Gulab jamun is een van de bekendste desserts in India! Deze gefrituurde deegballetjes zijn een fijne tegenhanger van de Indiase hoofdmaaltijd, die over het algemeen boordevol smaak en specerijen zit. De zachte gefrituurde balletjes liggen in een zoete, plakkerige suikersiroop, die veel smaak geeft en het dessert heerlijk zoet maakt. Lauwwarm is dit gulab jamun dessert het lekkerst. Serveer de zachte deegballetjes met vanille-ijs en geniet van dit heerlijke Indiase toetje!

Met dit gulab jamun recept maak je 20 balletjes. Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal.

Gulab jamun

Wat is gulab jamun?

Het Indiaase dessert gulab jamun bestaat uit gefrituurde deegballetjes in een smaakvolle suikersiroop. Hoewel gulab jamun een typisch Indiaas recept is, kent het zijn oorsprong in Perzië. Eeuwen geleden kwam het terecht in India en vandaag de dag is gulab jamun een geliefd en populair Indiaas dessert. Niet alleen India zelf, maar wereldwijd.

Khoya of gulab jamun met melkpoeder?

Traditioneel wordt er ingekookte melk gebruikt voor het deeg van gulab jamun. Deze ingekookte melk wordt khoya (of khoa) genoemd en is in India in blokken te koop. Voor khoya wordt melk ingekookt tot alleen de vaste bestanddelen overblijven.

Tegenwoordig wordt ook steeds vaker melkpoeder gebruikt. Ook in dit recept maak ik het deeg voor de gulab jamun met melkpoeder in plaats van ingekookte melk. Het gebruik van volle melkpoeder is makkelijker en sneller dan de traditionele methode.

Gulab jamun

Ghee gebruiken voor gulab jamun

Naast melkpoeder gaat er ook ghee door het deeg voor gulab jamun. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Geklaarde boter maak je door boter te verhitten en de melkbestanddelen eraf te scheppen, zodat je alleen het pure botervet overhoudt. Hoewel ghee lijkt op geklaarde boter, is het net wat anders.

Om ghee te maken, wordt de boter langer verwarmd. Hierdoor is de smaak van ghee iets voller en heerlijk nootachtig. Het geeft de gulab jamun een extra lekkere smaak. Je kunt hier ghee kopen.

Gulab jamun in suikersiroop

Om de gulab jamun een heerlijke smaak en textuur te geven, worden ze na het bakken in de suikersiroop gelegd. Om de siroop een fijne smaak te geven heb ik kardemom, saffraan en rozenwater gebruikt. Dit zijn heerlijke rijke, luxe smaken voor dit Indiase dessert!

Gulab jamun

Indiase deegballetjes frituren: met of zonder frituurpan

Voordat de deegballetjes in de suikersiroop worden gedompeld, worden ze eerst gefrituurd. Mocht je een frituurpan hebben, dan kun je die gebruiken. Heb je geen frituurpan, dan kun je ook frituren in een pan. In dat geval raad ik aan om een (digitale) thermometer te gebruiken, zodat je de temperatuur goed in de gaten kunt houden. Is de olie te koud, dan worden de balletjes niet gaar, maar vooral heel vet. Is de olietemperatuur te hoog, dan zullen de deegballetjes te snel donker worden, waardoor ze van binnen nog niet gaar zijn. Een overzicht van handige thermometers vind je hier.

Gulab jamun

Gulab jamun bewaren

Heb je zelf dit heerlijke Indiase recept gemaakt? Het beste en lekkerste is om de gulab jamun te bewaren in de suikersiroop, in de koelkast. Het dessert blijft dan zo’n 4-5 dagen goed.

Tip: haal de bolletjes op tijd uit de koelkast, zodat ze niet ijskoud zijn als je ze serveert. Het is ook lekker om ze kort op te piepen in de magnetron, zodat ze net iets warmer en zachter zijn. Vooral gecombineerd met een bolletje ijs is dit onwijs lekker.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf gulab jamun dessert maken

Deeg voor gulab jamun maken

Doe de melkpoeder, de bloem en het bakpoeder in een kom en meng alles door elkaar. Voeg de ghee toe en meng dit met je vingers door het mengsel tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg de melk toe en meng alles met je handen of met een spatel tot een glad deeg. Kneed het niet te lang door, als je van het deeg een bal kunt maken is het goed. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 15 minuten rusten op kamertemperatuur.

Suikersiroop maken

Doe voor de suikersiroop het water, de suiker, de kardemompeulen en naar wens de saffraan in een pan en breng dit aan de kook. Laat de suikersiroop 3-4 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer het rozenwater door de siroop.

Gulab jamun balletjes maken

Verwarm de olie voor op 160 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Verdeel het deeg in 20 gelijke porties en rol daar gladde bolletjes van. Is het deeg te droog om mooie gladde balletjes van te rollen, voeg dan een paar druppels melk toe. Is het te plakkerig, dan kun je nog een theelepel bloem toevoegen.

Bak de bolletjes in 4-6 minuten goudbruin in de olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier. Schep de gebakken bolletjes vervolgens in de suikersiroop en laat ze daar minimaal 2 uur in liggen. Bewaar de bolletjes in de siroop in de koelkast. Haal ze op tijd uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur zijn wanneer je ze eet. Bestrooi de gulab jamun voor het serveren met de gehakte pistachenoten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)