- Voor de spritsen
- 225 gr margarine/boter/combinatie van beide
- 125 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 2 el melk
- 150 gr bloem
- 125 gr Zeeuwse bloem (eventueel te vervangen door gewone bloem)
Een tijdje terug plaatste ik dit artikel over cakes met verschillende vetstoffen. Omdat ik ook benieuwd was wat de effecten van verschillende vetstoffen bij koekjes zijn, nam ik ook hier de proef op de som. Hiervoor gebruikte ik onderstaand spritsenrecept, dat ik heb gemaakt met margarine, boter en een combinatie van beide (50/50).
Wat zijn de verschillen?
Bij het verwerken van de vetstoffen viel het op dat de margarine een zachter, iets makkelijker te verwerken deeg opleverde. Om de spritsen van het boterdeeg te vormen moet je behoorlijk wat kracht kunnen zetten met de spuitzak, bij het margarine-deeg ging dat iets makkelijker.
Al lijken de gebakken spritsen op de foto erg op elkaar, toch verschilden ze wel qua textuur en smaak. De margarine-spritsen zijn iets knapperiger en brosser van structuur. De boterspritsen zijn wat kruimeliger en ‘korter’. De spritsen met margarine vloeiden iets meer uit dan die met boter, maar dat verschil was minimaal. De margarinespritsen waren neutraal van smaak, met een frisse touch door de citroenrasp. De boterspritsen hadden een rijkere smaak. De combinatie van margarine en boter leverde een verrassend lekkere sprits op, met een mooie knapperigere structuur en volle smaak.
Bereiding: Spritsen
Verwarm de oven voor op 160 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de vetstof met de basterdsuiker, het zout en de citroenrasp in een kom en mix het een paar minuten tot het mooi romig is. Voeg de melk toe en mix nog 1 minuut goed door.
Zeef de beide soorten bloem boven de kom en meng dit door het botermengsel. Leg het deeg als alles gemengd is op het werkblad en wrijf het een aantal malen stevig met je hand uit op het aanrecht. Je zal zien dat het deeg wat witter en soepeler wordt, dat is ook de bedoeling! Dit duurt ongeveer 1 minuut.
Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat rondjes van het deeg. Doe dit niet te dicht op elkaar, de spritsen lopen nog wat uit tijdens het bakken.
Bak de spritsen in 25 tot 30 minuten licht goudbruin en gaar. Haal de spritsen direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gesponsord door Unilever.