Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 1 ½ tl venkelzaad
  • 175 gr digestives
  • 60 gr boter, gesmolten
  • Voor de vulling
  • 600 gr Philadelphia naturel
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 125 gr zure room
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 25 gr maïzena
  • 1 ½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • Voor de topping
  • 10 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 25-30 lange vingers, zelfgebakken of gekocht

Speciaal voor de koude dagen en de feestdagen die eraan komen heb ik deze winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes gemaakt! Wat de taart winters maakt? In elk onderdeel van de taart heb ik fijne specerijen verwerkt; geroosterd venkelzaad in de bodem, kaneel door de vulling en steranijs en kaneel in de stoofpeertjes. Dat in combinatie met de romige cheesecakevulling en de in wijn gestoofde peertjes en je hebt een onwijs lekkere taart! Serveer de taart bij de koffie of als dessert tijdens de feestdagen! Van deze winterse Philadelphia cheesecake kun je met 10-12 personen genieten!

Voor de vulling van deze cheesecake heb ik Philadelphia gebruikt. Dat is romig en zacht van structuur waardoor het goed te gebruiken is voor een cheesecake en het geeft een onwijs lekker resultaat. Eerder maakte ik daar ook al deze ongebakken cheesecake met sinaasappel mee. En er komt nog iets leuks aan! Vorige week heb ik namelijk samen met Francesca kookt een cheesecake masterclass gegeven. Het videoverslag daarvan en een artikel met tips & tricks voor de lekkerste cheesecakes lees je hier binnenkort!

Ga jij aan de bak met deze Philaleldphia cheesecake? Of ga je één van de andere cheesceakes bakken die je op mijn blog vindt? Ik zou het superleuk vinden als je een foto daarvan deelt op social media met #MijnPhilaldelphiaCheesecake en #RutgerBakt.

Winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes

Bereiding: Winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes

Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan. Laat het afkoelen en stamp het fijn in een vijzel. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter en het venkelzaad door de kruimels en verdeel het kruimelmengsel gelijkmatig over de springvorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat makkelijk met een glas met een platte bodem.

Verwarm de oven voor op 130 °C en zet een braadslee met kokend water onderin de oven. Doe de Philadelphia met de fijne suiker in een kom en roer deze kort los. Voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe en klop alles tot een egale massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, als het maar goed gemengd is. Giet het Philadelphiamengsel op de bodem en strijk het glad. Zet de cheesecake op een rooster in het midden van de oven, boven het waterbad, en bak hem in 1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Doe de stoofpeertjes in een pan en giet de wijn (en/of port) erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Haal de afgekoelde stoofpeertjes uit het vocht en laat ze uitlekken. Snijd de onderkanten van de peertjes af, zodat ze goed rechtop blijven staan. Zet de peertjes op de Philaldelphia cheesecake. Snijd de lange vingers af op de juiste hoogte, zodat ze net iets hoger zijn dan de taart, en plaats deze aan de zijkant tegen de cheesecake. Voor een extra feestelijke touch strik je een mooi lint om de taart! Geniet samen met de hele familie van deze heerlijke winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes!

Winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Philadelphia

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Suus 2018-12-19 10:38:42

Wat een lekker winters recept.
De volgende keer ga ik het maken met glühwein.

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-12-19 15:35:01

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Wilvy 2018-12-11 00:04:17

Wat kan ik gebruiken voor de Philadelphia ivmet koemelk allergie

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-12-11 11:28:11

Dat wordt met een cheesecake heel lastig. Er is wel lactose vrije roomkaas verkrijgbaar, maar die is nog wel gemaakt van koemelk.

Beantwoorden
Robin 2018-12-10 10:09:53

Wat een mooi recept! Kan de bodem ook van bastognekoeken? Of is die smaak te overheersend?

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-12-11 11:32:06

Dankjewel! Dat kan heel goed!

Beantwoorden