- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 12 gr gedroogde gist
- 30 gr witte basterdsuiker
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 240 ml melk, lauwwarm
- 2 el speculaaskruiden
- Voor de vulling
- 100 gr krenten
- 100 gr rozijnen
- 60 ml water
- 1 kleine appel, geschild en in kleine stukjes
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gr boter, gesmolten
Deze krentenbollen bevatten naast krenten en rozijnen ook stukjes appel en ze zijn op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dat maakt deze zelfgebakken krentenbollen nog lekkerder dan de traditionele bollen. Met dit krentenbollen recept kun je trouwens ook heel goed variëren. Gebruik in plaats van krenten bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikoos, vervang de speculaaskruiden door de rasp van een halve citroen of gebruik twee kleuren rozijnen om zo zelf heerlijke rozijnenbollen te bakken! Met dit recept bak je 16 krentenbollen.
Bereiding: Kruidige krentenbollen met appel
Begin voor dit recept de avond van tevoren. Meng de rozijnen en de krenten met 60 ml water en laat dit een nacht wellen.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Meng aan het einde van de kneedtijd de gewelde vruchten en appelstukjes door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Bebloem het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes. Vorm bolletjes van de stukjes deeg. Trek de buitenkant van de deegbolletjes aan weerszijden naar beneden, zodat de bovenkant strak komt te staan. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 220 °C en bestrijk de bolletjes met ei. Bak de kruidige krentenbollen 13 tot 17 minuten. Bestrijk de krentenbollen na het bakken direct met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Harold Pereira