Ingrediëntenlijst
  • Voor de vlaaibodem
  • 250 gr bloem
  • 5 gr gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr suiker
  • ½ ei
  • 100 ml melk, lauwwarm

Zelf vlaai bakken? Dat is heel leuk om te doen en ook echt niet zo moeilijk. Met dit vlaaibodem recept en een lekkere vulling heb ik in een mum van tijd een heerlijke zelfgebakken vlaai op tafel staan. Het vlaaideeg recept bevat gist, dat inhoudt dat het deeg wel moet rijzen voordat je het kunt bakken. In die tijd kun jij dan aan de slag met de vlaaivulling. Met dit recept heb je genoeg om een vlaaibodem te maken. Wil je ook deeg voor bovenop je vlaai, maak dan anderhalf keer de hoeveelheid van dit vlaaienrecept. Recepten voor verschillende vlaaivullingen komen binnenkort online! Welke vlaai ga jij bakken met dit vlaaiendeeg?

Bereiding: Vlaaideeg

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal, doe deze in een kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 1 uur rijzen.

Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vorm te rollen of met behulp van een mes.

Doe de vulling in de vorm en dek deze eventueel af met extra deeg. Bak de vlaai, afhankelijk van de vulling, 25-35 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en schuif hem vervolgens op een rooster om zo verder af te koelen.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Jeanny scheijen 2019-02-14 13:40:49

Hoy Rutger kan ik de vlaaienbodem ook zonder gist of suiker maken????

Beantwoorden
JE
Yvonne 2019-02-12 00:33:06

Hoi Rutger,
Nu 3x je recept geprobeerd maar alle 3 de keren mislukt. Ik kreeg een keiharde vlaai uit de oven tien ik hem op200 gr hete lucht had gebakken.De volgende keer de temp verlaagd naar 180 gr en30 min gebakken. 3e x de temp verlaagd naar 160 gr en25 min gebakken. Morgen even kijken of de bodem nu wel gaar is de kleur is iig wel goed nu.
Ik weet niet wat ik nog anders kan proberen. Jammer dat dit recept mij niet lukt.

Beantwoorden
YV
Yvonne 2019-02-12 00:32:27

Hoi Rutger,
Nu 3x je recept geprobeerd maar alle 3 de keren mislukt. Ik kreeg een keiharde vlaai uit de oven tien ik hem op200 gr hete lucht had gebakken.De volgende keer de temp verlaagd naar 180 gr en30 min gebakken. 3e x de temp verlaagd naar 160 gr en25 min gebakken. Morgen even kijken of de bodem nu wel gaar is de kleur is iig wel goed nu.
Ik weet niet wat ik nog anders kan proberen. Jammer dat dit recept mij niet lukt.

Beantwoorden
YV
Elena 2019-02-11 11:13:18

Het is vandaag 8 jaar geleden dat mijn opa is gestorven. Hij hield altijd super veel van pruimenvlaai, dus om hem nog dichterbij te hebbrn ga ik deze week pruimenvlaai bakken.
Heb je toevallig ook een recept voor pruimenvulling?

Beantwoorden
EL
Eveline 2019-02-10 15:42:21

Hallo Rutger,
Is het mogelijk om de vlaaideeg de ene dag klaar te maken en te bakken en de dag erop de vulling (bijv voor de rijstevlaai) erin te doen en te weer opnieuw te bakken?

Beantwoorden
EV
Rutger 2019-02-11 10:35:37

Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Je kunt het deeg wel een dag van tevoren maken en dat dan in de koelkast laten rijzen. De bodem eerst afbakken zou ik niet doen.

Beantwoorden
Anne-Marie vd Linde 2019-02-08 17:33:28

Ik was al langere tijd op zoek naar een goed vlaaibodemrecept. Dat wordt binnenkort kruimelvlaai bakken

Beantwoorden
AN
Hèlen Kraaijenoord 2019-02-08 16:56:02

Beste Rutger, heb je ook tips voor de vulling van het basisrecht vlaaideeg?

Beantwoorden
Rutger 2019-02-11 10:40:23

Zeker! De rijstevlaai staat al online en er komen er meer binnenkort: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/rijstevlaai-recept/

Beantwoorden
Cornelieke Baak 2019-02-08 09:28:58

Hoi Rutger, ik bak ook geregeld vlaaien met zo'n beetje hetzelfde recept maar laat het altijd nog een keer rijzen als het niet in de vorm zit. Ongeveer een half uurtje. Is dat bij jouw recept niet nodig? Scheelt weer tijd ;-)

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-02-11 10:41:27

Als de vulling er eenmaal inzit laat ik het deeg nog 15 minuten rusten/rijzen. Langer vind ik persoonlijk niet nodig.

Beantwoorden