Dit heerlijke dessert komt uit het boek Zuur van Bas Robben. Alles in dit boek is zuur: van whisky sour, in karnemelk gemarineerde kip en inktvis met sumak tot en met zuurkool en zoervleisj. Bas laat zien dat zuur precies is wat er vaak ontbreekt in een gerecht zonder dat je het door hebt: groentesoep knapt enorm op van een kneepje citroensap. Dat er veel mensen van zuur houden bleek onlangs. Bas won met zijn boek de publieksprijs bij de verkiezing voor het kookboek van het jaar.

Uit het boek van Bas koos ik dit dessert omdat het mij perfect leek voor kerstdagen. Makkelijk te maken, goed voor te bereiden en een combinatie van mooie smaken. Met dit dessert wordt je kerst zeker zuur!

Ingrediëntenlijst
 • Voor het ijs
 • 500 ml koude slagroom
 • 1 blik zoete gecondenseerde melk (397 gr)
 • 80 ml amaretto
 • Voor de citroensiroop
 • 2 (biologische) citroenen
 • 100 ml water
 • 100 gr suiker
 • Voor de amandel-pistachepraline
 • 100 gr suiker
 • 50 gr amandelen, gepeld
 • 50 gr pistachenoten, gepeld
 • 50 gr hazelnoten
 • angostura bitter*, ter garnering
kinderbakboek banner desk

Easy amaretto-ijs met zure citroensiroop, angostura en amandel-pistachepraline

Klop de slagroom met de zoete gecondenseerde melk in 5 tot 7 minuten flink lobbig. Giet de amaretto erbij en klop nog even door. Schep het in een plastic voorraaddoosje en laat in 4 uur in de vriezer bevriezen.

Snijd met een dun mesje lange schillen van de citroenen. Pers de twee citroenen uit en met twee keer 40 ml sap af. Breng het water met 40 ml citroensap, de citroenschillen en de suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Roer de rest van het citroensap er dan ook door.

Leg een siliconen bakmat of bakpapier klaar. Smelt voor de praline de suiker in een grote koekenpan met dikke bodem tot deze lichtbruin kleurt. Voeg de noten toe en schep met een siliconen spatel om. Haal daarna direct van het vuur om te voorkomen dat de suiker verbrandt en bitter wordt. Tenzij je dat bittere natuurlijk lekker vindt. Giet het karalmelmengsel op de bakmat (heet!) en laat helemaal afkoelen. Hak daarna in stukken.

Schep 2 flinke bollen amaretto-ijs in een schaaltje en giet daar wat van de zure citroensiroop over. Garneer met de amandel-pistachepraline. Besprenkel met een paar druppels angostura bitter.

*Angostura bitter: Dat zo’n klein flesje zóveel smaak kan bevatten. Een beetje shakerboy heeft zeker een vijftal bitters op zijn cocktailbar staan, met moeilijke smaken uit verre landen. Angostura is een goede bitter om mee te beginnen, want het past bij veel smaken. Het is gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden- en plantenextracten en deed ooit dienst als remedie tegen vermoeidheid en maagklachten. Je hebt maar een paar druppels bovenop je cocktail nodig om hem een enorme smaakboost te geven. Gewoon te koop bij de slijterij.

Nieuwsgierig geworden naar Zuur? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a6432

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Annelies 2017-10-20 13:45:24

Hallo Rutger
Moet de gecondenseerde melk ook gekoelt zijn?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-23 09:09:53

Als de gecondenseerde melk gewoon op kamertemperatuur is werkt dat prima.

Beantwoorden
Annelies 2017-10-26 14:41:04

OK bedank,t ik dacht dat je niet had geantwoord kreeg er namelijk geen melding van, ik heb de vraag ook nog FB gesteld die kun je dus vergeten, nogmaals dank. Annelies

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.