- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2½ tl bakpoeder
- 3 el speculaaskruiden
- ½ tl zout
- 250 ml karnemelk
- 150 gr sinaasappelmarmelade
- 175 gr gedroogde cranberry’s
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 20 gr amandelschaafsel
Dit kruidkoek recept is verrijkt met sinaasappelmarmelade en cranberry’s. Dat geeft de kruidcake een heerlijke volle smaak. In plaats van de cranberry’s kun je ook ander (in stukjes gesneden) gedroogd fruit gebruiken, zoals rozijnen, abrikozen of vijgen. Je maakt met dit recept kruidkoek voor zo’n 10-15 plakken. Wil je zelf kruidkoek kruiden maken? Check dan hier mijn recept voor speculaaskruiden!
Kruidkoek maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de bloem, lichtbruine basterdsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout in een kom en meng deze. Voeg de karnemelk en de sinaasappelmarmelade hieraan toe en roer alles met een spatel tot een plakkerig beslag. Meng als laatste de cranberry’s door het beslag.
Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi dit met het amandelschaafsel.
Kruidkoek bakken
Bak de kruidkoek in 65-85 minuten gaar. Dreigt het amandelschaafsel bovenop te donker van kleur te worden, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie. Test of de kruidkoek gaar is met een satéprikker. Steek de prikker in de koek en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de kruidkoek gaar. Laat de koek 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat ‘m verder afkoelen op een rooster. Pak de kruidkoek als deze bijna is afgekoeld in plasticfolie in, dat zorgt ervoor dat de buitenkant ook zacht wordt.
Foto: Erik Spronk










