Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecake
  • 270 gr pure chocolade
  • 270 gr boter
  • 400 gr suiker
  • 8 eieren
  • ½ tl zout
  • 2 vanille-extract
  • 135 gr bloem
  • Voor de ganache
  • 100 gr suiker
  • 35 ml water
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr frambozenpuree (gezeefd)
  • 200 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 100 gr boter
  • 15 ml frambozenlikeur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 300 gr frambozenjam
  • verse frambozen, voor boven op

Ruim een jaar geleden maakte ik voor twee van mijn beste vrienden hun bruidstaart. Veel chocolade was hun wens! Hun verzoek resulteerde in zes decadente chocoladetaarten, in de smaken framboos, perzik-passievrucht en gezouten karamel. Samen met mijn zus Laura heb ik deze taarten gebakken en opgebouwd. Iedereen was er enthousiast over en sommige kwamen tot drie keer terug om alle smaken geproefd te hebben! Vandaag deel ik de frambozen-chocoladetaart met jullie. Deze heerlijke  (maar machtige!) taart is zeker genoeg voor 20 personen (en misschien voor nog wel meer).

Chocolade-frambozentaart

Bereiding: Chocolade-frambozentaart

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet twee springvormen van 23 centimeter doorsnede in en bekleed de bodems met bakpapier. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de suiker, eieren, het zout en vanille-extract in een kom en klop het enkele minuten door tot een romig geheel. Spatel de bloem door het beslag en meng vervolgens het afgekoelde chocolademengsel erdoorheen. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in 35 tot 40 minuten gaar. Laat de cakes afkoelen in de vorm.

Doe voor de ganache de suiker met het water in een hoge pan. Breng het aan de kook en laat het doorkoken tot een lichtbruine karamel. Verwarm in een pannetje de slagroom met de frambozenpuree tot tegen het kookpunt. Giet het warme slagroommengsel op de karamel en roer tot alle karamel is opgelost. Voeg de pure chocolade toe en roer tot de chocolade gesmolten is. Doe tot slot de boter en de frambozenlikeur bij de ganache en meng het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de ganache opstijven op kamertemperatuur.

De chocoladetaart afmaken

Snijd de twee afgekoelde cakes horizontaal door, zodat je 4 lagen chocoladecake hebt. Besmeer een laag cake met 1/3e van de frambozenjam, plaats hier een cakeplak op en herhaal deze handeling nog 2 keer. Bestrijk de taart rondom met de chocoladeganache en decoreer de chcocolade-frambozentaart met verse frambozen.

Chocolade-frambozentaart

Chocolade-frambozentaart

Foto 1, 3 & 4: Sjors van Gils

Foto 2:  Jan van Galen

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Mirjam 2019-10-31 15:27:51

Ha Rutger, heb net de chocolade bodems uit de oven gehaald. Ze zijn niet erg gerezen en het zal niet meevallen om deze nog door midden te snijden om lagen te maken. Wat is er mis gegaan? Ingrediënten waren op kamer temperatuur, chocolade mengsel en boter ook voor ik het mengde met het eieremengsel. Bloem Luchtig door gespateld. Is het nog te redden?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-11-04 09:12:46

De bodems horen niet heel erg te rijzen voor dit recept; de cake blijft redelijk compact en smeuig.

Beantwoorden
Loes 2019-01-29 22:25:33

Beste Rutger,

Kan ik de likeur ook weglaten? Of eventueel vervangen door iets non-alcoholisch?

Groet,
Loes

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-02-03 09:46:52

Die kun je heel goed weglaten.

Beantwoorden
Sabine 2016-09-28 15:28:57

Wat een prachtige taarten! En een leuk stel zo te zien! Lijkt me heerlijk om deze taart ook een keer te bakken!

Beantwoorden
SA