- Voor de cheesecake
- 100 ml slagroom
- 50 gr boter
- 250 gr roomkaas
- ½ citroen, rasp
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 7 eidooiers
- 70 gr bloem
- 20 gr maïzena
- 7 eiwitten
- 150 gr fijne suiker
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Misschien heb je deze fluffy cheesecake de afgelopen tijd wel ergens voorbij zien komen op social media. Er zijn namelijk veel filmpjes in omloop waar deze wiebelige luchtige Japanse cheesecakes in te zien zijn. Tijd dus om hem zelf een keer te bakken. Het recept is heel anders dan dat je normaal van een cheesecake gewend bent. Je wilt een zijdezachte luchtige cheesecake, dus moet het beslag erg luchtig zijn. Dat komt vooral doordat er opgeklopt eiwit doorheen gespateld wordt. Na het bakken van de cheesecake was ik positief verrast. Hij was niet ingestort en lekkerder dan ik dacht. Het is totaal een andere smaakbeleving dan je gewend bent, maar wel heel fijn qua smaak en textuur. Ook met vers rood fruit is deze Japanse cheesecake erg lekker.
Bereiding: Japanse cheesecake
Verwarm de oven voor op 160 ᵒC en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet een ronde taartvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed met plastic- of aluminiumfolie te omwikkelen, zodat er geen water in de vorm kan komen tijdens het bakken.
Doe de slagroom en de boter in een steelpannetje en laat de boter op laag vuur smelten. Haal van het vuur als de boter is gesmolten en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de roomkaas, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit tot een romige massa. Voeg de eidooiers toe en mix deze er nog enkele minuten door. Meng het roommengsel er door en spatel vervolgens de bloem en de maïzena door het mengsel.
Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten met de fijne suiker op tot zachte pieken. Klop de eiwitten vooral niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Voeg als het goed gemengd is de rest van de eiwitten toe en spatel ook die erdoor. Doe het beslag in de vorm en zet deze in het waterbad. Bak de cheesecake 1 uur en 15 minuten. Zet de oven uit en op de deur op een kier en laat de cheesecake nog een half uur in de oven staan.
Laat hem vervolgens afkoelen op kamertemperatuur en opstijven in de koelkast. Bestrooi de Japanse cheesecake voor het serveren licht met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk












