- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr boter
- 160 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ½ tl zout
- ½ tl zuiveringszout (baking soda)
- Verder nodig
- bloem, voor het uitrollen
- 1 ei, losgeklopt
- 100 gr amandelschaafsel
Dit basisrecept voor koekjes is eigenlijk heel eenvoudig en makkelijk om te bakken, maar zo lekker. Ze smaken echt alsof ze zo van de banketbakker komen. Als ik hier eenmaal van begin te eten, dan duurt het vaak een halve koektrommel voordat ik ermee kan ophouden. De koekjes lijken wat op zandkoekjes, maar door de toevoeging van baking soda rijzen ze net wat anders waardoor ze heerlijk knapperig zijn. De frisse smaak van de citroenrasp en het knapperige amandelschaafsel bovenop maken dit koekje onweerstaanbaar. Je kunt het deeg in verschillende vormen snijden of uitsteken, het is maar net wat je leuk vindt! Het koekjesdeeg is trouwens ook heel goed in te vriezen, zodat je op een later moment heel makkelijk en snel verse koekjes kunt bakken! Check hier hoe je deeg makkelijk kunt uitrollen!
Koekjes bakken recept
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 á 5 millimeter. Steek koekjes uit het deeg met een vorm naar keuze en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met losgklopt ei en bestrooi ze daarna met het amandelschaafsel. Bak de koekjes in 13-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: In plaats van amandelschaafsel kun je ook andere gehakte noten gebruiken of kleine parelsuiker (zoals die op de Jan Hagel).
Foto’s: Erik Spronk















