Wil je zelf Italiaanse appeltaart bakken? Dit Italiaanse appeltaart recept is heel makkelijk, bevat weinig ingrediënten en is daardoor heerlijk en puur van smaak. Zoals zoveel Italiaanse recepten bereik je met enkele goede ingrediënten een heerlijk resultaat. Ik hou er van!

Het recept voor deze crostata di mele komt uit het nieuwe boek Appeltaart, bij Janneke thuis, van Janneke Phillipi. In dit boek vind je alle mogelijke appeltaarten die je maar kunt bedenken, van Hollandse appeltaart tot vegan appeltaart en van NY-cheesecake met appel tot Franse chocoladetaart met appel. Daarnaast vind je er ook recepten voor appelcakes, desserts met appel, appelbroden en gebak met appel.

Italiaanse appeltaart – crostata di mele

Dit crostata recept van Janneke is gebaseerd op de Italiaanse taarten van Pellegrino Artusi, een Italiaanse schrijver en gastronoom. Onder crostata verstaat hij een vlechttaart van zandtaartdeeg, gevuld met een laagje room en/of jam. Deze crostata met appel is daar een hele fijne variatie op. Gebruik voor de appels moesappels, zoals de Goudreinet. Dat maakt de vulling heerlijk zacht!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel (of 200 gr bloem met 6 gr bakpoeder)
  • 100 gr bloem
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 500 gr moesappels
  • 2 el citroensap
  • 25 gr suiker
  • 1 el custardpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgklopt
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner mobiel

Italiaanse appeltaart bakken

Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken een soepel deeg van alle ingrediënten voor het deeg. Laat het deeg verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rol tweederde van het deeg uit tot een deeglap van 3 millimeter dik. Bekleed er de vorm mee, met een opstaande rand van 3 centimeter.

Schil voor de vulling de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne schijfjes. Schep ze om met het citroensap en de suiker. Bestrooi de deegbodem met het custardpoeder en verdeel daar de appelschijfjes over. Bestrijk de deegrand met het losgeklopte ei.

Rol de rest van het deeg uit tot een deeglap van 3 millimeter dik. Snijd het deeg in brede repen en maak daar een vlechtwerk mee op de taart. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met losgeklopt ei.

Bak de Italiaanse appeltaart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm en bestuif ‘m voor het serveren met poedersuiker.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Appeltaart, bij Janneke thuis? Kijk dan hier voor meer informatie!

Appeltaart boek

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
jolanda 2019-10-18 09:58:59

hoi....gaan we zeker maken alleen hier in Turkije/Antalya hebben we geen custard zoals in Nederland. kan ik dit vervangen door maizena
ik bak wel mee vanaf deze kant, Fijne weekend

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-10-21 13:02:51

Wat leuk om te horen! Maizena werkt ook heel goed!

Beantwoorden
Henriëtte 2019-10-18 12:58:37

Paneermeel kan je ook gebruiken!

Beantwoorden
HE
Karin 2019-10-18 12:41:00

Wat grappig, precies zoals ik altijd maak!

Beantwoorden
KA
Bep R 2019-10-18 13:27:58

Wat maakt het verschil tussen de Italiaanse en de Hollandse ?
Ik mis alleen de rozijnen maar verder lijkt gij mij hetzelfde.

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-10-21 13:02:26

Deze is gebaseerd op een Italiaanse crostata, minder appel, meer deeg en weinig extra smaken/toevoegingen.

Beantwoorden
Carla 2019-10-18 19:37:49

En de kaneel ontbreekt

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-10-21 12:59:24

In deze versie van Janneke gaat geen kaneel, maar die kun je natuurlijk naar smaak toevoegen als je wilt.

Beantwoorden
Ilse 2019-10-18 15:51:04

Lijkt me heerlijk maar gaat de custard niet klonteren als het vochtig wordt van de appels?

Beantwoorden
IL
Rutger 2019-10-21 13:00:36

De custard neemt juist het vocht van de appels op.

Beantwoorden
Astrid 2019-10-18 21:06:35

Rutger, kan je deze taart ook met een bakring bakken? In een springvorm wordt de bodem vaak zo zompig, in een bakring juist lekker krokant. Of verandert dan de baktijd?

Beantwoorden
AS
Rutger 2019-10-21 12:58:54

Dat kan volgens mij heel goed!

Beantwoorden
Anja 2019-10-20 08:40:03

...waar is de Italiaanse touch in dit recept vraag ik me af....

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-10-21 12:57:10

Het recept is gebaseerd op een Italiaanse crostata. Meer deeg, minder appel, en weinig toevoegingen.

Beantwoorden
Heidi Brauer 2020-01-01 09:11:29

Dit is precies wat ik zocht nu nog een keuze maken ! Ik heb gelukkig alles in huis. Dank !
Toch maar op startpagina zetten. Groet Heidi

Beantwoorden
HE
Mieke 2021-12-26 10:42:23

Dit is voor mij het beste appeltaartrecept. Wat een traktatie!

Beantwoorden
MI
Hester de Groot 2022-01-03 14:26:20

Verrukkelijke appeltaart, ik heb een restje cranberry compote op de bodem gelegd; fantastische combi.
Maar het deeg bleef bij het bereiden wat plakkerig, daardoor kreeg ik niet echt mooie repen en dergelijke.Het deed niets af aan de structuur en smaak
Had ik meer meel kunnen gebruiken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-01-04 14:18:00

Je kunt iets meer bloem gebruiken een volgende keer, maar de structuur zal dan wel iets vaster worden.

Beantwoorden
Bakoma 2022-01-25 20:18:02

Hoezo staat bij de ingrediënten eerst 200 gram bloem en dan nog eens 100 gram bloem??
Groet bakoma

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-01-31 19:49:14

Hoi. De eerste is zelfrijzend bakmeel (dus bloem met bakpoeder erdoor), de andere is enkel bloem.

Beantwoorden
Jannie den Butter 2022-01-28 15:52:43

Deze appeltaart lijkt mij heel erg lekker ,ga het zeker een keer maken!!!
Groetjes Jannie den Butter

Beantwoorden
JA
Marijke 2022-02-18 15:27:40

Hoi, waar is die 100gram bloem voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-02-22 09:41:43

Ook voor het deeg, samen met het zelfrijzend bakmeel.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.