Met behulp van een speculaasplank kun je de mooiste speculaasjes bakken. In deze stap-voor-stap uitleg laat ik je zien hoe je een speculaasplank kunt gebruiken. Speculaasplanken vind je in de meeste bakwinkels, maar je komt ze ook vaak tegen in kringloopwinkels. Zelf heb ik inmiddels een hele verzameling planken uit kringloopwinkels, waarmee ik de mooiste speculaasjes en speculaaspoppen bak. Let er wel op dat je de baktijd van de speculaasjes aanpast aan de grootte en dikte van de vorm. Hoe groter en dikker het koekje wordt, des te langer het moet bakken. Een speculaaspop heeft bijvoorbeeld veel meer tijd nodig, die moet zeker 30 minuten bakken. Het recept voor (amandel)speculaasjes vind je hier.

Stap 1

Kneed het speculaasdeeg na het rusten kort door, zodat het soepel wordt. Zorg er wel voor dat het deeg niet te warm wordt.

Werken met een speculaasplank

Stap 2

Bestrooi de speculaasplank met behulp van een theezeefje of cacaostrooier met wat rijstmeel. In plaats van de plank te bestuiven met rijstmeel kun je ook gewone bloem gebruiken, maar rijstmeel werkt het allerbest.

Werken met een speculaasplank

Stap 3

Klop het overtollige meel eraf, er hoeft maar een heel dun laagje op de plank te zitten. Als de plank nog niet vettig is van het deeg zal de bloem niet goed blijven plakken. Na een paar koekjes komt dat vanzelf goed.

Werken met een speculaasplank

Stap 4

Neem wat van het deeg en druk dit stevig in de speculaasplank.

Werken met een speculaasplank

Stap 5

Snijd het deeg met een scherp mes af langs de bovenkant van de plank. Je kunt hiervoor ook een stuk ijzerdraad gebruiken en deze over de plank door het deeg trekken.

Werken met een speculaasplank

Stap 6

Tik met de lange kant van de plank tegen het werkblad, zodat de speculaasjes eruit vallen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaasjes verder volgens het speculaasjes recept.

Werken met een speculaasplank

Let op: Als het deeg te warm wordt komt het lastiger uit de vorm. Leg het in dat geval weer even terug in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Vanlangendonck Annemie 2021-10-20 21:05:46

Waar vind ik zo een speculaasplankje. Die van U vind ik juist mooi van maat,

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-10-24 12:49:15

Bij (online) bak en kookwinkels of in een kringloopwinkel.

Beantwoorden
Rudolf 2021-09-21 15:48:38

Om de rijstebloem op het plankje te krijgen gebruik ik een nieuw schilderskwast die ik in de rijstebloem "doop" en dan heel voorzichtig de kwast uitkloppen boven het plankje, alsof je stof verwijderd. Werkt prima

Beantwoorden
RU