Deze zomerse taart is gevuld en afgesmeerd met een romige vlierbloesemcrème. Superlekker! Om de taart met vlierbloesem extra mooi te maken heb ik hem gedecoreerd met eetbare bloemen. Daarmee kun je taarten en patisserie op een hele simpele manier heel erg mooi maken. Deze eetbare bloemen heb ik gekregen via de winkel van Lindenhoff in Baambrugge. Tussen de bloemen zaten onder andere blauwe borage bloemen (afkomstig van komkommerkruid), viooltjes in verschillende kleuren, Oost Indische kersbloemen en goudsbloemen.

Taart met vlierbloesem en eetbare bloemen

Naast de fysieke winkel van Lindenhoff (die echt het bezoeken waard is) kun je hun producten ook online bestellen. In plaats van de botercrème met vlierbloesem kun je de taart trouwens ook vullen met een jam naar keuze.

Taart met vlierbloesem en eetbare bloemen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vlierbloesemcrème
  • 100 ml vlierbloesemsiroop, zelfgemaakt of gekocht
  • 150 gr suiker
  • 30 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 300 gr boter
  • 30-60 ml extra vlierbloesemsiroop, naar smaak
  • Verder nodig
  • eetbare bloemen (of een verzameling van rood zomerfruit)
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Taart met vlierbloesem en eetbare bloemen

Bak de cakes volgens het basisrecept voor stapelcakes.

De botercrème met vlierbloesem wordt op dezelfde manier gemaakt als een botercrème op basis van Italiaanse meringue. Wil je foto’s bij de uitleg zien, check dan dit artikel!

Doe de vlierbloesemsiroop en 150 gram suiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een (vrijstaande) mixer. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is. Voeg geleidelijk de 30 gram suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen.

Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppende voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit. Zet de mixer vervolgens op maximaal en klop de Italiaanse meringue tot hij lauw is. Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt. Voeg al kloppend de extra vlierbloesemsiroop toe op de crème extra op smaak te brengen. Heb je problemen met de botercrème? Check dan dit artikel!

Leg één van de drie cakes op een schaal en bestrijk deze met een laag van de vlierbloesemcrème. Plaats hier een tweede cake op en bestrijk ook die met de crème. Dek deze af met de laatste cake en smeer de gehele taart met een dun laagje botercrème. Zet de taart 30-60 minuten in de koelkast. Smeer de taart vervolgens af met een laag botercrème en decoreer de taart met de eetbare bloemen.

Met dank aan de eetbare bloemen uit eigen tuin van Lindenhoff

eetbare bloemen

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Annelies 2018-07-21 09:05:59

Wat heb je de taart prachtig gedecoreerd Rutger, het is echt een kunstwerkje. Dankjewel voor het recept.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-07-23 08:01:14

Dankjewel!

Beantwoorden
Kirsten Spoor 2020-07-16 17:10:55

Mijn botercrème is te slap, terwijl de hoeveelheid vlierbloesemsiroop hetzelfde is. Kan ik hem alsnog steviger krijgen?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-07-20 10:36:19

Zet de crème een half uur in de koelkast en klop 'm dan verder. Eventueel kun je dit nog 1-2 keer herhalen. Check voor meer informatie dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.