Ingrediëntenlijst
  • Voor de cheesecake
  • 100 ml slagroom
  • 50 gr boter
  • 250 gr roomkaas
  • ½ citroen, rasp
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 7 eidooiers
  • 70 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • 7 eiwitten
  • 150 gr fijne suiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Misschien heb je deze fluffy cheesecake de afgelopen tijd wel ergens voorbij zien komen op social media. Er zijn namelijk veel filmpjes in omloop waar deze wiebelige luchtige Japanse cheesecakes in te zien zijn. Tijd dus om hem zelf een keer te bakken. Het recept is heel anders dan dat je normaal van een cheesecake gewend bent. Je wilt een zijdezachte luchtige cheesecake, dus moet het beslag erg luchtig zijn. Dat komt vooral doordat er opgeklopt eiwit doorheen gespateld wordt. Na het bakken van de cheesecake was ik positief verrast. Hij was niet ingestort en lekkerder dan ik dacht. Het is totaal een andere smaakbeleving dan je gewend bent, maar wel heel fijn qua smaak en textuur. Ook met vers rood fruit is deze Japanse cheesecake erg lekker.

Japanse cheesecake

Bereiding: Japanse cheesecake

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC en zet een braadslee met kokend water in de oven. Vet een ronde taartvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om de onderkant van de vorm goed met plastic- of aluminiumfolie te omwikkelen, zodat er geen water in de vorm kan komen tijdens het bakken.

Doe de slagroom en de boter in een steelpannetje en laat de boter op laag vuur smelten. Haal van het vuur als de boter is gesmolten en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe de roomkaas, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit tot een romige massa. Voeg de eidooiers toe en mix deze er nog enkele minuten door. Meng het roommengsel er door en spatel vervolgens de bloem en de maïzena door het mengsel.

Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten met de fijne suiker op tot zachte pieken. Klop de eiwitten vooral niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Voeg als het goed gemengd is de rest van de eiwitten toe en spatel ook die erdoor. Doe het beslag in de vorm en zet deze in het waterbad. Bak de cheesecake 1 uur en 15 minuten. Zet de oven uit en op de deur op een kier en laat de cheesecake nog een half uur in de oven staan.

Laat hem vervolgens afkoelen op kamertemperatuur en opstijven in de koelkast. Bestrooi de Japanse cheesecake voor het serveren licht met poedersuiker.

Japanse cheesecake

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Juliette 2018-12-15 17:17:02

Mijn beslag leek te veel voor de vorm. Zelfs met verlengen van de vorm is de bovenkant gebarsten. Kan dit ook komen doordat de zijkant te warm is?

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-12-17 08:33:54

Het barsten kan meerdere oorzaken hebben. Het is moeilijk om vanaf hier te achterhalen hoe dat kwam.

Beantwoorden
Marja 2018-05-13 00:21:50

Hoi Rutger,
Moet de cake helemaal afkoelen in de vorm of haal ik hem er uit voor hij de koelkast in gaat?
En dan heb ik nog een vraagje.......de cake lijkt erg hoog bij jou. Heb jij hem in een gewone springvorm gemaakt of in een hogere variant?
Alvast bedankt voor het antwoorden.
Een hartelijke groet en een fijn Zondag en ook Moederdag,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-05-14 20:49:40

Hallo Marja. Het is wel het beste om de cake zoveel mogelijk af te laten koelen voordat hij de koelkast in gaat. Volgens mij heb ik hem in een iets hogere springvorm gemaakt. Je kunt voor de zekerheid de zijkanten van de springvorm met bakpapier bekleden, dat iets boven de vorm uitsteekt. Zo verleng je de springvorm als het ware.

Beantwoorden
anja 2018-01-22 19:15:35

Als ik de bakvorm in het water zet gaat hij drijven en staat niet onder water.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-28 13:49:58

Kan het zijn dat je teveel water hebt gebruikt? Het waterbad hoeft maar tot ongeveer halverwege te komen.

Beantwoorden
Inez 2018-01-17 18:12:24

Lekker receptje! Al met 2 soorten roomkaas gemaakt en allebei even lekker. Ook eens gemaakt zonder water rondom maar dan was de zijkant van de taart echt te hard gebakken. Viel in de smaak hier thuis en bij collega’s.

Beantwoorden
IN
Elin 2017-09-16 10:34:19

Hoi Rutger, je geeft aan dat je de vorm moet inpakken met plasticfolie, maar is dit slim als ie de oven ingaat? Gewoon huishoudfolie bedoel je dan? Ik snap dat het niet heel heet wordt met het water maar het klinkt toch spannend...

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-09-18 15:06:45

Dat inpakken is vooral om te voorkomen dat er geen water in de vorm komt. De temperatuur is geen probleem voor het plasicfolie. Je kunt ook en dichte vorm gebruiken, die hoef je niet in te pakken.

Beantwoorden
Cilia 2017-07-20 10:18:15

Hoi Rutger, heeft deze taart helemaal geen bodem van bijvoorbeeld koek? Zo nee, is dat wel mogelijk en wat adviseer je dan?

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-07-23 12:34:37

Hoi. Dit is echt een cake, zonder bodem. Je kunt een bodem maken van koekjes met boter, zoals bijvoorbeeld bij deze cheesecake: http://www.rutgerbakt.nl/recept-witte-chocoladecheesecake-met-frambozen/

Beantwoorden
Saskia 2017-07-14 22:02:57

Jummie, ziet er fantastisch uit! Ik ga hem dit weekend maken :).

Beantwoorden
SA
Jennifer 2017-06-28 16:34:13

Hoi! Ik heb alleen een taartvorm van 22cm, moet de oventijd dan wat korter?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-07-03 08:08:37

Ik zou niet veel veranderen aan de baktijd. De cheesecake wordt dat wel wat lager dus, tenzij je de hoeveelheden vermenigvuldigt via deze tabel: http://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Jeannette 2017-06-27 22:20:45

Als je een stoomoven hebt dan 160 graden en 100 vocht ipv in een bak water?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-06-28 10:01:59

Hoi! Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik (helaas) nog geen ervaring heb met een stoomoven, dat weet ik dus niet.

Beantwoorden
judith 2017-06-27 21:22:38

Boursin?? met kruiden?? Lijkt mij niet. Ik denk eerder aan phillalphia naturel.

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-06-28 10:07:16

Inderdaad, ik gebruik eigenlijk altijd Philadelphia naturel, dat werkt heel fijn.

Beantwoorden
Fenneke 2017-06-27 18:35:24

Wat voor roomkaas gebruik je hiervoor?

Beantwoorden
FE
An 2017-06-27 20:14:23

Gewoon Boursin ofzo, wat je lekker lijkt?

Beantwoorden
AN
Mark van Setten 2017-06-27 08:41:42

Tot hoe hoog moet het water rondom de taartvorm komen te staan? Gaat het om een laagje water die vooral voor stoom in de oven zorgt of moet juist de vorm grotendeels onder water staan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-27 09:58:06

De vorm moet grotendeels onder wat staan om te voorkomen dat de zijkanten te heet worden.

Beantwoorden
Paula 2017-06-27 07:47:53

En het slagroom-botermengsel? Waarbij en wanneer moet dat toegevoegd worden? Lijkt me overigens heerlijke taart.

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-06-27 09:56:47

Die was ik er vergeten bij te zetten! Het staat nu in het recept! Dankje!

Beantwoorden