Speciaal voor de koude dagen en de feestdagen die eraan komen heb ik deze winterse cheesecake met stoofpeertjes gemaakt! Wat de taart winters maakt? In elk onderdeel van de taart heb ik fijne specerijen verwerkt; geroosterd venkelzaad in de bodem, kaneel door de vulling en steranijs en kaneel in de stoofpeertjes. Deze combinatie van winterse smaken, een romige cheesecake vulling en de in wijn gestoofde peertjes zorgt voor een onwijs lekkere taart!
Serveer de taart bij de koffie of als dessert tijdens de feestdagen! Van deze winterse cheesecake kun je met 10-12 personen genieten.
Stoofpeer cheesecake maken
Voor de vulling van deze cheesecake heb ik Philadelphia gebruikt, maar je kunt ook een andere soort roomkaas gebruiken. Meer bakken met dit specifieke type roomkaas? Bekijk dan mijn basis Philadelphia cheesecake recept. Deze winterse cheesecake wordt gebakken. En wil je meer algemene tips en tricks weten voor een lekkere cheesecake? Alle uitleg vind je in mijn cheesecake basisrecept.
Hoe kan ik deze winterse cheesecake bewaren?
Zonder de topping van stoofpeertjes en de lange vingers om de taart, kun je de cheesecake 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Eenmaal opgemaakt kun je de winterse cheesecake maximaal 2 dagen bewaren. Je kunt deze lekkernij ook luchtdicht verpakt invriezen voor 2-3 maanden, zonder de stoofpeertjes en lange vingers.
- Voor de bodem
- 1 ½ tl venkelzaad
- 175 gr digestives
- 60 gr boter, gesmolten
- Voor de vulling
- 600 gr Philadelphia naturel
- 150 gr fijne kristalsuiker
- 125 gr zure room
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 25 gr maïzena
- 1 ½ tl kaneelpoeder
- 1 tl vanille-extract
- Voor de topping
- 10 (afgekoelde) stoofpeertjes, volgens dit stoofperen recept
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 25-30 lange vingers, zelfgebakken of gekocht
Bereiding: Winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes
Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan. Laat het afkoelen en stamp het fijn in een vijzel. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter en het venkelzaad door de kruimels en verdeel het kruimelmengsel gelijkmatig over de springvorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat makkelijk met een glas met een platte bodem.
Verwarm de oven voor op 130 °C en zet een braadslee met kokend water onderin de oven. Doe de Philadelphia met de fijne suiker in een kom en roer deze kort los. Voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe en klop alles tot een egale massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, als het maar goed gemengd is. Giet het Philadelphiamengsel op de bodem en strijk het glad. Zet de cheesecake op een rooster in het midden van de oven, boven het waterbad, en bak hem in 1¼ tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.
Doe de stoofpeertjes in een pan en giet de wijn (en/of port) erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.
Haal de afgekoelde stoofpeertjes uit het vocht en laat ze uitlekken. Snijd de onderkanten van de peertjes af, zodat ze goed rechtop blijven staan. Zet de peertjes op de Philaldelphia cheesecake. Snijd de lange vingers af op de juiste hoogte, zodat ze net iets hoger zijn dan de taart, en plaats deze aan de zijkant tegen de cheesecake. Voor een extra feestelijke touch strik je een mooi lint om de taart! Geniet samen met de hele familie van deze heerlijke winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Philadelphia
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een mooi recept! Kan de bodem ook van bastognekoeken? Of is die smaak te overheersend?
BeantwoordenDat wordt met een cheesecake heel lastig. Er is wel lactose vrije roomkaas verkrijgbaar, maar die is nog wel gemaakt van koemelk.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.