Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 2 el speculaaskruiden
  • Voor de vulling
  • 100 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 60 ml water
  • 1 kleine appel, geschild en in kleine stukjes
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten

Deze krentenbollen bevatten naast krenten en rozijnen ook stukjes appel en ze zijn op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dat maakt deze zelfgebakken krentenbollen nog lekkerder dan de traditionele bollen. Met dit krentenbollen recept kun je trouwens ook heel goed variëren. Gebruik in plaats van krenten bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikoos, vervang de speculaaskruiden door de rasp van een halve citroen of gebruik twee kleuren rozijnen om zo zelf heerlijke rozijnenbollen te bakken! Met dit recept bak je 16 krentenbollen.

Kruidige krentenbollen met appel

Bereiding: Kruidige krentenbollen met appel

Begin voor dit recept de avond van tevoren. Meng de rozijnen en de krenten met 60 ml water en laat dit een nacht wellen.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Meng aan het einde van de kneedtijd de gewelde vruchten en appelstukjes door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Bebloem het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes. Vorm bolletjes van de stukjes deeg. Trek de buitenkant van de deegbolletjes aan weerszijden naar beneden, zodat de bovenkant strak komt te staan. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 220 °C en bestrijk de bolletjes met ei. Bak de kruidige krentenbollen 13 tot 17 minuten. Bestrijk de krentenbollen na het bakken direct met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Jefdes 2019-01-05 18:18:50

Vandaag gebakken met rozijnen en cranberries

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:43:54

Dat is ook een heerlijke combinatie!

Beantwoorden
Sandra Bresser 2019-01-05 18:13:26

Vanmiddag dit recept gemaakt. Wat een leuk werk om je eigen rozijnenbolletjes te maken. En natuurlijk veel lekkerder dan die van de winkel, doordat je nog kunt variëren met de ingrediënten. Ik heb anderhalve appel en 150 gram rozijntjes gebruikt. Bedankt weer Rutger voor dit heerlijke recept!

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-01-06 16:44:08

Graag gedaan!

Beantwoorden
Renee 2019-01-05 07:37:04

Ik wil ze vandaag gaan maken, super spannend (op een leuke manier!), voor het eerst dat ik zoiets "moeilijks" probeer te bakken. Maar dankzij de aanschaf van jouw bak- en koekjesbijbel deze kerst ben ik helemaal into het bakken geraakt!
Maar hoe warm is een warme plaats om de broodjes te laten rusten? Heb je een tip waar ik ze dan het beste weg zet?

Beantwoorden
RE
Jefdes 2019-01-05 18:17:59

Lekker in een oven die warm is of op een kachel

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:44:55

In de buurt van een verwarming werkt altijd goed, zeker in de winter.

Beantwoorden
Walter 2018-12-22 11:24:16

Leuke twist met de kruiden etc; heb er eveneens wat gedroogde pruimen, vijgen en cranberry's bij gedaan; en de rozijnen verminderd. Staan nu te rijzen en zien er formidastisch (haha) uit.
Prettige kerstdagen Rutger!!!

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-12-24 13:25:14

Dat klinkt ook heerlijk! Geniet er van en fijne dagen!

Beantwoorden