Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 60 gr boter
  • 115 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 3 eiwitten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr pecannoten

Financiers zijn kleine cakejes en vallen onder de noemer friandises; kleine zoete hapjes die aan het einde van de maaltijd bij de koffie of thee worden geserveerd. Natuurlijk kun je er ook op ieder ander moment van de dag van genieten of je kunt ze gebruiken als onderdeel van een dessert. Afgelopen maand deelde ik in Delicious. magazine mijn basisrecept voor financiers. Dat recept kun je hier lezen. In dit recept laat ik je zien hoe je chocolade financiers kunt maken. Ook dit is een basisrecept waarmee je zelf nog kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp of koffie-extract toe aan het beslag of gebruik andere noten om de friandises mee af te werken. Ik heb er voor gekozen om deze financiers te bakken in een cupcakevorm, maar je kunt ze ook kleiner maken, bijvoorbeeld in dit siliconen matje. Let er wel op dat de baktijd dan iets korter wordt. Met dit chocoladefinanciers recept kun je in een cupcakevorm 12 financiers maken.

Chocolade financiers maken

Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met een laagje kokend water. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie.

Doe de suiker, bloem, het amandelmeel en zout bij elkaar en roer hier de eiwitten doorheen. Spatel als laatste het chocolademengsel erdoor en meng goed door tot een glad beslag. Laat het beslag minimaal een halfuur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of lepel voor 1/3e vol en leg er de pecannoten op. Bak de chocolade financiers in 13-18 minuten gaar. Haal de financiers direct na het bakken voorzichtig met een lepel uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Janneke 2020-10-24 11:48:00

Beste Rutger, klop je de eiwitten niet eerst op?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-10-26 13:07:00

Dat is voor dit recept niet nodig, de eiwitten kunnen er gewoon zo bij.

Beantwoorden
Anita 2020-10-22 15:12:46

Hallo,
Kan de gesmolten chocolad/boter er warm doorheen, d.w.z. zo uit de aubainmarie?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-10-26 13:10:50

Als het niet te heet is kan dat prima. Maar niet veel heter dan 40 graden ongeveer.

Beantwoorden
Steven 2020-10-22 10:51:48

Hey rutger, wat als je dit nou met zon financierz vorm doet (laten we die van de link als voorbeeld pakken), welke baktijd zou je dan gebruiken, of heb je daar een apart recept voor online staan?

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-10-26 13:12:52

Je bakt ze dan net 2-3 minuten korter, afhankelijk van de grootte van de vorm.

Beantwoorden
Henny Berghuis 2020-10-21 20:04:46

Lijkt me lekker, ga ik eens proberen te bakken, bedankt.

Beantwoorden
HE
C 2020-10-18 15:19:34

Dus je klopt de eiwitten niet eerst op?

Beantwoorden
C
Rutger 2020-10-19 09:40:18

Dat is niet nodig voor dit recept.

Beantwoorden