Ingrediëntenlijst
  • Voor de soesjes
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren
  • Voor de vulling
  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • 1 – 2 zakjes slagroomversteviger, optioneel
  • Voor het chocoladeglazuur
  • 100 ml slagroom
  • 200 gr pure chocolade
  • 100 gr poedersuiker

Een moorkop kent iedereen wel, maar wist je dat je ook mini-moorkopjes kunt bakken? Deze moorkopsoesjes smaken heerlijk en ze zijn een stuk makkelijker te eten dan hun grote broer (of ben ik de enige die niet fatsoenlijk een moorkop met een vorkje op kan eten?). Nog een voordeel is dat je het niet bij één chocolade-soesje hoeft te houden, door het kleinere formaat kan je er prima eentje (of meer!) extra nemen. Kijk hier voor een stap-voor-stap how-to om te zien hoe je soezendeeg maakt!

Moorkopsoesjes

Bereiding: Moorkopsoesjes

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe voor het soezendeeg de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.

Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. (Kijk hier hoe het deeg eruit ziet) Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken.

De soesjes bakken

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 à 12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Je kunt het deeg ook vormen met behulp van twee lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.

De mini moorkopjes vullen

Doe voor het chocoladeglazuur de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie (dus op een pan kokend water, zonder dat de kom het water raakt) al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer het glazuur nog kort door.

Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom. Doop de moorkopsoesjes in het lauwwarme chocoladeglazuur en laat dat stevig worden in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk  

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Kelly 2019-01-08 18:51:53

Hallo! Bij de chocolade kan ik niet zien in welke verhouding? 100slagroom 200 pure chcolade en 100 poedersuker. Is dit gram en slagroom in ml??

Beantwoorden
KE
Rutger 2019-01-15 10:51:28

Hoi! De maten was ik er inderdaad vergeten bij te zetten. Ze staan er nu bij!

Beantwoorden
sabina hunnik 2019-01-05 07:13:48

Weet je hoe lekker deze soesjes zijn , sdit moet je echt uitproberen 😋😋😋😋

Beantwoorden
SA
Erna 2018-12-28 19:30:14

Hoi
Ik ga je soesjes beslag maken wordt vervolgd

Beantwoorden
ER
Edith 2018-03-31 13:37:49

Oke, dank je wel. Komt dit wel online?

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-04-13 22:15:10

Wellicht in de toekomst, maar een exacte datum weet ik nog niet.

Beantwoorden
Edith 2018-03-22 11:55:18

Hoi Rutger
kan je met dit deeg ook Bossche bollen maken?

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-03-26 17:55:28

Zeker! Alleen worden bossche bollen in een soort chocoladeglazuur gedoopt, dat is net weer anders dan deze chocoladetopping.

Beantwoorden
Edith 2018-03-27 09:57:13

Ja dat klopt, ze waren eigenlijk niet te eten zo zwaar viel de chocolade. Heb jij een idee hoe ik dit het beste kan doen. Misschien gewoon chocolade smelten zonder er iets in?

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-03-31 11:05:16

Voor echte Bossche bollen moet je een suikerglazuur koken. Dat recept staat (nog) niet online.

Beantwoorden
Ina K. 2017-12-20 10:16:14

Hoi Rutger, ik heb de moorkopvariant van deze soezen onlangs gemaakt. Sindsdien wordt hier in huis regelmatig gevraagd wanneer ik ze opnieuw ga maken. Ze smaken heerlijk!

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-12-20 12:10:42

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Julia 2017-11-08 17:41:52

Beste Rutger, de moorkopsoesjes zien er heerlijk uit! Ik wil ze graag gaan maken. Ik kon alleen niet vinden in het recept hoeveel soesjes je (ongeveer) uit het deeg haalt. Kun je dat vertellen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-11-12 13:05:54

Je haalt zo'n 25-35 soesjes uit het beslag.

Beantwoorden
Daniëlle 2017-09-15 16:30:23

Hier heb ik nu zoveel zin in! Wat zien ze er lekker uit zeg!

Beantwoorden
DA
Marion 2017-09-12 23:40:59

Erg leuk dit recept , ik ga het a.s maandag maken voor mijn Franse vriendinnen, weet niet of ze deze vorm kennen van soesjes , ik doe de helft wit en de helft met donkere chocolade

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:15:08

Veel bakplezier!

Beantwoorden
Johanna 2017-08-31 15:26:02

Heerlijk. Ga direct aan de slag. Kun je de donkere chocolade ook inwisselen voor witte of zijn dan de verhoudingen niet meer kloppend?
Groet, Johanna

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-10 15:35:36

Dan zijn de verhoudingen inderdaad anders. De poedersuiker zou ik achterwege laten en ik zou een ganache maken van 200 gr witte chocolade en 75 ml slagroom.

Beantwoorden
wilja happe 2017-08-31 07:44:56

zooooo lekker. zucht. ziet er weer zalig uit! ik geniet echt van je FB posts!

Beantwoorden
WI