Ingrediëntenlijst
  • Voor de tarte tatin
  • 25 gr boter
  • 400-500 gr kleine sjalotjes, gepeld
  • 75 ml rode wijn
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1/2 recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
  • verse tijm
  • 100 gr zachte geitenkaas

Iedereen kent wel de klassieke tarte tatin, maar deze hoeft niet altijd zoet te zijn. Dit recept is een variatie op de klassieke versie; een hartige tarte tatin met sjalotten. Het is een heerlijk voor- of bijgerecht. Met dit tarte tatin recept met uien ga je mensen zeker verrassen. Het is namelijk echt heel lekker! Het hartige tarte tatin recept is afkomstig uit Het hartige bakboek, waarin je nog veel meer lekkere hartige bakrecepten vindt!

Het Hartige Bakboek door Rutger van den Broek

Bereiding: Hartige tarte tatin met sjalotjes

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de boter en een scheut olijfolie in een ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm van ongeveer 25 centimeter. Voeg de sjalotjes toe en laat ze ongeveer 10 minuten op laag vuur rustig bakken. Voeg de wijn en balsamicoazijn toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat het op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken, tot de vloeistof licht stroperig is. Zet het vuur uit en laat de sjalotjes 10 minuten afkoelen.

Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde lap die aan alle kanten ongeveer 3 centimeter groter is dan de diameter van de pan of vorm. Bedek de sjalotjes met de plak deeg en stop het deeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in de oven in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de tarte tatin enkele minuten afkoelen na het bakken en keer hem dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Garneer de tarte tatin met verse tijm en verkruimel er de geitenkaas over.

Heb je geen ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm, bak de sjalotjes dan in een gewone koekenpan en leg ze daarna in een dichte bakvorm. Gebruik geen springvorm, want die kan gaan lekken.

Foto: Harold Pereira


Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)