- Voor oma's appelcake
- 5 grote appels
- 2 el citroensap
- 3 tl kaneel
- 450 gr fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 250 ml zonnebloemolie
- 60 ml melk
- 60 ml sinaasappelsap
- 1 el vanille-extract
- 375 gr bloem
- 1 el bakpoeder
- ½ tl zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Appelcake is altijd een succes, zeker als het recept van oma afkomstig is. Dit appelcake recept komt van Anne Shooter. Onlangs schreef ik deze review over Kaneel & Kardemom. Het recept voor deze appelcake viel mij gelijk op en wilde ik zeker gaan maken. Anne Shooter heeft het recept duidelijk beschreven en de cake smaakt heerlijk! Alsof oma hem heeft gebakken… Heb je trouwens liever een appelcake met stukjes appel er bovenop, check dan dit recept!
Appelcake recept
Verwarm de oven voor tot 170 °C. Vet een springvorm van 20 x 8 centimeter of een cakevorm met losse bodem in met boter en bekleed met bakpapier.
Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor en snijd de appels daarna zonder ze te schillen in dunne plakjes. Doe de plakjes met het citroensap, de kaneel en 5 eetlepels van de suiker in een kom en schud goed om.
Klop de eieren met de rest van de kristalsuiker in een kom en voeg de zonnebloemolie, de melk, het sinaasappelsap en het vanille-extract toe. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer door tot een vrij dun beslag.
Nu kun je de laagjes gaan maken. Schenk een kwart van het beslag in de cakevorm en verdeel er een derde van de appels over. Herhaal met de rest van de appels en beslag. Schenk over de laatste laag appels de overgebleven ‘citroensiroop’ en eindig met een laagje beslag.
Bak ongeveer 1 ½ uur (bij mij duurde het 1 ¾ uur), tot de cake terugveert als je er licht op duwt en iets loskomt van de vorm. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en haal er daarna uit.
Nieuwsgierig geworden naar Kaneel & Kardemom? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk












