- Voor het deeg
- 200 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- 145 gr boter, op kamertemperatuur
- 80 gr suiker
- 65 gr bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- Voor de topping
- 150 gr spijs
- ½ tot 1 ei
- 100 gr zure room
- 200 gr mascarpone
- 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
- 80 gr heidehoning
- 300 gr bramen
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Deze bramentaart is heerlijk om in de (na)zomer te bakken. Hij is namelijk perfect om je zelf geplukte bramen in te verwerken. De bramen komen op een luchtige laag honing-mascarponemousse. Bij mijn favoriete honingsoorten staat heidehoning met stip bovenaan: heidehoning smaakt pittig en een tikkeltje bitter, en ruikt wat houtachtig. Zeker in combinatie met bramen smaakt deze honingsoort erg lekker. Mocht je de taart met andere honing gaan maken, voeg dan niet alle honing in een keer toe maar proef tussendoor, want veel honingsoorten zijn zoeter.
Bereiding: Bramen taart met honing en mascarpone
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de spijs met het ei om het wat soepeler van structuur te maken; het spijs moet makkelijk smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter.
Druk met een ingevette bakring of de rand van een springvorm van 23 centimeter een cirkel uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Verdeel het spijsmengsel over het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af. Bak de bodem in 23 tot 28 minuten gaar.
Klop de zure room samen met de mascarpone luchtig op. Maak je de vulling lang van tevoren klaar, voeg dan tijdens het kloppen een zakje slagroomversteviger toe. Voeg de honing toe aan het mengsel en klop dit verder door. Doe het roommengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 centimeter. Spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem, maar houd 2 centimeter aan de rand vrij. Verdeel de bramen daar rijkelijk overheen en bestuif de taart met poedersuiker.
Foto: Harold Pereira

