Zelf chocolade maken stond al lange tijd op mijn wensenlijst. Ik gebruik graag chocola in mijn recepten, maar had het tot nu toe nog nooit zelf gemaakt. Daar moest verandering in komen vond ik, ook om er bewuster van te worden welke stappen en energie er allemaal nodig zijn om tot chocola te komen. Sinds vorig jaar heb ik een grinder, een soort grote automatische vijzel. Behalve de notenpasta’s – die ik daar graag mee maak – is deze ook geschikt om chocola te maken. Aan de slag dus! Mocht je geen grinder hebben, dan wordt het wel erg veel gedoe om zelf chocola te maken. Met de hand vijzelen zou ik je niet aanraden, dat duurt echt uren (of wellicht dagen). Natuurlijk is het wel heel leuk om aan de hand van mijn stap-voor-stap-foto’s te zien hoe het proces van zelf chocolade maken in zijn werk gaat.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

In mijn zoektocht naar goede rauwe cacaobonen viel het mij op dat die erg lastig te krijgen zijn. Gelukkig kon ik via Tony’s chocolonely een lading mooie cacaobonen bemachtigen. Dank daarvoor! Mede door deze fijne cacaobonen heb ik een heerlijke pure chocolade kunnen maken!

Stap 1

Voordat de cacaobonen verwerkt kunnen worden tot chocolade moeten ze geroosterd worden. Zorg ervoor dat je de kapotte en minder mooie bonen verwijdert voordat je ze gaat roosteren. Het roosteren van de cacaobonen kan op verschillende manieren. De manier waarop je de bonen roostert en de tijd van het roosteren hebben allemaal invloed op de uiteindelijke smaak van je zelfgemaakte chocolade. Door met de tijdsduur en temperatuur te spelen kun je dus variëren in de smaak. Om het thuis te doen is de makkelijkste manier om de cacaobonen te roosteren op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de cacaobonen gelijkmatig over de bakplaat, zodat ze ook gelijkmatig geroosterd worden. Tussendoor heb ik de cacaobonen nog twee keer omgeschept. Rooster de cacaobonen zo’n 15-30 minuten op 130 °C en laat ze daarna afkoelen. De bonen ruiken aan het einde van het roosteren naar brownies, superlekker! Let op dat je de bonen niet te lang roostert, dan worden ze te bitter.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Stap 2

De afgekoelde geroosterde cacaobonen moeten gepeld worden. Het schilletje dat om de cacaonibs heen zit moet er zoveel mogelijk af. Zoals je op de eerste foto ziet begon ik heel optimistisch door dit per stuk met de hand te doen. Maar eerlijk is eerlijk, dit kost heel veel tijd en mijn geduld was daarvoor te snel op.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Een makkelijkere en snellere manier, maar wel één die veel troep oplevert, is de volgende. Doe (een gedeelte van) de cacaobonen in een theedoek en vouw de doek over de bonen heen. Sla er enkele malen stevig op met een deegroller, zodat de schilletjes breken en los komen te zitten.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Doe alles vervolgens in een ruime kom en zet er een haarfohn op. Doordat de schilletjes lichter zijn dan de cacaonibs kun je deze eruit blazen. Schep de bonen met je hand door om te zorgen dat de schilletjes er zoveel mogelijk uit ‘vliegen’. Zorg wel dat je deze stap buiten doet, of dat je de stofzuiger klaar hebt staan. De schilletjes liggen echt overal!

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Stap 3

Als het goed is heb je nu alleen nog maar de geroosterde cacaonibs. Doe deze in een foodprocessor en maal deze tot een korrelige pasta. Hoe fijner je de massa nu maalt, des te makkelijker de grinder het in de volgende stap kan verwerken.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Stap 4

De cacaonibs gaan nu in de grinder om tot gladde chocolademassa gedraaid te worden. Na 10 minuten draaien heb ik fijne suiker toegevoegd. Ik heb gebruik gemaakt van 750 gram geroosterde cacaonibs en 250 gram fijne suiker. Wil je de chocolade minder puur, dan kun je extra suiker, cacaoboter en zelfs melkpoeder (voor melkchocolade) toevoegen. Hele schema’s met recepten voor verschillende chocolade zijn te vinden op internet. Voor deze eerste keer wilde ik het simpel houden en enkel cacaobonen en wat suiker gebruiken.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

De tijd hoe lang je de chocolade in de grinder laat is van invloed op de uiteindelijke smaak en textuur van je chocolade. Hoe langer je het mengsel draait, hoe gladder het mondgevoel straks zal zijn. Mijn chocolade heeft 18 uur in de grinder gezeten. Het mengsel was super glad en de smaak was vol. Er zijn ook recepten die uitgaan van een periode van meer dan 48 uur. Ik ben heel benieuwd wat dat met de smaak van de chocolade doet.

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Stap 5

Om je zelfgemaakte chocolade goed te kunnen verwerken moet deze – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden.Dat deed ik volgens de klasssieke tableermethode. Daarna heb ik de chocolade in vormen gegoten en kon ik een uur later genieten van mijn reepjes zelfgemaakte chocolade!

Zelf chocolade maken – van cacaoboon tot chocoladereep

Zelf chocolade maken is heel leuk om te doen en het is mooi om te zien welke stappen er allemaal nodig zijn voordat je de uiteindelijke chocoladereep hebt. Wel is het ook onwijs veel werk, geeft het veel troep en ben je er bijna twee dagen mee bezig. Ik ga zeker vaker experimenteren met het zelf maken van chocolade, maar voor mijn baksels zal ik gewoon goede chocolade blijven kopen. 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (11)
ans 2018-11-19 15:27:32

Hoi Rutger,heel interessant om te lezen maar dit vind ik wel héél veel werk om zelf te maken. De cake gaan we zeker proberen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-19 15:44:58

Het is ook heel veel werk! Maar vond het wel heel leuk om het hele proces een keer zelf gedaan te hebben.

Beantwoorden
Coby 2018-11-19 16:21:11

Het is vast heel leuk te doen.
Ondanks de troep en tijd.
Maar pindakaas maak ik ook altijd zelf en ook kromme noten.
Is lekkerder dan uit de winkel.
Groetjes Coby Bock

Beantwoorden
CO
Arja 2018-11-19 16:43:45

Ik kan me goed voorstellen dat het voor jouw een uitdaging is geweest
en ook om te kijken en zelf zien en merken wat er allemaal bij komt kijken.
Voor mijzelf was dit gewoon leuk om te lezen, heb nu alleen wel zin in een
stukje terwijl ik niks in huis heb hahaha

Beantwoorden
AR
Charlotte 2018-11-19 18:24:53

Supergaaf! Dit is ook iets wat ik ooit wil doen, maar ik wil dan meer gritty Taza-stijl chocolade maken. Dat lijkt me echt zo onwijs cool :D

Beantwoorden
CH
Petra 2018-11-19 20:58:47

Wat leuk om dit te lezen en te zien Rutger, dankjewel!
En ik ben benieuwd hoe het na 48 uur is, je vertelt het vast wel.

Beantwoorden
PE
Wilma 2018-11-19 22:34:06

Beste Rutger,

Leuk om te lezen, leuk om te doen ook. Wat voor een grinder gebruik je? 18 uur of langer draaien vergt nog al wat van zo’n aparaat.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-11-26 11:31:00

Hoi Wilma. Ik gebruik deze grinder: https://www.amazon.de/dp/B01ARKAXT0?ref_=pe_1020741_49284071_dpLink en het lange draaien ging prima!

Beantwoorden
Loes 2022-01-24 11:46:35

Hoi Rutger,
Heb je bij het bestellen van deze grinder op amazon extra kosten gekregen kwa invoerechten, inklaringskosten en btw?
Volgens de informatie op amazon wordt het vanuit india verzonden. Ik wil er een gaan bestellen, maar maak mij zorgen over de extra kosten die erbij kunnen komen.
Mvg, Loes

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-01-31 19:58:26

Hoi Loes. Ik heb deze al jaren, dat weet ik echt niet meer.

Beantwoorden
Lara 2018-11-27 07:52:25

Hoi Rutger,

Ik wil graag je basis recept voor stapeltaart proberen! Alleen vroeg ik me af of er gezouten of ongezouten boter gebruikt wordt? En als ik 3 lagen van 30cm wil maken, met hoeveel moet ik het recept van vermenigvuldigen?

Ik hoor graag van je! En alvast bedankt.

Groetjes!

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-12-03 09:20:24

Hoi! Ik gebruik ongezouten boter. En als je van 20 naar 30 cm doorsnede gaat moet je het recept met 2.25 vermenigvuldigen om cakes met dezelfde dikte te krijgen. Zie ook: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
edwin hilverda 2021-05-27 14:19:25

hoi rutger op welke website kan je de schema's en recepten vinden om chocolade te maken
groetjes edwin

Beantwoorden
ED
Rutger 2021-05-31 10:27:13

Via google kun je heel veel vinden. Ik heb geen standaard website waar dat te vinden is.

Beantwoorden
Sanne 2022-02-21 19:49:37

Hoi Rutger,

Wat voor chocolade gebruik je meestal in je recepten? Gebruik je van die chocolade callets (kan dat überhaupt voor bv een brownie) of gewoon chocolade repen?

Groetjes, super leuk om op je site te kijken.

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-02-22 09:23:24

Hoi Sanne. Zelf gebruik ik meestal callets van Callebaut, maar het kan ook prima met chocoladerepen van goede kwaliteit.

Beantwoorden
Lidy 2022-04-17 20:57:41

Mij kleindochter mag totaal geen dierlijke melk. Dus ik wil het met cocosroom maken. Cacao nibs zijn te koop maar wat als je geen grinder hebt? Ik weet nog niet eens wat dat is. Kan ik zonder cacao boter dan ook surrogaat chocolade maken? Dat zou fijn zijn , zeker als je 3 neefjes hebt die alles met haar willen delen. Erg gevaarlijk.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-04-21 09:46:23

Hoi. Het klinkt wel als een uitdaging om zonder grinder, zonder cacaoboter en met kokosroom zelf chocolade te maken. Ik heb daar niet genoeg ervaring mee om goed advies te kunnen geven.

Beantwoorden
Andreas LYBAERT 2022-11-11 15:44:36

Hi Rutger ik ben al meer dan 30 jaar in Oeganda en nu deze week kreeg ik bezoek van een long-time friend die blijkbaar een cacao bonen plantage heeft (15 acres) en die vraagt mij uit te zoeken of hij hier zelf chocolate kan maken van zijn bonen welke raad kan ik hem geven zou het volgens jou te doen zijn om zijn van zijn bonen chocolate te maken voor de locale markt of beter de bonen te verkopen in Europa?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-11-19 09:00:43

Hoi. Daar kan ik je geen advies voor geven, ik heb daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.