 2021-11-29 06:34:23

Welke broodbakker smeert de broodjes in met geklaarde boter ?? Dat wordt namelijk een vette bende je krijgt ze niet meer in een plastic zakje

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-30 13:33:47

Het wordt veel vaker gedaan bij broden en broodjes, maar je kunt het ook achterwege laten. Het vet trekt ook nog wat in het brood, het wordt geen vette bende verder.

Beantwoorden
Henry 2022-11-20 15:16:45

Ik denk elke echte authentieke bakker zijn broodjes met geklaarde boter insmeert. Vaak voor de snelheid en hoeveelheid gaat dat met een soort verfspuit.

Beantwoorden
HE
Wieteke 2021-12-20 09:01:54

Hoe meet ik zout af, mijn weegschaal is niet precies genoeg. Ik heb een maatschepje van 15ml.
Mijn broodjes waren te stevig, waar kan dat aan liggen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-12-21 07:52:34

Daar is inderdaad een iets preciezere weegschaal voor nodig. Of je kunt de helft van je maatschepje van 15 ml gebruiken. Het deeg goed en lang kneden en laten rijzen maakt de broodjes mooi luchtig.

Beantwoorden
Vera 2021-12-21 15:22:22

Hi ik had net iets minder melk. Dat leek niet uit te maken voor het deeg maar het wou niet rijzen tips?

Beantwoorden
VE
Brian 2022-06-28 18:49:35

Dan heb je het mogelijk te koud gehad in de ruimte, Gist houd van warmte, dus rond de 23 graden is perfect. Zit je rond de 19 graden, dan duurt het rijzen veel langer of gebeurt het helemaal niet.

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-12-22 07:23:21

Dat kan inderdaad met de hoeveelheid melk te maken hebben. Of met de temperatuur. Of doordat het deeg te kort gekneed is.

Beantwoorden
Miriam 2021-12-25 15:06:50

Hi Rutger, kan dit eventueel ook met gist in poedervorm gemaakt worden. Ik woon in Frankrijk, geen idee of ik verse gist kan krijgen hier.

Beantwoorden
MI
Ineke 2022-08-21 08:22:18

Ik woon ook in Frankrijk en verse gist is prima verkrijgbaar in de (grote) supermarkten. Kijk bij het gekoelde gebak, daar staat meestal in een hoekje een doosje met kleine blauwe kubusvormige gistblokjes. Of vraag een beetje gist bij de boulangerie. Succes!

Beantwoorden
IN
Marina 2022-02-26 15:35:38

Hii Mirjam,
Ik weet niet waar je woont maar bij de intermarché verkopen zo verse gist, op de gekoelde patisserie afdeling. Zo niet dan je het ook bij de boulangier vragen.

Beantwoorden
MA
Miriam 2022-01-04 11:18:22

De broodjes zijn goed gelukt, maar moest wel de temperatuur verlagen want ze werden in no time donkerbruin.(Geen hete lucht gebruikt) Bedankt voor dit recept!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-27 14:03:39

Dat kan prima. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Sacha 2021-12-28 14:16:27

Goedendag Rutger
Even een vraagje kan je gewoon witte bolletje maken dan zelf vulling er bij gooien

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-28 14:52:12

Hoi. Dat ligt er een beetje aan wat de vulling is, maar in principe ka dat wel ja.

Beantwoorden
Marieke 2022-01-11 15:33:21

Hoi Rutger,

Kunnen deze broodjes gevuld worden met banketbakkersroom?

Groetjes

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-17 08:40:44

Tuurlijk! Maar ik heb ook een ander recept voor roombroodjes: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/roombroodjes-zelf-bakken-recept/

Beantwoorden
Bianca 2022-01-21 18:08:47

Heb ze vandaag gemaakt me eerste keer alleen lijken het meer italiaanse bollen qua grote en stevigheid normaal heb ik met vakken wel een idee waar ik een foutje heb gemaakt naar nu geen idee???ze zijn wel heel lekker alleen stevig en dus een hele hap heb Zeeuws bloem gebruikt en heb geduld gehad met rijzen wat heb ik fout gedaan???

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-01-22 12:19:17

Zeeuwse bloem is niet geschikt om brood mee te bakken. Dat bevat te weinig eiwitten. Gebruik de volgende keer patentbloem, dat zal een veel beter resultaat opleveren.

Beantwoorden
Monique 2022-02-04 18:26:59

Hoi, ik woon in een buitenland waar geen basterdsuiker te verkrijgen is. De oven gaat ook maar t/m 230 graden. Wat kan ik doen om toch zachte bolletjes te krijgen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-02-07 18:33:25

Je kunt fijne suiker gebruiken. De baktijd zal je iets moeten verlengen. Daardoor kunnen ze wel wat droger worden.

Beantwoorden
GertJan 2022-02-05 18:39:58

Hallo Rutger, hoeveel centimeter doorsnede worden deze bolletjes?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-02-07 18:24:05

Ik heb ze niet opgemeten, maar ik denk zo'n 8-10 centimeter.

Beantwoorden
Marissa van den Broek 2022-02-11 13:13:41

Zou je een recept met bereidingswijze kunnen maken op je site. Al jouw recepten worden perfect maar zachte volkoren bolletjes blijven een teleurstelling. Ik heb al gevarieerd met hoeveelheid melk, gist, rijstijd maar ze blijven heel erg plat alhoewel de smaak goed is en ze wel luchtig zijn worden het niet echte mooie ronde bolletjes zoals de witte uit dit recept. Die zijn echt top. Ik hoop dat je me kunt helpen want ik kom er niet uit.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-02-15 08:38:00

Ik kan niets beloven, maar schijfhet op mijn to-bake lijst :)

Beantwoorden
Maryse 2022-02-13 09:35:18

Lekkere bolletjes. Als je een deel van de melk vervangt door een ei, krijg je een nog rijkere smaak. Ik heb anijspoeder toegevoegd aan het deeg en heb ze met abrikozenjam bestreken na het bakken, voor een zoet zondagsbolletje.

Beantwoorden
MA
HuubvG 2022-04-05 18:29:49

Mijn eerste zelgemaakte bolletjes, bijna gelukt! Helaas werden ze te snel bruin, moesten er eerder uit, anders zouden de korsten verbranden. Maar zijn daardoor niet goed gaar geworden. Binnenkort ga ik het zéker weer proberen want het lukte verder heel goed, maar dan zet ik de ovenstand 10° lager. Het kan zijn dat mijn oven heter wordt dan hij aangeeft.

Eentje heb ik geproefd, was wel klef van binnen. Nog een heb ik even in de magnetron gedaan tot er stoom afkwam, plm 10 seconden, werd wel gaar maar droog. De rest gaat in de vriezer om ze later in plakken te snijden en er wentelteefjes mee te bakken, dan worden ze alsnog gaar (neem ik aan?).

Beantwoorden
HU
Henk 2022-08-26 15:24:31

Bakken op 210 graden, inschieten op 240 is de oplossing

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-04-10 11:16:33

Hi. Heb je wel onder- en bovenwarmte gebruikt. Met hetelucht kunnen ze inderdaad te snel te donker worden vanbuiten, terwijl ze vanbinnen nog niet gaar zijn.

Beantwoorden
HuubvG 2022-04-05 18:32:07

Oeps, nu heb ik zojuist de sterren niet aangeklikt bij het verzenden, wat nu?

Beantwoorden
HU
Debbie 2022-04-11 22:28:41

Al een aantal keer dit recept gemaakt, wel wat ingrediënten vervangen ivm allergieën, maar heerlijke broodjes en eindelijk lukt 't mij zachte broodjes voor de kinderen te bakken!

Dankjewel voor dit recept!

Beantwoorden
DE
Diana van Ekris 2022-04-13 14:27:56

Bedankt voor het recept! Ik heb het met soyamelk en violife boter gemaakt. De broodjes vallen wat “zwaar” uit. Wat doe ik verkeerd of kan ik anders doen om de broodjes luchtiger/lichter te krijgen?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-04-13 14:35:13

Je zou iets meer gist kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Wendy 2022-04-28 17:30:10

Ik heb ze dit weekend gemaakt (wel de melk en boter vervangen door een plantaardige variant), en perfect gelukt: SUPERLEKKER!

Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
WE
Maxine 2022-04-30 20:20:48

Nu 2x geprobeerd, tweede keer al beter dan de eerste keer, maar nog niet zo luchtig als ik zou willen. Heb hem zelfs vaker laten rijzen maar vindt ze nog steeds wat zwaar. Alles precies volgens het recept gedaan, alleen verse gist vervangen met instant gist (hoeveelheid omgerekend). Wat doe ik verkeerd? Of iemand nog tips voor luchtiger brood?

Beantwoorden
MA
Henny Drijfhout 2022-07-11 21:35:26

Voeg 10% tarwegluten toe. Kruimeltje vit c.

Beantwoorden
HE
Brian 2022-06-28 18:43:55

Als je te lang laat rijzen is ook niet goed, want dan krijg je over fermentatie van het gist en dan krijg je een brood met veel luchtgaten die inzakken bij het bakken. En dus bakstenen.

Beantwoorden
BR
Toon 2022-05-15 14:37:44

Instant gist en de suiker oplossen in de lauwe warme melk.
Geen zout bij de gist doen maar van tevoren door de bloem.
Daarna de melk met de gist en suiker door de bloem kneden.
Dan kan het eigenlijk niet verkeerd gaan.

Beantwoorden
TO
Annem 2022-05-25 11:46:12

Bakstenen zijn het geworden en ja heb het precies gedaan als aangegeven. Nooit meer

Beantwoorden
AN
Nola Dijkmans 2022-09-19 09:38:23

gist in te warm water opgelost? Het mag niet warmer zijn dan lauw, anders dood je het gist...

Beantwoorden
NO
Rutger 2022-05-29 21:10:31

Wat jammer. Er zal ergens iets mis gegaan zijn met het kneden, rijzen, afwegen of opbollen.

Beantwoorden
Peggy 2022-06-06 13:04:29

Rutger, wat een fantastisch recept! We wonen in Duitsland en hebben af en toe heimwee, je oud Hollandse recepten zijn geweldig! Super gelukt, helemaal tevreden, duizend maal dank! Aan iedereen die bakstenen creeert: mogelijk ligt dit aan het kneden? Je moet echt kneden tot het deeg niet meer aan de handen blijft plakken, dat duurt even. De hoeveelheid meel klopt echt, als je maar lang genoeg door gaat met kneden!

Beantwoorden
PE
Maarten 2022-06-12 12:58:26

Geweldig recept. Luchtig en heerlijk. Gebruik wel geïmproviseerde rijskast.

Beantwoorden
MA
Gerardus Klijn 2022-08-01 07:08:28

Kan je ook een printvriendelijke versie maken van jouw recepten! Ik print die altijd uit en neem dat mee naar de keuken. Het is natuurlijk eeuwig zonde en slecht voor het milieu dat er ook zoveel kleur mee geprint wordt.
Het gaat mij om de tekst!

Beantwoorden
GE
peter 2022-08-23 21:34:55

copie txt of pagina als niet anders kan , paste in notepad, notepad neemt alleen txt over. print van uit notepad.

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-08-01 10:25:14

Hoi. Ik ga kijken wat ik voor je kan doen. Voor de tussentijd, je kunt het recept ook altijd in WORD kopiëren en vanuit daar printen.

Beantwoorden
Wendy 2022-09-29 03:10:56

Hallo had een vraagje,moet het persee verse gist zijn kan het gewoon gist uit een zakje zijn? Zo ja hoeveel gr, en die suiker kan je die eruit laten of gebeurt er dan wat met de deeg.
Thanks

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-10-11 09:00:56

Hoi. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Marion 2022-10-30 19:15:37

Hoi Rutger, kan ik hiervoor ook mijn desem gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-31 08:40:13

Dat moet volgens mij wel kunnen, maar op dit moment heb ik daar met dit recept te weinig ervaring mee om een goed advies te kunnen geven.

Beantwoorden
Balto 2022-11-01 10:07:53

Hoi rutger
Kan het zijn dat mijn bolletjes na 20 min nog niet verdubbeld zijn in volume? Moet ik ze nog wat langer laten rijzen of direct doorgaan naar de volgende fase?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-11-19 09:59:38

Hoi. Ze zijn na 20 minuten inderdaad nog niet verdubbeld. Dat hoort zo. Je kunt gewoon verdergaan met de volgende stap.

Beantwoorden
Leo wols 2022-11-08 09:45:21

Balto,dat hangt sterk af van de rijstemperatuur ,wat ik bij brooddegen altijd doe is de oven op 40 graden met op de bodem een plaatje met water.
Ook schuif ik tijdens het ovenrijzen een tweede plaat direct onder de plaat met de producten,zodat de onderkant van de eerste plaat niet TE warm wordt!
Ook spuit ik de oppervlakte van het brood enige keren met wat water om vooral bij zachte broodjes de korst niet te hard te laten worden.
Ik ben wel geen Rutger maar toch een antwoord van een ex bakker die nu thuis zijn heil zoekt met zijn hobby.

Beantwoorden
LE
Carmen 2022-11-03 12:40:31

Yesss! Ze zijn gelukt en nog goed van smaak ook! Nu lekker aan het genieten van een vers warm bolletje met jam.
Ze zijn mooi rond en luchtig.
Heb 25gr zakjes gist gebruikt ipv verse gist.
Heb de oven voorverwarmd op 250gr, daarna teruggezet naar 210gr ( onder-boven warmte ) in ongeveer 12minuten gebakken.

Heb alleen geen geklaarde boter gedaan.
Voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
CA
Matthea 2022-11-16 11:24:30

Dank je wel Rutger, ik heb heerlijke broodjes gebakken.

Beantwoorden
MA
Maaike 2022-11-27 08:16:19

Beste Rutger, wat ik mij afvroeg. Als je een Kitchen aid keuken machine hebt met een deeghaak, hoef je dan niet zelf te kneden? Alles mengen en dan 15 minuten de machine laten draaien? Juist dat kneden vind ik zo zwaar. Dank je wel.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 15:20:59

Dat klopt, je kunt het dan zo'n 10 minuten op stand 2 kneden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.