Als ik later echt groot ben, en vooral ook een grote tuin heb, dan wil ik niets liever dan een stenen houtoven in de tuin. Geweldig lijkt mij dat, voor pizza’s, broden en ovenschotels. Helaas is die tuin er (nog) niet en had ik voor nu de hoop op lekkere houtovenpizza’s opgegeven. Tot ik op social media steeds vaker filmpjes voorbij zag komen van de Uuni oven. Een handzame mobiele houtoven waarin je perfecte houtovenpizza’s kan bakken. Je begrijpt dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was en dat ik niet kon wachten om zelf aan de bak te gaan met de Uuni oven.

Pizza bakken in de Uuni oven

Hoe werkt de Uuni oven?

De Uuni oven komt in enkele losse onderdelen in een pakket binnen en is met behulp van de gebruiksaanwijzing gemakkelijk in elkaar te zetten. De oven is voornamelijk van metaal, behalve natuurlijk de ovensteen waarop je de pizza bakt. Op de foto’s zie je goed hoe de oven er van binnen en buiten uitziet. Het formaat van de ovensteen waarop je de pizza’s kunt bakken is 33,7 x 33,7 centimeter.

De oven wordt gestookt met houtpellets (niet te verwarren met houten pallets). Pellets zijn korrels die gemaakt zijn van geperst hout. Ze ontbranden snel, branden efficiënt en produceren weinig as. Deze pellets doe je achterin de Uuni oven. Door het ontwerp van de oven trekt het vuur naar voren en zo wordt de hele houtoven verwarmd.

Pizza bakken in de Uuni oven

De makkelijkste manier om de oven aan te steken vond ik met een gasbrandertje. Nadat je deze 30-60 seconden op het daarvoor bedoelde gaatje in de oven hebt gericht brandt de pizzaoven en hoef je eigenlijk niets meer te doen, behalve de pellets bijvullen natuurlijk. Je kunt de oven ook aansteken met behulp van firestarters (houtkrullen met een lucifer daarin). Met behulp van een infraroodthermometer kun je de temperatuur van de pizzasteen meten. Na 15 minuten was deze rond de 425 °C.

Zolang je regelmatig pellets blijft bijvullen, blijft de oven op temperatuur. Als je 20 minuten niet bijvult wordt de oven al snel minder warm en kan het vuur uit gaan. Dit is heel makkelijk op te lossen door er weer nieuwe pellets in te doen en de gasbrander er kort op te zetten.

Pizza bakken in de Uuni oven

Hoe ging het pizza bakken in de Uuni oven?

De Uuni oven heb ik inmiddels al meerdere malen gebruikt, voornamelijk voor pizza’s, maar ook voor wat andere recepten. De pizza’s zijn echt waanzinnig lekker. Door de hete ovensteen is de onderkant echt heel knapperig, zoals je mag verwachten uit een houtoven. De hitte van de oven zorgt er ook voor dat de pizza’s in no-time klaar zijn: meestal in 1-2 minuten.

Pizza bakken in de Uuni oven

Er wordt geadviseerd om de pellets continu tot een bepaald niveau bij te vullen. Het viel mij op dat als je dat doet de vlammen aan de bovenkant wel heel heftig zijn, waardoor de pizza bovenop makkelijk te donker wordt. Om die reden liet ik het vuur tussen de pizza’s door goed branden, zodat de steen heel heet werd. Als er een pizza in de oven zat zorgde ik dat de vlammen iets milder waren, zodat de bovenkant perfect werd.

Behalve voor enkele pizza’s kun je ook prima een hele avond met de oven bakken. Tijdens de verjaardag van mijn vader heb ik 25 pizza’s op één avond gebakken en inmiddels is de hele familie ook fan van de oven. Door de korte baktijd kun je ook snel door met de volgende pizza.

Pizza bakken in de Uuni oven

Naast pizza’s kun je ook andere dingen in de oven bakken, zoals brood, ovenschotels of vlees. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur aan de hoge kant is, dus dat de oven minder geschikt is voor gerechten die een langere tijd op lagere temperatuur moeten bakken.

De komende tijd plaats ik een aantal van mijn favoriete pizzarecepten en een aantal handige tips om thuis de lekkerste pizza’s te bakken! Niet alleen in een (buiten)oven, maar ook gewoon in je eigen oven thuis. Heb jij een favoriet pizzarecept? Ik zou het superleuk vinden als je die achter laat in een reactie!

Pizza bakken in de Uuni oven

Voor dit artikel heb ik een exemplaar van de Uuni oven gekregen om uit te testen. Wil je meer informatie over de oven en accessoires? Check dan deze site: https://www.stovrr.nl/

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (9)
Vera 2019-05-10 11:05:00

Heel erg leuk Rutger en wat zullen er lekkere pizza's uit komen. Wel even van te voren vragen of je geen buurtjes met long problemen hebt ( astma, bronchitis of copd, voor hun is dit soort rook niet fijn...( helaas spreek ik als astma patient uit ervaring)...

Beantwoorden
VE
José Witvliet 2019-05-10 11:10:42

Hoi Rutger,
Mag ik vragen welk type jij uitgeprobeerd hebt?
Groetjes José.

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-05-13 08:33:43

Het type dat ik uitgeprobeerd heb is Uuni 3.

Beantwoorden
Astrid 2019-05-10 13:18:08

Dat klinkt goed en wat een fijn oventje, hoef je niet de hele bbq aan te steken als je maar 1pizza wilt bakken. Ben gek op 🍕

Beantwoorden
AS
Jacqueline Nieuwenhuijse 2019-05-11 10:04:32

Een baktip van mij voor het bakken van pizza’s: door naturel griesmeel te strooien onder de uitgerolde pizzabodem plakt deze totaal niet aan de pizzaschep en het griesmeel verbrandt ook niet in de oven. En het is overal te koop.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-05-13 08:32:02

Dat werkt inderdaad heel goed!

Beantwoorden
John 2019-05-11 12:26:12

Werkt top. Het beste is een taakverdeling met een 2de man . Bijvullen van de pellets is niet te doen in je eentje tijdens het bakken . Pizza tijdig draaien want het gaat echt snel . 1-2 minuten . Door de hoge temperatuur even de steen borstelen tussen de pizza’s is ook wel nodig .

Beantwoorden
JO
Richard 2019-05-13 09:01:40

Ik heb een jamtrechter gekocht om boven op de hopper te plaatsen. Deze kan vol met pellets en heb je weinig omkijken naar de pellets. Echt ideaal!

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-05-21 14:08:54

Goede tip!

Beantwoorden
Rutger 2019-05-13 08:31:49

Goede tip van dat borstelen! Dank!

Beantwoorden
Louise 2019-05-21 15:02:02

Suuhuuhuuuuupergaaf!!
Krijg helemaal buiten-bak-kriebels!

Beantwoorden
LO
Bram 2020-06-14 16:06:06

Dag Rutger, ziet er top uit!
Vraagje, als je 25 pizza's bakt moet je de aslade toch ondertussen ook ledigen of hoe doe jij dit?

Thnx!

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-06-20 11:57:17

Bij mij was dat niet nodig, de pizza's heb ik ook snel na elkaar gebakken.

Beantwoorden
Frits 2021-06-07 21:25:39

Wij hebben de elektrische G3 Ferrari Napoletana - Pizzaoven, met 2000W haalt die inderdaad bijna 400 graden, op steen. Zelf gemaakte pizza's smaken het lekkerst maar plakken nog weleens. Diepvriespizza's smaken een stuk beter dan in de gewone oven. Mislukken komt nauwelijks voor door de constante temperatuur.
Wat we missen is die typische houtsmaak of geur. Heb je dat bij deze pellet oven wel? En zou je met wat zaagsel voor je rookoventje dit kunnen compenseren in een elektrische oven? Dan heb je gemak, minder mislukkingen, geen overlast voor de buren en toch die echte pizza smaak.
Is de temperatuur in deze oven constant of moet je veel kijken om aanbakken te voorkomen?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-06-14 09:08:07

Hoi! De echte houtsmaak heb je hier iets meer in, maar niet zoveel als in een echte houtoven uiteraard. Je moet wel een beetje spelen om de temperatuur goed te houden, maar dat gaat prima. Met roken doormiddel van zaagsel heb ik geen ervaring bij pizza's.

Beantwoorden
Lodewijckx.stany 2022-03-29 09:13:43

Ik heb er ééntje gekocht, de eerste pizza op 450C ging vlot, dan begon het gesukkel, plakken op de steen, bijvullen, temperatuur die daalde (ik heb een digitale meter). Hier heb ik alle oplossingen gevonden:
- jamteut
- griesmeel

Ik ga dadelijk terug aan de slag.

Zou een bodem van zilverpapier kunnen helpen?

Ik heb bakpapier geprobeerd, dat is niet bestand tegen de temperatuur

Beantwoorden
LO
Moniek Rooijakkers 2022-04-18 22:24:55

Wat is een jamteut? Hoe ziet die eruit en waar kan ik die kopen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-03-31 10:48:07

Hoi. Wat jammer. Als je de steen goed heet laat worden, en griesmeel gebruikt, dan zou het deeg niet moeten blijven plakken. Is je deeg misschien te nat?

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.