Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 145 gr boter, op kamertemperatuur
  • 80 gr suiker
  • 65 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • Voor de topping
  • 150 gr spijs
  • ½ tot 1 ei
  • 100 gr zure room
  • 200 gr mascarpone
  • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
  • 80 gr heidehoning
  • 300 gr bramen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze bramentaart is heerlijk om in de (na)zomer te bakken. Hij is namelijk perfect om je zelf geplukte bramen in te verwerken. De bramen komen op een luchtige laag honing-mascarponemousse. Bij mijn favoriete honingsoorten staat heidehoning met stip bovenaan: heidehoning smaakt pittig en een tikkeltje bitter, en ruikt wat houtachtig. Zeker in combinatie met bramen smaakt deze honingsoort erg lekker. Mocht je de taart met andere honing gaan maken, voeg dan niet alle honing in een keer toe maar proef tussendoor, want veel honingsoorten zijn zoeter.

Bereiding: Bramen taart met honing en mascarpone

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de spijs met het ei om het wat soepeler van structuur te maken; het spijs moet makkelijk smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter.

Druk met een ingevette bakring of de rand van een springvorm van 23 centimeter een cirkel uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Verdeel het spijsmengsel over het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af. Bak de bodem in 23 tot 28 minuten gaar.

Klop de zure room samen met de mascarpone luchtig op. Maak je de vulling lang van tevoren klaar, voeg dan tijdens het kloppen een zakje slagroomversteviger toe. Voeg de honing toe aan het mengsel en klop dit verder door. Doe het roommengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 centimeter. Spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem, maar houd 2 centimeter aan de rand vrij. Verdeel de bramen daar rijkelijk overheen en bestuif de taart met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Marianne Tuyn 2019-08-02 16:48:10

Twee keer geprobeerd. Eerste keer geen bakring erom heen gezet ( stond er niet bij), dus het werd meer een soort koek. Tweede keer mooi deeg, met bakring. Maar de topping was een flinke mislukking. Door de mascarpone met de zure room te mixen wordt het echt geen luchtig opgeklopte room maar een vloeibaar geheel. Ook opstijven in de koeling mocht niet meer baten. De taart werd dus een soort waterval. Jammer, want de smaak was heel goed. De volgende keer ga ik alles voorzichtig door elkaar spatelen. En zonder honing, want dat is ook behoorlijk vloeibaar.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-08-05 14:12:01

Hoi Marianne. Wat jammer om te horen, dat is zeker niet de bedoeling. Het verschilt soms per soort mascarpone, sommige zijn zachter dan andere. De vulling mag je best flink doorkloppen, daar wordt het alleen maar luchtiger en steviger van.

Beantwoorden
Chantal 2019-07-23 19:53:37

Mmmmm toevallig net bramen geplukt, normaal hou ik niet van onkruid in de paardenwei maar nu wel! Ik probeer het morgen!

Beantwoorden
CH
Chantal 2019-08-07 23:51:17

Supergelukt!heerlijk!!

Beantwoorden
CH